Artros.

Inlägget är i samarbete med Artros.org

Jag tror alla någon gång har kommit i kontakt med ordet artros, någon släkting, vän eller varför inte kollega som berättat att denne har detta. Jag hade tidigare förstått att det är något som är smärtsamt och jobbigt att ha och det verkar vanligare än man tror.

Visste du att träning ofta är bra vid artros men att det inte alltid räcker? Ibland behöver man istället ta värktabletter som är antiinflammatoriska. Det här får mig att verkligen inse att artros inte är något jag vill ha, och verkligen hoppas att jag kommer slippa få. Jag är nämligen allergisk mot Ipren, Ibumetin och liknade farmaceutiska och det medför att jag blir riktigt dålig och får klåda och svårt att andas. Så om jag skulle vara en av de personerna där träning inte funkar och jag skulle lida av artros vill jag inte ens tänka på konsekvenserna för den saken.

Jag själv har som jag skrivit stött på människor som haft problem med just artros, det tycks väldigt jobbigt när man böjer sig eller ska göra vardagliga saker. Många gånger har dessa människor verkligen sagt att det gör riktigt ont och sedan fått på något vis veta att “du har artros” och lämnats för att leva med det. I alla fall är det min uppfattning utifrån den vård nära och kära fått i min närhet. Kanske andra har någon annan uppfattning och det är i så fall väldigt bra, men min är att detta inte tas på tillräckligt stor allvar som att värk är något man får leva med.

Trots detta finns det hjälp att ta till vid artros träning i första hand, sedan gå till en sjukgymnast. Du får ett motionsprogram för att må bättre, för även om något är kroniskt skall man ju inte behöva lämnas helt till ensamheten tycker jag. Det är självklart att man ska ha tillträde till vård och hjälp.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

8 thoughts on “Artros.

 • 18 maj, 2019 at 11:14
  Permalink

  Superbra att uppmärksamma sådant tror många inte alls vet om detta och tror de bara får leva med det

  Reply
 • 18 maj, 2019 at 11:17
  Permalink

  Artros är tufft, min pappa fick för tidigt atros och det finns ju en risk att jag också får det, men vi får hoppas att jag klarar mig utan ❤

  Reply
 • 18 maj, 2019 at 19:38
  Permalink

  möter de flera gånger om dag i mitt yrke, är verkligen jobbigt att ha det 🙁
  Pauline recently posted..Röntgenfesten

  Reply
 • 18 maj, 2019 at 23:38
  Permalink

  Så bra att du uppmärksammar och lyfter fram artros, tack för de vännen 🙂 Jag har psoriasis artrit så känner till problemen, hört och blivit rekommenderad träning så ska ta och försöka ta tag i det men promenerar iallafall dagligen och försöker röra mig så mycket som möjligt! Ha en fortsatt fin helg?

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: