Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Bloggutmaning

Bloggutmaning – Därför ogillar jag…

Jag kör en bloggutmaning i mars. Vill du följa med? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet du med. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om.

Jag såg filmen Blackfish på Netflix 2014 och grät mig igenom hela filmen. Efteråt såg jag The cove och insåg att kan inte stå bakom att djur ska vara clowner för mänskligheten. Visste du att i samband med att man pussar en delfin, går på delfinshower så är man samtidigt med och separerar djur från sina föräldrar i haven? Visste du att det förekommer slakt av delfiner utanför Japans kust där hela havet färgas rött? Att båtar jagar stora flockar med delfiner in till kusten för att sedan ha ihjäl de flesta av dem som inte stressats ihjäl och sedan ta deras ungar för att sälja till ställen som Kolmården? Just av den anledningen ogillar jag delfinarium.

Deltagare i utmaningen är:

Elisa
Fröken Rödlök
Becka Lindhe
Malin Moen
Hanna
Itsmadeby
Sandifighter
Ingrid
ExlusivaMoi
Carita
Kraka
Benita/Livsturisten
Mirre
Kamillas Kamera
Ariella
Sabina
Elavie
Lchftrollet
BP-computerart
Caroline
Corky Style

Deltar du men inte står med på listan? Lämna en kommentar så lägger jag till dig.

58 Comments

  1. Usch, det där ogillar jag också, Hemska människor som gör så mot djur bara för att vi människor ska ha underhållning. Det är en galen värld vi lever i.

  2. Hade ingen aning omatt det var så. Men förvånar mig inte alls att det är så. Mänskligheten är hemsk mot djuren, många tror att dom kan göra som dom vill, så himla fel.

  3. Jag har ej sett de men jag har såklart hört om dessa ”påhitt”. Hemskt hur djuren straffas för människans nöjes skull.

  4. Jag undrar om jag sett Blackfish. The Cove har jag sett i alla fall och var bara ledsen rakt igenom som du. Metoderna som används är så motbjudande och hemska. Kan egentligen inte förstå hur en människa så kallblodigt kan slakta delfiner och andra djur. Ett annat exempel är ju också hur hajfenor skärs av och man sen bara kastar tillbaka den fortfarande levande hajen. Allt för att få äta hajfenssoppa. Så fruktansvärt.

    1. Se den om du inte sett den filmen, båda är jättebra men hemska :(.
      Håller verkligen med dig, är så fruktansvärt :(. Ja usch det där med hajfenor gör ont i hela hjärtat på mig.

  5. Det är verkligen hemskt att många delfiner dör utanför Japans kust. Jag har läst de för några år sen och det är verkligen så hemskt. Om jag inte har helt fel så är dom delfiner som finns på Kolmården uppfödda där. Men det är ändå hemskt att det är så

    1. Ja fy det är fruktansvärt :(. Jag tycker det är rent av vidrigt det som pågår. Alla delfiner i fångenskap härstammar från denna form av slaveri, så skulle aldrig åka dit.

  6. Jag ogillar de flesta sorters zoo osv, för jag tror inte att det är djur som behöver inhägnad. Arken zoo är nog det enda stället som jag tycker är ok egentligen . Jag förstår inte människors fasination att se djur i inhägnade områden, bakom glas och burar ?

  7. Usch, vågar aldrig se sådana dokumentärer då de får mig att må dåligt. Däremot försöker jag aktivt tänka på mina val och undviker att besöka tex delifinarier då man hört hur illa det är.

  8. Det finns så mycket hjärtskärande grymhet i hur många djur behandlas av mänskligheten, att jag knappt vet i vilken ände jag ska börja tänka på eländet. Ibland klarar jag inte att tänka alls. Jag skulle kunna skriva en hel tegelstensroman om allt jag ogillar inom det här ämnet.

  9. Har hört lite kring de här med djurparker osv men inte riktigt kollat djupare på de men tror nog jag får göra de. Djuren verkar ju behandlade hemskt dåligt, helt sjukt att de ens får gå till så! Superbra & fint att du tar upp de & informerar oss som inte har så mycket koll❤️

  10. När jag va i utlandet som 10 åring vägrade jag gå på delfinshowen då vi lärt oss om detta i skolan.
    Jag fick då sitta kvar på hotellrummet medans resten av familjen fick. Är nöjd över det valet idag att jag stannade kvar för mitt hjärta hade inte klarat att stötta dedär!!

  11. Gillar inte heller o se på t.ex delfinshower och sånt.. Vi måste ta vara på våra fina delfiner, låta dom få leva fritt. Tycker jag. Blir så ledsen när jag ser hemska videos på hur dom blir behandlade 🙁

  12. usch ja håller med dig. Så hemskt, man ska inte separera sina föräldrar från sitt barn, spelar ingen roll om de är djur eller människor.

  13. Jag har sett en dokumentär om just när det tränger i delfinerna i en bok och vattnet färgats rött. Det är vidrigt! 🙁
    Dock är många av Kolmårdens delfiner födda där

    1. Grejen med delfinerna på Kolmården är att ALLA härstammar från just den här formen av slakt. När man stödjer Kolmården stödjer man samtidigt denna sak, så jag bojkottar det helt.
      Delfiner lider dessutom av kloret i vattnet och de uppträder inte för att det är kul utan för mat. Man luras av att delfiner tycker det är roligt eftersom de ser så glada ut. Delfiner dödar sig själva genom att sluta
      andas på delfinarium som ett exempel, för att de är deprimerade. Dessutom tar man ungarna från mammorna som båda sörjer.

  14. Håller helt med dig! Har nog aldrig besökt ett delfinarium och kommer inte göra det heller. Gillar överhuvudtaget inte när djur rivs upp från sina naturliga miljöer för att tjäna som turistattraktioner. Det gäller alla cirkusdjur till exempel. Hatar även dessa jakter Hunting the Big Five i Africa. Sådant borde förbjudas!

  15. Min kommentar förut var superlång och infattade bla en tapir, stress och tristess i inhägnader osv..
    Jag har sett vilda delfiner i Röda havet föe många år sedan. Den upplevelsen, bara att se dom ”på rätt plats” tog på något sätt tag om hela ens inre.
    Människor är så grymma mot djur att man blir illamående.

  16. Jag har inte tänkt så men vi är ofta på djurparken och delfinariet och där trivs dom och har det jättebra 🙂 Kolmården föder upp sina egna delfiner och då brukar dom stänga av en del för att man inte får störa dom 🙂

    1. De trivs inte ett dugg bra på djurparker, de mår riktigt dåligt där. Klor i vattnet som ger diverse sjukdomar och djuren lider. Finns massor dokumenterat om saken.

    2. https://www.djurensratt.se/kategori/delfiner

      https://www.google.se/amp/s/nyheter24.se/amp/debatt/902464-djurens-ratt-kolmarden-maste-sluta-halla-delfiner-i-fangenskap

      På Kolmårdens delfinarium har över 60 delfiner dött. Trots att delfinerna hålls i en livsmiljö fri från rovdjur, föroreningar och andra hot så dör de ofta unga.

      Den mentala, känslomässiga och fysiska stress som delfiner i fångenskap lider av kan allvarligt påverka hälsa hos dem. Symptom på stress inkluderas viktförlust, antisocialt beteende, brist på aptit, magsår samt att delfinerna blir mottagligare för olika sjukdomar.
      På Kolmådens delfinarium lever delfinerna hela sina liv instängda i två minimala bassänger. Detta för att Kolmården ska tjäna pengar på att de utför konster framför publik. Hur kan detta oetiska vara lagligt?!
      Delfiner hör hemma i havet, aldrig i fångenskap!
      Att tvingas göra konster för oss människor i små bassänger i en helt onaturlig miljö.

      Läs på och se några dokumentärer. Rekommenderar verkligen dokumentären Born to be free. Finns på Netflix. Se The Cove, Voiceless och Blackfish. Då kommer du förstå hur en delfin i fångenskap mår.
      Läs på om Ric o barry’s dolphin project.
      Säger man att delfiner har det bra i fångenskap så är det så mycket man missat, man är helt enkelt väldigt naiv och extremt opåläst. Läs på och lär dig hur allt hänger ihop.

      https://vimeo.com/29535660

      https://www.worldanimalprotection.se/vart-arbete/vilda-djur/varldens-tio-grymmaste-turistattraktioner-med-vilda-djur

      Världens tio grymmaste turistattraktioner med vilda djur:
      Delfinshower

      Miljoner turister besöker delfinarier och vet inte om det lidande som delfinerna utsätts för bara för att de ska förmås att uppträda.
      På många platser i världen infångas vilda delfiner från havet för att uppträda i shower. Delfinerna blir ofta jagade av högljudda racerbåtar och halas ombord eller fångas i nät. Det är så stressande för delfinerna att många av dem dör under transporten till delfinariet.
      Oavsett om delfinerna fångas i havet eller avlas i fångenskap så lider de i delfinarierna. De har bara en bassäng att simma runt i medan de som fria kan simma över 100 km om dagen. Delfinerna får hudbesvär av kloret och brännskador av solen eftersom de inte kan dyka ner på djupt vatten. Många av dem utvecklar magsår av stress.

  17. usch va man känner sej … åh alltså det är så hemskt det de gör mot olika djur o delfiner som är så fina
    hoppas du haft en fin start på helgen o att forts blir lika fin kramar

  18. Jag är emot att gå på dessa parker eller cirkusar, usch jä… ger fingret skit! Inte konstigt att man ogillar mänskligheten!! Näää bästa känslan att se djur är i den spontana fria<33

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.