Bloggutmaning – Därför ogillar jag…

Jag kör en bloggutmaning i mars. Vill du följa med? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet du med. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om.

Jag såg filmen Blackfish på Netflix 2014 och grät mig igenom hela filmen. Efteråt såg jag The cove och insåg att kan inte stå bakom att djur ska vara clowner för mänskligheten. Visste du att i samband med att man pussar en delfin, går på delfinshower så är man samtidigt med och separerar djur från sina föräldrar i haven? Visste du att det förekommer slakt av delfiner utanför Japans kust där hela havet färgas rött? Att båtar jagar stora flockar med delfiner in till kusten för att sedan ha ihjäl de flesta av dem som inte stressats ihjäl och sedan ta deras ungar för att sälja till ställen som Kolmården? Just av den anledningen ogillar jag delfinarium.

Deltagare i utmaningen är:

Elisa
Fröken Rödlök
Becka Lindhe
Malin Moen
Hanna
Itsmadeby
Sandifighter
Ingrid
ExlusivaMoi
Carita
Kraka
Benita/Livsturisten
Mirre
Kamillas Kamera
Ariella
Sabina
Elavie
Lchftrollet
BP-computerart
Caroline
Corky Style

Deltar du men inte står med på listan? Lämna en kommentar så lägger jag till dig.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

58 thoughts on “Bloggutmaning – Därför ogillar jag…

 • 8 mars, 2019 at 06:59
  Permalink

  Sånt här borde man känna till eller iallafall förstå men njaa, kan inte påstå att jag tänkt på det. Men det är ju fruktansvärt.

  Reply
  • 8 mars, 2019 at 21:11
   Permalink

   Jag tror det är sånt man får lära sig, jag fick informationen genom dokumentärer.

   Reply
 • 8 mars, 2019 at 07:02
  Permalink

  Usch, det där ogillar jag också, Hemska människor som gör så mot djur bara för att vi människor ska ha underhållning. Det är en galen värld vi lever i.
  Hannas krypin recently posted..En uppvärmning

  Reply
 • 8 mars, 2019 at 07:22
  Permalink

  Hade ingen aning omatt det var så. Men förvånar mig inte alls att det är så. Mänskligheten är hemsk mot djuren, många tror att dom kan göra som dom vill, så himla fel.
  Snabela recently posted..Veckans film tips #13 Justice League

  Reply
  • 8 mars, 2019 at 21:21
   Permalink

   Är nog många som inte har det <3. Ja det är helt sjukt vad vi gör mot andra arter.

   Reply
 • 8 mars, 2019 at 07:36
  Permalink

  Jag har ej sett de men jag har såklart hört om dessa “påhitt”. Hemskt hur djuren straffas för människans nöjes skull.
  Pärla recently posted..2019-03-07

  Reply
 • 8 mars, 2019 at 09:38
  Permalink

  Jag undrar om jag sett Blackfish. The Cove har jag sett i alla fall och var bara ledsen rakt igenom som du. Metoderna som används är så motbjudande och hemska. Kan egentligen inte förstå hur en människa så kallblodigt kan slakta delfiner och andra djur. Ett annat exempel är ju också hur hajfenor skärs av och man sen bara kastar tillbaka den fortfarande levande hajen. Allt för att få äta hajfenssoppa. Så fruktansvärt.

  Reply
  • 8 mars, 2019 at 21:22
   Permalink

   Se den om du inte sett den filmen, båda är jättebra men hemska :(.
   Håller verkligen med dig, är så fruktansvärt :(. Ja usch det där med hajfenor gör ont i hela hjärtat på mig.

   Reply
 • 8 mars, 2019 at 10:23
  Permalink

  Det är verkligen hemskt att många delfiner dör utanför Japans kust. Jag har läst de för några år sen och det är verkligen så hemskt. Om jag inte har helt fel så är dom delfiner som finns på Kolmården uppfödda där. Men det är ändå hemskt att det är så
  Jennysvardag recently posted..Nu är det helg

  Reply
  • 8 mars, 2019 at 21:06
   Permalink

   Ja fy det är fruktansvärt :(. Jag tycker det är rent av vidrigt det som pågår. Alla delfiner i fångenskap härstammar från denna form av slaveri, så skulle aldrig åka dit.

   Reply
 • 8 mars, 2019 at 11:03
  Permalink

  Jag ogillar de flesta sorters zoo osv, för jag tror inte att det är djur som behöver inhägnad. Arken zoo är nog det enda stället som jag tycker är ok egentligen . Jag förstår inte människors fasination att se djur i inhägnade områden, bakom glas och burar ?
  Sandra recently posted..Bloggutmaning – När jag gick i skolan?

  Reply
 • 8 mars, 2019 at 12:53
  Permalink

  Usch detta är så hemskt… Har aldrig varit insatt i dessa frågor men börjar mer och mer bli det. Så jävla hemskt för att människan ska få roa sig lite…

  Reply
 • 8 mars, 2019 at 14:13
  Permalink

  Det finns så mycket hjärtskärande grymhet i hur många djur behandlas av mänskligheten, att jag knappt vet i vilken ände jag ska börja tänka på eländet. Ibland klarar jag inte att tänka alls. Jag skulle kunna skriva en hel tegelstensroman om allt jag ogillar inom det här ämnet.
  Lillan Kind recently posted..Hänger du med i svängarna?

  Reply
 • 8 mars, 2019 at 14:48
  Permalink

  Har hört lite kring de här med djurparker osv men inte riktigt kollat djupare på de men tror nog jag får göra de. Djuren verkar ju behandlade hemskt dåligt, helt sjukt att de ens får gå till så! Superbra & fint att du tar upp de & informerar oss som inte har så mycket koll❤️
  Yela recently posted..Kattungarna börjar bli stora

  Reply
  • 8 mars, 2019 at 21:16
   Permalink

   Ja gör det, är så mycket hemskt som sker på dessa parker 🙁

   Reply
 • 8 mars, 2019 at 15:01
  Permalink

  När jag va i utlandet som 10 åring vägrade jag gå på delfinshowen då vi lärt oss om detta i skolan.
  Jag fick då sitta kvar på hotellrummet medans resten av familjen fick. Är nöjd över det valet idag att jag stannade kvar för mitt hjärta hade inte klarat att stötta dedär!!
  My recently posted..Trött

  Reply
 • 8 mars, 2019 at 15:12
  Permalink

  Oj hade verkligen ingen aning om detta med delfinerna, det var helt nytt! 😮 <3

  Reply
 • 8 mars, 2019 at 18:03
  Permalink

  Fruktasvärt! Delfiner som är så söta ju! Min sambo är jättekonstig han är rädd för delfiner men inte hajar!

  Reply
 • 8 mars, 2019 at 19:10
  Permalink

  Gillar inte heller o se på t.ex delfinshower och sånt.. Vi måste ta vara på våra fina delfiner, låta dom få leva fritt. Tycker jag. Blir så ledsen när jag ser hemska videos på hur dom blir behandlade 🙁

  Reply
 • 8 mars, 2019 at 20:43
  Permalink

  usch ja håller med dig. Så hemskt, man ska inte separera sina föräldrar från sitt barn, spelar ingen roll om de är djur eller människor.

  Reply
 • 8 mars, 2019 at 20:54
  Permalink

  Jag har sett en dokumentär om just när det tränger i delfinerna i en bok och vattnet färgats rött. Det är vidrigt! 🙁
  Dock är många av Kolmårdens delfiner födda där
  Sanna recently posted..Fredags-listan !

  Reply
  • 8 mars, 2019 at 21:02
   Permalink

   Grejen med delfinerna på Kolmården är att ALLA härstammar från just den här formen av slakt. När man stödjer Kolmården stödjer man samtidigt denna sak, så jag bojkottar det helt.
   Delfiner lider dessutom av kloret i vattnet och de uppträder inte för att det är kul utan för mat. Man luras av att delfiner tycker det är roligt eftersom de ser så glada ut. Delfiner dödar sig själva genom att sluta
   andas på delfinarium som ett exempel, för att de är deprimerade. Dessutom tar man ungarna från mammorna som båda sörjer.

   Reply
 • 8 mars, 2019 at 21:12
  Permalink

  Håller helt med dig! Har nog aldrig besökt ett delfinarium och kommer inte göra det heller. Gillar överhuvudtaget inte när djur rivs upp från sina naturliga miljöer för att tjäna som turistattraktioner. Det gäller alla cirkusdjur till exempel. Hatar även dessa jakter Hunting the Big Five i Africa. Sådant borde förbjudas!
  BP recently posted..Fem en fredag – vecka 10: Ursäkter

  Reply
  • 8 mars, 2019 at 23:19
   Permalink

   Ja fy djur hör hemma där de är födda inte i burar och pool 🙁

   Reply
 • 8 mars, 2019 at 21:20
  Permalink

  Min kommentar förut var superlång och infattade bla en tapir, stress och tristess i inhägnader osv..
  Jag har sett vilda delfiner i Röda havet föe många år sedan. Den upplevelsen, bara att se dom ”på rätt plats” tog på något sätt tag om hela ens inre.
  Människor är så grymma mot djur att man blir illamående.
  Sara recently posted..Aldrig rätt..

  Reply
  • 8 mars, 2019 at 21:23
   Permalink

   Ja kan tänka mig att det var helt ljuvligt. Det är ju precis där de hör hemma <3

   Reply
 • 8 mars, 2019 at 21:43
  Permalink

  Jag har inte tänkt så men vi är ofta på djurparken och delfinariet och där trivs dom och har det jättebra 🙂 Kolmården föder upp sina egna delfiner och då brukar dom stänga av en del för att man inte får störa dom 🙂
  Sarah recently posted..VIT VARM CHOKLAD

  Reply
  • 8 mars, 2019 at 21:54
   Permalink

   De trivs inte ett dugg bra på djurparker, de mår riktigt dåligt där. Klor i vattnet som ger diverse sjukdomar och djuren lider. Finns massor dokumenterat om saken.

   Reply
  • 9 mars, 2019 at 09:29
   Permalink

   https://www.djurensratt.se/kategori/delfiner

   https://www.google.se/amp/s/nyheter24.se/amp/debatt/902464-djurens-ratt-kolmarden-maste-sluta-halla-delfiner-i-fangenskap

   På Kolmårdens delfinarium har över 60 delfiner dött. Trots att delfinerna hålls i en livsmiljö fri från rovdjur, föroreningar och andra hot så dör de ofta unga.

   Den mentala, känslomässiga och fysiska stress som delfiner i fångenskap lider av kan allvarligt påverka hälsa hos dem. Symptom på stress inkluderas viktförlust, antisocialt beteende, brist på aptit, magsår samt att delfinerna blir mottagligare för olika sjukdomar.
   På Kolmådens delfinarium lever delfinerna hela sina liv instängda i två minimala bassänger. Detta för att Kolmården ska tjäna pengar på att de utför konster framför publik. Hur kan detta oetiska vara lagligt?!
   Delfiner hör hemma i havet, aldrig i fångenskap!
   Att tvingas göra konster för oss människor i små bassänger i en helt onaturlig miljö.

   Läs på och se några dokumentärer. Rekommenderar verkligen dokumentären Born to be free. Finns på Netflix. Se The Cove, Voiceless och Blackfish. Då kommer du förstå hur en delfin i fångenskap mår.
   Läs på om Ric o barry’s dolphin project.
   Säger man att delfiner har det bra i fångenskap så är det så mycket man missat, man är helt enkelt väldigt naiv och extremt opåläst. Läs på och lär dig hur allt hänger ihop.

   https://vimeo.com/29535660

   https://www.worldanimalprotection.se/vart-arbete/vilda-djur/varldens-tio-grymmaste-turistattraktioner-med-vilda-djur

   Världens tio grymmaste turistattraktioner med vilda djur:
   Delfinshower

   Miljoner turister besöker delfinarier och vet inte om det lidande som delfinerna utsätts för bara för att de ska förmås att uppträda.
   På många platser i världen infångas vilda delfiner från havet för att uppträda i shower. Delfinerna blir ofta jagade av högljudda racerbåtar och halas ombord eller fångas i nät. Det är så stressande för delfinerna att många av dem dör under transporten till delfinariet.
   Oavsett om delfinerna fångas i havet eller avlas i fångenskap så lider de i delfinarierna. De har bara en bassäng att simma runt i medan de som fria kan simma över 100 km om dagen. Delfinerna får hudbesvär av kloret och brännskador av solen eftersom de inte kan dyka ner på djupt vatten. Många av dem utvecklar magsår av stress.

   Reply
 • 8 mars, 2019 at 22:19
  Permalink

  Ska kolla om jag sett the blackfish annars tack för tips !

  Reply
 • 9 mars, 2019 at 13:44
  Permalink

  Jag är emot att gå på dessa parker eller cirkusar, usch jä… ger fingret skit! Inte konstigt att man ogillar mänskligheten!! Näää bästa känslan att se djur är i den spontana fria<33

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: