Questions & Answers Moraltestet
Questions & Answers

Moraltestet

IMG_6958
Yohannaafskovde svarade på ett moraltest och skickade vidare frågorna till ett gäng bloggare.  Hon glömde lägga till mig, men skrev en kommentar här, så självklart ställer jag upp, älskar test!

Måste rika ge till fattiga?

Nu vet jag inte hur man tänker fattiga? Menar man att skänka till organisationer då eller som här i Sverige att alla betalar skatt, för välfärden?
Jag skänker pengar till olika organisationer då och då. Jag är marinfadder och medlem i Djurens rätt. Många gånger
tänker jag att vara marinfadder via wwf gör att människor i länder med sämre villkor även dem får det bättre.
När det kommer till Sverige betalar jag gärna skatt för att veta att familjer kan få mediciner, glasögon och vård gratis till sina
barn. Men måste är ett svårt ord? Jag brukar tänka att man måste ingenting, valet är fritt men om man
bryr sig om andra borde man det ja.

Är det moraliskt ok att döda djur för mat eller kläder trots att man misstänker att djuret lider ?

Här är det jättesvårt för mig att svara, jag äter kött fortfarande. Även om det blir mindre och mindre kött för min del. Jag
ogillar verkligen hur det numera ser ut med slakterier och att man massdödar djur, för att sedan slänga flera av
djuren rakt ner i soptunnan. Att dem numera ska transporteras flera mil ihop med andra. Eller döda kycklingar
på bokstavligt talat löpande band. Det känns moraliskt fel att äta kött, och nu sedan jag
äter köttprodukter mindre ofta märker jag att min IBS är bättre. Igår åt jag kött, idag är jag
uppblåst och har ont i magen för första gången på en vecka. Det är klart att jag
börja fundera då på hälsan.

Är det moraliskt acceptabelt att döda 1 personer för att rädda 10 personer?

Svårt att svara på. Tänker spontant nej, men samtidigt om man sätts i den situationen skulle
man nog välja de tio?

Är det moraliskt ok för gravt handikappade personer att köpa sexuella tjänster?

Eftersom det är olagligt i Sverige att köpa sexuella tjänster så nej. Jag anser
inte att någon ska köpa andra människor eller tjänster på det viset oavsett om man
är handikappad eller inte.

Är dödsstraff ok?

Ja det kan jag tycka i vissa avseenden.

Är vissa kulturer bättre än andra?

Nej det tror jag faktiskt inte.
Jag tror kultur skapas runt oss, och att
den alltid kan bli bättre.

Är det ok att hämnas?

Ja det tycker jag. Tänker på budordet; Var mot andra som du vill att andra ska vara mot dig!

Får man vara elak mot någon som varit elak mot andra?

Ja absolut, tänker samma budord som ovan.

Är det ok att ljuga för egen vinnings skull?

Beror på vad vinningen är. Är det så
att sanningen skulle skada mer än den skulle
ge lycka så absolut.
Annars tycker jag att man ska vara ärlig.

Jag i min tur utmanar:

Camilla 10barnsmamma

Linda en vimsig mamma

4 Comments

  1. Glad att mina barn inte har dig som lärare med en del av de åsikter du redovisar här. Din tolkning av “budordet” som du skriver är nog som fan läser Bibeln. Skrämmande..

    1. Ursäkta men du vet inte ett dugg hur jag är som lärare. Det här är ju extrema frågor och då blir det ju ganska lätt extrema svar också? Det är ju inte direkt så att man kan svara rätt eller fel på moralfrågor, sen är det ju inte
      ens säkert att man tänker så när något står på sin spets eller hur? Det är ett skämtsamt test och knappast på liv och död eller hur? Skitlöjlig kommentar överhuvudtaget, har du inget bättre att göra än att ta detta personligt är det ingen som tvingar dig att läsa.

  2. Antar att “Emma” inte har några barn, eller jag hoppas att hon inte har det i alla fall… Jag kan lova att om någon skadar, eller i värsta fall dödar, mitt barn så ska den djäveln dö! Jag är mamma, och tigrinna, och tar hand om fanskapet själv om inte staten gör det. Jag tror inte att dödsstraff har avskräckande effekt, inte alls, men DET monstret kan i alla fall inte göra om det mot ett annat barn. Han som dödade lilla Engla kommer ut en dag (om han inte redan gjort det) och då kanske det är ditt eller mitt barn som råkar på honom på skogsvägen, på köpcentrumet, på bion eller på hemväg från skolan… Hade han fått dödsstraff så hade det funnits EN mindre idiot att oroa sig för. Men “Emma” tror väl att han är botad och bjuder hem honom på saft och bullar när hennes eventuella barn har kalas, bara för att visa vilken god människa hon är. För alla har väl rätt till en andra, tredje, fjärde chans, i alla fall förövarna, offren fick ju ingen chans alls när svinen var klara med dem. Så fram för dödsstraff i de fall där det är glasklart att förövaren är skyldig till mord eller våldtäkt på barn och naturligtvis även i andra fall där bevisningen är helt fastställd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: