Dark Mode Off / On
Doula

Doula.

 Lika aktuellt i Sverige. Vi blir fyllda med skräckinjagande förlossningar med skrikande kvinnor med ångest. Där vi gör helt normala komplikationsfria graviditeter och förlossningar till något onormalt som måste behandlas på sjukhus. Vi får genom andra höra att smärtlindring är bra, och att man försöker bevisa något om du väljer att föda utan smärtlindring.

Men vet ni att smärtlindring inte hjälper mot själva problemet med förlossningsrädsla? Rädslan behandlas inte av EDA eller lustgas, den finns kvar och en kvinna med panik och ångest kommer inte öppna sig lika fort eftersom våra kroppar är konstruerade som djuren och håller emot om fara uppstår. Det är därför bönder, uppfödare av hundar och katter eller andra djur aldrig flyttar på sina födande djur. Men med en människa är det helt annat, vi ska förflyttas och sättas in i ett fack att vi befinner oss i livsfara. Vilket i sin tur såklart gör att många blir rädda, får ångest och begär smärtlindring. Smärtlindringen stannar av förlossningen och efter timmar av värkarbete slutar många förlossningar i kejsarsnitt. Många gånger skulle detta inte behövts om kvinnan varit i fokus och blivit hjälpt ut ur sin rädsla. Vi ska behandla rädslan och smärtlindring ska behövas av andra skäl. Inte för att kvinnan befinner sig i flyktbeteende. Ingen ska behöva föda sitt barn i rädsla.

Vill du läsa mer om detta? Då tipsar jag dig om böckerna; Föda utan rädsla av Susanna Heli och Ina Mays Guide to Childbirth.

24 Comments

  1. Nej det är verkligen inte sanning. Att föda barn var för mig väldigt mäktigt och något jag gärna skulle göra igen :). Vi är många som känner så :). Tyvärr syns vi sällan :/.

  1. Kul att du gillade inlägget. Känner du så tycker jag du ska fundera kring din rädsla, skulle rekommendera dig att läsa dessa böcker med. Det är inte bara om förlossning i dem.

 1. Jag förstår att många känner rädsla inför förlossning, själv gjorde jag inte de, jag tyckte de var häftig och visst gör det ont.. tog heller inte någon smärtlindring för jag kände att jag inte behövde.. nu har båda mina förlossningar gått fort och gått hur bra som helst.. men många va mina vänner har haft skräck när de ska föda.. måste vara häftigt att få vara med, själv var jag sugen på att plugga vidare till barnmorska men orkade inte efter jag hade pluggat i tre år redan…

  Kram

  1. Det är hemskt att folk är rädda att föda, många är ju dessutom så rädda för smärtan. Egentligen är det inte smärtan man är rädd för utan den saken som samhället gjort av födande. Något livsfarligt som kvinnan inte klarar av. Något där kvinnan tappar kontrollen helt och blir personlighetsförändrad. Kolla bara alla tv-serier eller liknande, kvinnan ska läggas ner på rygg med benen i vädret och föda skrikandes. Riktigt så går det ju inte till i verkligheten, kvinnan kommer oftast in ganska lugn, och harmonisk om inget i omgivningen påverkat henne. Jag har nu kollat på så många hemförlossningar på Youtube att jag önskar mig en själv om jag någonsin får fler barn.

  1. Blir ledsen när jag läser om hur så många är rädda för att föda. <3, Det är dock inte alls ovanligt, och problemet är att media skrämt upp många kvinnor/unga tjejer med att förlossning är något farligt.
   Där har även läkarna en stor bidragande roll. Läs böckerna, jag är övertygad om att du kommer bli inspirerad <3.

 2. Jag planerar inte på att föda barn på ett tag, ärligt talat så vill jag inte ens ha barn i framtiden, den största anledningen är rädsla. Jag är så rädd för att föda, jag vill inte gå igenom den smärtan. Jag är sådär jobbig då jag tänker på att det kommer bli hemskt och så blir det hemskt. Folk brukar skratta åt mig när jag säger att jag har en slags fobi för att föda barn, jag tycker hela processen är otroligt obehaglig. Men tack för tipset på böckerna, kan behöva det i framtiden om jag skaffar barn!

  1. Det är hemskt med förlossningsrädsla, det är något man behöver få hjälp med. Många gånger är dessutom rädslan baserad på rädslan för sjukhus. Att man ska komma in, och det ska sättas nålar och sjukhuskläder på dig. Dem flesta är jätterädda just för såna saker, tycker absolut du ska läsa böckerna. Även om du inte skulle vilja ha barn är dem bra, det finns många användbara tips för rädslor i stort i den :).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: