Doula.

 Lika aktuellt i Sverige. Vi blir fyllda med skräckinjagande förlossningar med skrikande kvinnor med ångest. Där vi gör helt normala komplikationsfria graviditeter och förlossningar till något onormalt som måste behandlas på sjukhus. Vi får genom andra höra att smärtlindring är bra, och att man försöker bevisa något om du väljer att föda utan smärtlindring.

Men vet ni att smärtlindring inte hjälper mot själva problemet med förlossningsrädsla? Rädslan behandlas inte av EDA eller lustgas, den finns kvar och en kvinna med panik och ångest kommer inte öppna sig lika fort eftersom våra kroppar är konstruerade som djuren och håller emot om fara uppstår. Det är därför bönder, uppfödare av hundar och katter eller andra djur aldrig flyttar på sina födande djur. Men med en människa är det helt annat, vi ska förflyttas och sättas in i ett fack att vi befinner oss i livsfara. Vilket i sin tur såklart gör att många blir rädda, får ångest och begär smärtlindring. Smärtlindringen stannar av förlossningen och efter timmar av värkarbete slutar många förlossningar i kejsarsnitt. Många gånger skulle detta inte behövts om kvinnan varit i fokus och blivit hjälpt ut ur sin rädsla. Vi ska behandla rädslan och smärtlindring ska behövas av andra skäl. Inte för att kvinnan befinner sig i flyktbeteende. Ingen ska behöva föda sitt barn i rädsla.

Vill du läsa mer om detta? Då tipsar jag dig om böckerna; Föda utan rädsla av Susanna Heli och Ina Mays Guide to Childbirth.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

24 thoughts on “Doula.

  • 12 februari, 2016 at 23:08
   Permalink

   Nej det är verkligen inte sanning. Att föda barn var för mig väldigt mäktigt och något jag gärna skulle göra igen :). Vi är många som känner så :). Tyvärr syns vi sällan :/.

   Reply
 • 10 februari, 2016 at 08:31
  Permalink

  Åh vad kul!
  sv: Åh tack, vad glad jag blir! kram

  Reply
 • 10 februari, 2016 at 09:47
  Permalink

  Så intressant 🙂 Hoppas verkligen jag har turen att bli gravid igen och att jag då får föda vanligt, det verkar så jäkla häftigt!

  Reply
  • 12 februari, 2016 at 23:11
   Permalink

   Kul att inlägget uppskattades :). Det är häftigt att föda vaginalt. Men en KS kan också vara en märktig upplevelse :).

   Reply
 • 10 februari, 2016 at 10:13
  Permalink

  Jätte intressant inlägg. Jag är inte rädd för föda. Jag är rädd för vara gravid, så vet inte om det blir fler barn här.

  Reply
  • 12 februari, 2016 at 23:12
   Permalink

   Kul att du gillade inlägget. Känner du så tycker jag du ska fundera kring din rädsla, skulle rekommendera dig att läsa dessa böcker med. Det är inte bara om förlossning i dem.

   Reply
 • 10 februari, 2016 at 17:36
  Permalink

  Jag förstår att många känner rädsla inför förlossning, själv gjorde jag inte de, jag tyckte de var häftig och visst gör det ont.. tog heller inte någon smärtlindring för jag kände att jag inte behövde.. nu har båda mina förlossningar gått fort och gått hur bra som helst.. men många va mina vänner har haft skräck när de ska föda.. måste vara häftigt att få vara med, själv var jag sugen på att plugga vidare till barnmorska men orkade inte efter jag hade pluggat i tre år redan…

  Kram

  Reply
  • 12 februari, 2016 at 22:24
   Permalink

   Det är hemskt att folk är rädda att föda, många är ju dessutom så rädda för smärtan. Egentligen är det inte smärtan man är rädd för utan den saken som samhället gjort av födande. Något livsfarligt som kvinnan inte klarar av. Något där kvinnan tappar kontrollen helt och blir personlighetsförändrad. Kolla bara alla tv-serier eller liknande, kvinnan ska läggas ner på rygg med benen i vädret och föda skrikandes. Riktigt så går det ju inte till i verkligheten, kvinnan kommer oftast in ganska lugn, och harmonisk om inget i omgivningen påverkat henne. Jag har nu kollat på så många hemförlossningar på Youtube att jag önskar mig en själv om jag någonsin får fler barn.

   Reply
  • 12 februari, 2016 at 22:21
   Permalink

   Blir ledsen när jag läser om hur så många är rädda för att föda. <3, Det är dock inte alls ovanligt, och problemet är att media skrämt upp många kvinnor/unga tjejer med att förlossning är något farligt.
   Där har även läkarna en stor bidragande roll. Läs böckerna, jag är övertygad om att du kommer bli inspirerad <3.

   Reply
 • 10 februari, 2016 at 18:28
  Permalink

  Jag planerar inte på att föda barn på ett tag, ärligt talat så vill jag inte ens ha barn i framtiden, den största anledningen är rädsla. Jag är så rädd för att föda, jag vill inte gå igenom den smärtan. Jag är sådär jobbig då jag tänker på att det kommer bli hemskt och så blir det hemskt. Folk brukar skratta åt mig när jag säger att jag har en slags fobi för att föda barn, jag tycker hela processen är otroligt obehaglig. Men tack för tipset på böckerna, kan behöva det i framtiden om jag skaffar barn!

  Reply
  • 12 februari, 2016 at 22:18
   Permalink

   Det är hemskt med förlossningsrädsla, det är något man behöver få hjälp med. Många gånger är dessutom rädslan baserad på rädslan för sjukhus. Att man ska komma in, och det ska sättas nålar och sjukhuskläder på dig. Dem flesta är jätterädda just för såna saker, tycker absolut du ska läsa böckerna. Även om du inte skulle vilja ha barn är dem bra, det finns många användbara tips för rädslor i stort i den :).

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: