Småost från Orsa, att prova för första gången.

I många år, och få främst på somrarna har jag längtat efter småost. Det är alltså en slags färskost som påminner om keso som jag är uppväxt med från min hemort Orsa. Men eftersom jag inte direkt gillat matlagning har jag bara längtat och velat äta utan framgång. I förrgår såg jag att en barndomsvän hade lagat just småost och sedan pratade jag med min mormor igår som gjort detsamma. Där och då bestämde jag mig, jag ska också prova. Om det misslyckas så låt det så vara. Eftersom mormor hade receptet i en bok så kunde hon ge mig det via telefonen och jag var ute och gick så jag fick googla lite också men fick i alla fall till det, blev jättegott. Ska göra detta fler gånger nu! Enkelt och gott!

Dokumenterade med lite bilder och text här nedan.

Recept:

4 l mjölk (3%)
1 l filmjölk (3%)
1 tsk salt
½ dl finhackad gräslök
(tänkte köpa så William och Björn får ha i gräslök själva pga allergi).

Värm upp 4 l mjölk men den får INTE koka. Häll i 1 liter filmjölk.
Rör runt ett tag och låt det bildas klumpar som flyter upp.
Jag fick röra ganska länge tills det inte bildades fler.
Sen lät jag det vila i 10 min och silade av.
Klumparna som blir är alltså småosten.

Det blev helt okej, jag tror jag gjorde något fel för blev ganska lite småost. Så nästa gång ska jag nog låta det koka längre på spisen. Men man lär sig ju för varje gång, gott blev det i alla fall. Jag har nämligen smakat av lite eftersom William och Björn ska få prova för första gången i sina liv senare idag, jag ville ju se så det smakar som det ska först. Nästa gång ska jag dock be mormor skriva ner receptet åt mig. För det här med googling och försöka minnas exakt vad hon sa gick inte så jättebra ihop.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

20 thoughts on “Småost från Orsa, att prova för första gången.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: