Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Semesterresor

Boka Dalarna i sommar.

Jag funderade på att ta rubriken i sommar eller till semestern, men valde sommaren eftersom den ligger oss närmare. Uppskattas det här inlägget skriver jag gärna ett tips om vinter i Dalarna också. Men nu börjar vi med mitt lilla inlägg, jag får en del frågor om Dalarna i bloggen då och då. Det faller sig naturligt eftersom jag bor här, kallar mig Orsakullan och jag anser att Dalarna är Sveriges hjärta. Så här kommer lite sommartips för dig som vill besöka Dalarna i sommar, och inte bara fira midsommaren här. För Dalarna är så mycket mer än midsommar.

Först ut får bli Leksand sommarland, vi har varit där vid ett tillfälle och då var William 7 år. Han hade roligt där, men jag tror också att han kan ha varit på gränsen till för liten. Visst är det barnanpassat men inte för små barn, och det krävs simkunnighet på ganska hög nivå för att Leksand sommarland ska uppskattas av små barn. Men har du äldre barn så är det ett perfekt ställe att åka till om du vill uppleva allt. Det finns aktiviteter för yngre barn men dessa anser jag var ganska begränsade.

OrsaYran varje onsdag i juli. Från min hemby lär jag ju lämna in ett inslag. Ska du besöka Orsa så ska du göra det sommartid och då helst i Juli. Det är då byn får sin lilla folkfest med musik i varje hörn och glada människor. Är du i Orsa ska du bo på Orsa camping, du bör besöka Storstupet och Helvetesfallet samt att jag råder dig att besöka Rovdjurscentrum om du ändå befinner dig i trakten. Jag har inte varit där som vuxen, och gillar inte djur i bur. Men om du tycker om sådant så är det absolut något du ska göra. Intill Orsa finns Mora, där ska du passa på att besöka Tomteland. Både Tomteland och Rovdjurscentrum är öppna året runt, jag får dock medge att jag aldrig besökt Tomteland som vuxen.

Falu Koppargruva är den plats jag anser alla bör besöka om de är i Falun. Visste ni att hela Falun är ett världsarv? Det är ganska spännande att jag bor i ett av Sveriges världsarv. Det märks speciellt när man vandrar runt på vissa platser här i stan. Jag kan absolut rekommendera ett besök runt Falu Koppargruva och tillhör du de modiga människorna passa på att åka ner i gruvan när du befinner dig där. Runt gruvan bor dessutom berguvar och deras ungar, har du tur kan du se dessa när du befinner dig på gruvområdet.

Rättvik och Classic Car Week samt Big Lake Run, om du ska besöka Dalarna och är bilintresserad är Classic Car Week och Big Lake Run något för dig. Big Lake Run startar i Rättvik men sedan kör bilarna runt hela vackra Siljan och detta för du absolut inte missa. Big Lake Run är dessutom perfekt för dig som vill se hela Siljan eftersom du åker runt och och samtidigt får se fina bilar. Har du dessutom tur som vi hade denna dag, får du solsken hela bilresan runt.

Säter och deras Säterdalen, jag kan absolut rekommendera ett besök till Säterdalen. Speciellt om du har yngre barn. Här får du och barnen leka gratis i en stor lekpark, klappa djur och uppleva natur. Det är jättefint där och vi har åkt dit flertalet gånger, går man dessutom runt i Säterdalen upplever du en helt magisk natur. En sommardag i Säterdalen är aldrig fel, det är helt klart värt ett besök.

Borlänge och Frostbrunnsdalen, jag skulle säga att platsen är perfekt för en liten promenad tillsammans med familjen. Naturen är så vacker, den ligger i anslutning till Stora Tuna Kyrka där min mormors morfar jobbade, därmed har min mormor varit där flera gånger. Det är nämligen så att min mormors mammas släkt var just från Stora Tuna.

Idre och Särna, sommaren 2015 åkte vi till Idre för att vandra lite i fjällmiljön. Jag ska inte ljuga, jag trodde det var ett skämt när jag såg Städjan långt borta och fick vetskapen om att vi skulle gå hela vägen dit upp på fjället. Jag är absolut ingen klättrare. Det var häftigt att uppleva renar på nära håll men värmen var helt brutal den dag, lika så dagen efter när vi var i Särna och besökte Njupeskärs vattenfall, där och då höll latheten inom mig på att gå under. Men så här efteråt var det en vacker och härlig upplevelse som jag gärna delar med mig av. Jag kan absolut råda er att åka till Idre och Särna sommartid, besöka Fulufjället med Njupeskärs vattenfall i Särna och Idres fina Städjan.

Detta är några av mina Dalarna tips. Vill ni ha flera inför semestern? Skriv då en kommentar så lovar jag att skriva ett till inlägg om mitt fina Dalarna.

28 Comments

 1. Så många smultronställen som ni har i Dalarna! Jag har hunnit beta av några men förstår att det finns mycket mer att se 🙂

 2. Du har lite rätt i att det första man tänker på när man hör Dalarna är just midsommar.. Jag har ofta sagt att jag vill dit just under midsommaren men precis som du skriver så finns det så mycket mer..

  1. Det är verkligen så, men finns så mycket mer här att uppleva :). Du är välkommen hit under midsommar med, verkligen jättefina upplevelser här :D.

 3. Jättebra inlägg!! Kul med alla tips. Nästa sommar tänkte vi kanske semester i Sverige och då kan Dalarna vara ett alternativ. Är fortfarande helt ok priser där jämfört med många andra ställen.

  1. Så bra att det uppskattades :D. Det är absolut okej prisklasser här :). Märker det ganska ofta när vi åkt på semester, mycket är dyrare utanför Dalarna :). Ni är så välkomna hit 🙂

 4. Jag har ju bara besökt Dalarna sommartid och bott på Mora Camping samt en mindre camping i Borlänge som jag icke kommer ihåg vad den hette. Detta gjorde ju vi då Elin var rätt liten.
  Jag gillar verkligen Dalarna och ser gärna mer från Dalarna, Du bor ju ett av Sveriges vackraste landskap.

  1. Så fint att läsa :). Mora är jättefint verkligen :). Borlänge är nära till mig :). Visst är det vackert här :). JAg skulle gärna resa lite längre norr ut :). Längst upp jag varit är till Arvidsjaur som sextonåring skulle gärna resa uppöver igen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d