Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Reklam

Ungar och mobiltelefoner.

Inlägget är i samarbete med surf.nu.

Det finns ett ämne som berör människor på många olika plan. Detta är helt klart mobiltelefoners vara och icke vara. Det är prat om mobiltelefonen i skolan, mobilfriazoner och även hur mycket mobiltid barn ska ha. Kanske man inte ska säga mobil utan smartphonetid istället för det är ju egentligen det som folk ser som skrämmande. Tiden vi människor spenderar i en värld av smartphones.

Så hur ska man då tänka med barn och smartphoneanvändning? Personligen är jag inte för att bromsa in en utveckling, det är självklart idag att barn ska lära sig den teknik som kommer vara viktig för deras framtid. Men frågan är hur mycket tid som är rimligt, samt om den alltid behövs? Som tonårsförälder vet jag att smartphone:en sitter i hans hand ofta. Han använder den till att titta på Youtube, snapchatta med vänner och annat. Han har således behov av ett abonnemang som passar honom och hans behov. Då är det smart att jämföra olika så man hittar det bästa, detta hjälper surf.nu till med, vilket är smart.

Jag kan inte förbjuda honom att ha telefonen, däremot uppmuntrar jag honom till att röra på sig också. Han åker slalom och går på parkour, det gör ju ändå att rörelse blir viktigt för honom. Jag vill att han ska röra sig och må bra, även om telefonen finns med där för kontakt med vänner och liknade. Jag vet ju även att det är via mobilen han får koll på läxor och annat genom de program hans skola använder för att lägga ut läxorna digitalt.

Dagens skola blir mer och med digital, och inom min bransch är det väldigt dubbelt kring det digitala och tankar kring hur man ska tänka. Vissa skolor är för mobiler och andra för mobilförbud. Det blir därmed ganska ojämnt kring hur saker bör vara. Jag anser att mobiler kan vara bra i sammanhang där eleverna får ut något av saken, kanske genom fakta sök. Däremot är jag inte för att eleverna ska kunna fotografera på lektionerna, sådant finner jag inte speciellt uppskattat. Det finns alltid elever på skolor som av olika skäl inte ska finnas med på bild, att då riskera att hamna på internet är lite skrämmande anser jag. Där fyller mobilförbundet stor funktion.

Hur se ni på mobilanvändning? Vad använder ni för abonnemang?

Inlägget är ett samarbete, men orden och texten är min egen.

22 Comments

 1. Det är inte lätt med barn/ungdomar och mobiler. Här har vi ett familjeabonnemang sonen och jag. 40 gb surf att dela på. Vi har hälften var men han använder alltid mer än mig. Men han tittar mycket på Youtube eller lyssnar på musik när han åker buss. Vilket jag tycker är helt okej. Jag lyssnar ju på poddar eller ljudböcker när jag städar, handlar eller är ute och går. Tycker ändå att han är rätt duktig på att lägga undan mobilen och vara med kompisar, hjälpa till hemma och röra på sig. Så vi har inga förbud eller tider här hemma.

  1. Nej det är verkligen ingen lätt fråga. Sonen har eget som hans pappa betalat. Men när det är slut är det slut, jag själv använder aldrig upp mitt surf. Använder wifi där det finns 🙂
   Härligt att du delar med dig 🙂

 2. Helt ärligt blir jag vansinnig ett par gånger i veckan 😉 Elin är totalt iPhone/iPad beroende å sitter i princip fast vid dessa under all vaken tid här hemma.
  Nu tränar hon karate två gånger i veckan, rider en gång och har Frisksportarna en gång i veckan så hon rör ju på sig… det kan jag icke klaga om.

  Barn gör som vi vuxna gör, inte som vi säger 😉
  Jag är ju rätt iPhone beroende jag med 😀

  svar Plåtdjuret är en älg, de där vita grejjorna ovanför bilden på plåtälgen är eller ska föreställa ripor (en fågel).

 3. Intressant inlägg! Tycker de är så sorligt med all telefonanvändning ändå, jag tänker att man mår så mycket bättre av att vara ute och leka istället för att sitta framför skärmen men världen har ju ändrats så är ju svårt! Jag använder tele2 och är supernöjd 🙂

 4. Apropå barn och mobiltelefon. Jag minns inte vem men jag tror det var min svägerska som sa att de känner sig tvungna att ge sin 6 åring en mobil för att han inte ska bli utanför och mobbad i skolan 🙁

 5. Jag är verkligen tudelat i ämnet 🙂 Det är ju toppen när de blir äldre att kunna ha telefon för att ha kontakt med familj, vänner på olika vis och som du säger lära sig tekniken. Men samtidigt som vi spenderar mer och mer tid med skärmarna så har människor heller aldrig känt sig så ensamma som nu enligt forskare. Det är ju lite intressant men hemskt på båda sätt, så det är ju bra när folk tar ställning o kanske sätter lite regler kring användandet 🙂

 6. Jag kommer ihåg, som 13-14-åring, att man absolut inte fock sitta med mobilen vid köksbordet när vi skulle äta eller plocka fram den när vi var på kalas… men vem sitter med sin telefon i ständig beredskap nu?! (Min mamma)!!

 7. jag tror helt klart det är WAY för mycket stimulans och teknik allmänt både för vuxna och barn just nu 🙁 Hjärnan blir så stimulerad den kokar över av info inte bra Jag drabbades själv nyss av extrem social media trötthet vilken var förlamande tyckte inget va kul längre har börjat vara borta från datan längre nu och då mår jag bättre:) allt handlar om balans i livet

  Ha en kanon helg! LOVE Maria

 8. Tack för tipset! Ska precis välja mobilabonnemang till min son och hittade detta. Ska kolla in om surf kan hjälpa mig.

 9. Det verkar finns en hel del sajter som surf, men med lite olika information. Jag tyckte nästan denna var bättre, då det finns ett abonnemang som använder Telias nät, nämligen Fello. För oss som är mycket på landet, krävs det nästan att man ringer med Telia för att få någon täckning. Bra tankar om mobilen annars. Vår minst på 6 år har ingen mobil, men våra äldsta fick mobil när de var 7 respektive 9 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: