Jag kör en bloggutmaning i juli. Vill du följa med? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet du med. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om.

Nu när jag varit en partypooper som inte tycker just det där med trädgårdsarbete är något för mig, så kan jag istället berätta att leta bär och svamp i skogen är något jag däremot finner rogivande. Att som jag likt på bilden från i söndags hittar smultron är rena guldet för mig.

Men nu tänker du som är skärpt och påläst att: ”vänta här nu, du har minsann sagt att du inte äter svamp” nu lär tankarna snurra runt i ditt huvud likt flugsvamp och du tänker att jag nog ljugit om mina känslor kring svamparna. Fast nej det har jag inte, jag äter inte svamp men jag plockar gärna svamp så andra kan äta. Kantareller då för det är den enda svamp jag vågar mig på att plocka. Sedan när det kommer till bär fyller jag gärna frysen med blåbär, lingon, hjortron (om man hittar skogens guld) och även svamp så jag kan bjuda andra.

Deltagare i juniutmaningen är:
Står du inte med på listan? Säg till så lägger jag till dig.
Mina
it_is/Anette
Kraka
BP-computerart
LCHFTrollet
Ekocentrisk
Zinnie
StenhagenBettan

48 kommentarer

 1. Jag tycker det är så härligt att gå i skogen att hitta smultron och bär är mysigt, äter svamp men plockar helst inte då jag inte vet vilka som ser ätbara ut?
  S

 2. Jag borde komma ut jag med o börja plocka kantareller (håller med om att det är som jag vågar plocka, dom jag känner igen) o blåbär. Älskar dessa, men har inte varit ut i skogen på så många många år…

  Ha en fin fredag

 3. Drömmen vore ju att hitta ett guldställe där man bara kan njuta av de små gula svamparna men jag tycker att det är jätte svårt att finna dem.
  Flugsvampar där emot??????

 4. Plocka bär i skogen är något jag också hade kunnat göra och nog finna rogivande. Dock är jag inte så förtjust i svamp så de hade jag nog hoppat över:p

  1. Det är så kul tycker jag :). Som jag skriver äter jag inte svamp själv, men jag tycker det är kul att plocka åt andra :-). Då kan man ge bort som en gåva, så kan tipsa om det :).

 5. Min mamma är känd för att vara en svampplockare och hon plockade nästan sopsäckar fulla med det… minns att vi hade hela köket fullt med svamp som hängde på tork i taket…
  Jag förstod aldrig hur hon kunde slösa tid på sånt trist som att gå i skogen. Men nu är jag en svampplockar-torsk jag med.. haha!! Finns ju inget härligare än att strosa runt i lugnet bland fågelkvitter. Så mysigt!!

  kram krma

  1. Det där är intressant tycker jag, hur man kan ha en bild som barn som blir så förändrad sen som vuxen? Oftast tycks man även ta efter sina föräldrar haha.

 6. Det låter sådär lugnt och harmoniskt men jag fixar det inte, jag är ju så otroligt rädd för alla djur/baggar/ormar så jag får panikångest av bara tanken att gå i skogen.

 7. Åh, jag älskar att plocka svamp och blåbär! Så himla mysigt att gå runt i skogen med dötrrarna som uppskattar det lika mycket! Och att sedan kunna använda det sen?

 8. Jag kan plocka svampar och så tycker om det. Men jag äter dom inte hhaha . Samma med allt kan ej ät något jag fångat eller plockat själv vilket är döö konsigt haha ?

 9. Jag tycker om att plocka både bär och svamp men jag är lite för bekväm. Tycker det är ”jobbigt” att leta. Tycker dock inte att det är motsättning att vilja plocka svamp men inte äta den. 🙂

 10. Jag älskar att va ute i skogen . Speciellt om man hittar mycket bär och svamp 🙂 ! Svamp är ju så himla gott ! ;D

 11. Jag äter gärna både bär och svamp, men att plocka i skogen? Nej tack!
  När det gäller bär så minns jag med fasa hur mamma tvingade ut oss i skogen och på myrar för att plocka blåbär, lingon och hjortron. Alla mygg… Fy fasen!
  Svampen plockar jag i affärerna. Betydligt bekvämare plockhöjd och dessutom finns det skyltar som talar om vad det är för svamp – dom kan ju vara livsfarliga när man (som jag) är urdålig på att skilja på dom. 🙂

 12. Jag har verkligen inte gröna fingrar men ska verkligen försöka nu när vi får trädgård att odla typ tomater, gurka osv

  1. Ja det kan man ju :). Det är ju inte riktigt samma sak som att plocka i skogen dock :D. I sin trädgård finns det förhoppningsvis bara sånt man känner till 😀

 13. Jag skulle verkligen vilja plocka svamp i skogen men jag är på tok för okunnig i dagens läge och behöver verkligen uppdatera mig eller gå en svamp kurs så jag inte blir förgiftad

 14. Vill oxå plocka bär och sånt i skogen men är så rädd att mäta en björn haha
  Just nu har vi mycket björn som går här så vågar inte.
  Men bara tanken att gå där är så rogivande?

 15. Härligt det låter. Jag äter inte heller svamp, men tycker det är roligt att plocka. Dock känner jag bara igen kantareller och Karl-Johan svamp.

 16. Jag plockar gärna både bär och svamp, men det blir sällan av. Brukar se vad jag skulle ha kunnat plocka när jag är ute och rider, men det blir inte av att jag stannar och hoppar av hästen. Men när jag ger mig ut för att plocka svamp hittar jag nästan aldrig kantareller (det enda jag vågar plocka). Så jag tar gärna emot kantareller från dom som plockar men inte äter!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa