Dark Mode Off / On
Julkalender

Julkalender 2017 – Lucka 10, Kattis berättar om att resa i december.

Mitt namn är Katarina men de flesta kallar mig Kattis och jag har fått äran att vara lucka 10 i Madeleines julkalender. Jag driver bloggen Stellaefoto där jag delar med mig av min vardag och framför allt mina resor i Europa i form av bild och text. Så vad har jag tänkt att bjuda på idag tro? Jo denna andra advent tänkte jag berätta om varför jag gillar att resa just under december månad och förhoppningsvis inspirera några av er inför kommande år eller varför inte en ”sista minuten”-resa. Så vad är det som lockar där ute i Europa?

 

Julmarknader

En riktig julmarknad hör verkligen december till och visst har vi ett par trevliga här i Sverige men det är något speciellt med de större ute i Europa. Flera listor skrivs varje år om de bästa julmarknaderna men något som alla dessa listor har gemensamt är att Tyskland, särskilt Bremen och Berlin, och Frankrike, Strasbourg och Paris, oftast ligger i topp. Vill du besöka många marknader på kort tid så är Amsterdam din stad som har 26 stycken och vill du besöka den som är känd som den billigaste så ska du besöka Budapest i Ungern. Förutom den härliga stämningen så är ju även en julmarknad den perfekta platsen att köpa lite julklappar på.

 

 

Nya traditioner

Jag är väl medveten om att många inte skulle vilja fira framförallt jul någon annanstans än hemma, men är du som jag och gärna flyr all stress hemma så är det ganska intressant att upptäcka nya traditioner utomlands. Det första som slår en är att de flesta andra länder firar den 25:e december och inte den 24:e som vi. I Küssnacht, Schweiz, hålls en parad varje år för att jaga bort tomten istället för att välkomna honom som i de flesta andra länder. I Provence, Frankrike, tas maten på blodigt allvar och på julafton äter de först 7 magra rätter för att hedra Marias 7 lidande. Till detta serveras 13 småfranskor följt av 13 efterrätter, som representerar Jesus sista måltid med de 12 apostlarna. Eller varför inte besöka Tallin i Estland och slungas tillbaka till medeltiden samtidigt som du är i staden där Europas första julgran sägs ha rests år 1441 och det är kring den deras julfirande fortfarande kretsar. Detta är endast några exempel av alla spännande traditioner du kan upptäcka om du tar dig ut under denna tid.

 

Sol och värme

Mitt i vår mörka vinter så är det ganska underbart att få lite extra sol och värme och detta fås så klart bäst i södra Europa. Solen skiner i de flesta av länderna runt Medelhavet under december men vill du ha lite mer värme är det bäst att satsa på antingen Cypern eller någon av Kanarieöarna. Själv har jag ju till och med badat på självaste julafton under ett besök i Limassol, Cypern.

 

 

Nyår

Förra året firade vi nyår i Barcelona och det är verkligen något jag kan rekommendera, vilken härlig upplevelse det var med så mycket lyckligt och trevligt folk ute på gatorna mitt i natten. Barcelona är endast en av Europas storstäder som kan vara spännande att besöka för ett häftigt nyårsfirande och flera tidningar och hemsidor gör nya listor varje år. Nummer 1 i år, enligt Skyscanner, är Amsterdam där tempot skruvas upp ordentligt över nyår. Tätt efter kommer Istanbul, Berlin, London, Prag, Rom och Wien som alla har maffiga fyrverkerier att beskåda. Vart ska du fira nyår i år?

 

8 Comments

  1. Jag skulle gärna besöka Julmarknad i Tyskland, jag har firat Nyår i Berlin å det är ett av mina bästa Nyårsminnen 🙂

    Intressant att läsa om hur andra länder firar jul, lätt att bli hemmablind å tro att allt är precis som i Sverige.

  2. Jag gillar oxå att fira jul utomlands, oavsett om det är sol och bad eller en kylig storstad. När man är hemma är det så mycket att fixa med, julklappar, mat och släktings-logistik … 😉

  3. Att besöka en tysk julmarknad har funits i tankarna ett par år, men jag har inte kommit till skott, men efter att ha läst här känns det som att nästa år…..då blir det av
    Kram

  4. Kul med bloggareluckor! Det är skönt att slippa julhysterin i Sverige. Bortajul är kanon!
    PS. Jag kan inte kommentera hos dig med min bloggadress veikenpunktse

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: