Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Ett dalaliv

Orsakulla – Att äga Orsadräkten, och att köpa dalahästar.

I våras så var jag ju till Orsa som ni som läst den här bloggen ett tag vet. Där testade jag mammas orsadräkt som hon tänkte sälja vidare. Jag ville så gärna köpa den att jag bestämde mig för att spara, och det har jag gjort. Köpte den för 5000 vilket är ett väldigt bra pris för en orsadräkt. Jag har ju varit sjukskriven och därmed så har jag kanske inte haft så stora tillgångar men sparande har gått bra. Jag har ju även sålt en del saker också, sånt som jag inte behövde.

Den är så otroligt vacker, jag tänker att den här kommer kunna gå igenom släkten i flera generationer. Det är det som är så fint med folkdräkt, det kan liksom alltid användas. En slags investering för framtiden. Dessutom har jag nu också ett festplagg jag kan använda på dop, midsommar, bröllop eller andra högtider då just folkdräkt alltid är ett plagg som kan användas. Speciellt här i Dalarna är det väldigt fint att visa sin härkomst, det är ganska fantastiskt tycker jag.

Så himla fint. Kan verkligen knappt inte förstå att den är min!

Tillhörande skorna till dräkten. Visst ni förresten Kulla betyder flicka/ogift medan Keling står för käring/gift kvinna, alltså ens käresta.

För några månader sedan sålde en kvinna massor med dalahästar på en köp och säljsida från Mora. Jag köpte dem, det var bland annat denna stora fina häst! Har alltid önskat mig en stor dalahäst så gissa glädjen när jag köpte denna. Eftersom mamma och hennes man bor i Orsa så blev det att de fick hämta dessa.

Den i träfärg och den röda är nya.

Av dessa är det två i träfärg och den röda på första raden som är ny. De bakom som är lite nötta är några jag fått ärva, de betyder väldigt mycket för mig eftersom jag just fått ärva dem.

Det kommer fler inlägg under dagen på saker från vår tur till Furudal och Näset igår, men jag börjar med detta.

24 Comments

 1. Åååh HÄRLIGT och super glad att du ha denna folkdräkt i dina ägo =D… du är verkligen så vacker i den! Just folkdräkter är sååå otroligt dyra men det är för att det är rent hantverk bakom dem, många många timmar bakom dessa vackra dräkterna och självklart med ALL RÄTT! Jag har ju släktingar fr. Norrland + nord Norrland till Skåne, Blekinge och Småland och det är många som har folkdräkter faktiskt (skit häftigt när vi har släktträffar, att få studera å se dräkterna)… och dem är väldigt stolta att bära sina<33 Folkdräkter är tänkt att man antingen gör den själv eller oftast går i arv i familjen/släkten, att köpa utomstående hör till det mest sällsynta ovanligheterna och isf kostar det massor!! Mina vänner fr. Norge får antingen en folkdräkt eller en resa när de tar studenten och ingen som jag känner har valt resan…

  Jag är faktiskt grym på svenska och kunskap om den ”gamla” svenska språket… tex vad de svenska ordet kommer från början stolt Spännande med hur två snarlika ord kan ha helt olika betydelser =)… kärring och käring t.ex! Sånt tycker jag är riktigt stimulerande S Ha det super tjejen, kramar och ta hand om dig!!

  1. Åh ja helt underbart :D. Så härligt det låter och är som dig med folkdräkter att det verkligen är vackert, något fint som faktiskt är härligt att se när människor har på sig 🙂

 2. oh så fin, ser fram emot att se den på dig vid tillfälle!

  Jag har själv allergier, men har aldrig reagerat på när någon skrivit så, men alla får ju känna och tycka som de vill. Ber om ursäkt om du tog illa upp av mitt inlägg.

 3. Så fin dräkt! Håller med om att det är en bra investering, så fint att bära folkdräkt vid tillfällen som konfirmation osv 🙂 Synd egentligen att det inte används så mycket längre!

  1. Åh tack :). Ja det är verkligen det :). Håller med dig, perfekt verkligen. Här i Dalarna är det vanligt att man använder ännu, fin tradition 🙂

 4. Så roligt att du kunde köpa dräkten, väldigt fin och förstår att den betyder mycket precis som de ärvda dalahästarna!☺

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.