Skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org.

Jag har haft WordPressblogg i snart tio år. 2009 så ville jag prova WordPress då jag insåg att man kan skriva med lösenord, något som där och då var viktigt för mig. Jag hade innan bloggat på Lunarstorm i många år, testat Blogg.se och diverse andra portaler men inget kändes rätt förutom Lunarstorm som jag kände att jag vuxit ifrån. Det var då jag hamnade på WordPress.com, problemet där var att man blev begränsad trots att tjänsten är gratis. Året efter 2010 så hade jag skaffat mig både domänamn och webbhotell, och insåg att WordPress.com inte är detsamma som WordPress.org. Det är detta jag tänkte skriva närmare om eftersom jag märker att många inte förstår WordPress och hur det hela fungerar.

Varför du borde välja WordPress.org.

Många går in på WordPress.com och så köper de teman. Sedan sitter de fast i en begränsas tjänst där du inte har WordPress fulla utbud. Väljer du WordPress.org rekommenderar jag dig att göra installationen i roten på ditt webbhotell. Du lägger helt enkelt upp filen du hittar på WordPress.org via FTP och sedan har du din sida helt själv. Fördelarna är att du får tillgång till så mycket mera. Du behöver inte betala för teman om du absolut inte vill det, du kan lägga upp egna tillägg för SEO, blockering av IP och framförallt skaffa Jetpack som ger dig möjligheten att kunna gilla och följa andra WordPressbloggar, du får upp notiser när någon svarat på din kommentar samt att du kommer se om någon länkar till ditt inlägg via pingtjänster.

Vilka för och nackdelar finns mellan äga sin blogg, och ha den på portal?

För mig som ägt min blogg så länge nu känns den största fördelen att mitt innehåll inte kan försvinna om jag själv inte väljer att låta det försvinna. En portal kan gå i konkurs eller behöva läggas ner, händer detta kan allt ditt innehåll försvinna. Detta har hänt med några portaler genom åren och jag vet många som än idag sörjer allt det som skrivits som idag inte går att få tillbaka.

En fördel med portal är att du kan synas utåt på listor, men då endast på just den portalen. Dock kan du fortfarande synas på listor om du är din egen. Sidor som: Bloggportalen, Bloggfeed och liknade tjänster listar din blogg oavsett om du har WordPress, Nouw, Blogg.se eller Blogspot. Du lägger helt enkelt till din blogg och sedan kommer din blogg synas för större publik. Dessa tjänster är inga portaler utan helt enkelt sidor där du listar din redan befintliga blogg så fler får upp ögonen för den. Gratis, smidigt och enkelt. Jag misstänker att du hellre vill att alla ska ta del av din blogg än enbart en liten del under en portal? Så gå in och lista din blogg med, som sagt så spelar det ingen roll vart du har din blogg någonstans eftersom du lägger in länk till din blogg på tjänsten så den syns på fler ställen en enbart din bloggportal.

Jag kan mycket om WordPress eftersom jag varit användare nu i många år. Vill du veta mera så kan du alltid skicka mig DM på min Facebookprofil så kan jag berätta mera i mån om tid.

50 kommentarer

  1. Man ska ju vara där man vill, men det finns större möjligheter med .org än .com och jag som provat båda kan ärligt säga att jag rekommenderar alla att hoppa på .org istället :).

 1. Kul att få läsa om det från detta hållet. Jag är 110% portalmänniska dock, har varit på Nouw i minst 8 år och skulle aldrig byta men skönt med alternativ.

  1. Så kul att det uppskattades. Jag tror att det kan vara bra för de som vill byta men inte vet hur de ska göra. Man ska ju välja själv hur man vill, men ser på flera forum hur folk frågar men inte får svar på sina frågor. Nu sammanställde jag allt i ett :). Bra för folk som vill byta om de googlar 🙂

 2. Är ju nöjd med min portal, även om jag varit med att flerårigt bloggande plötsligt blev raderat.
  Har inga planer på att öppna bloggen för allmänheten i dagsläget så jag behöver inte synas.
  Men bra tips och jag förstår fördelarna.

   1. Håller helt med dig här. Jag har bloggat på WordPress sen urminnes tider och ser inget negativt med att ha på eget hotell. Det är verkligen värt varje krona!

    Önskar att fler vågade att ta steget från portalerna. 🙂

    Kram kram
    Jenny recently posted..Äntligen tillbaka

 3. Tycker det är lättare att blogga på WordPress än på Demote eller blogg.se! Båda Nouw och WordPress har sina positiva och negativa sidor. Längtar tills blogbiz har premiär med sin portal! 🙂
  malin moen recently posted..Tjolöholms Slott

 4. Det här var superintressant att få läsa. Visste inte att det finns två olika tjänster inom wordpress och att det är så mycket som skiljer. Jag velar i perioder om jag ska bli egen eller inte. Jag är dock så fast vid hannafialotta och det känns lite sådär om det skulle ligga på egen domän… Funderingarna går vidare. Stort tack för infon. 🙂
  Hannas krypin recently posted..Att bli ifrågasattt

  1. WordPress.com är gratis. Dit kan du importera dina inlägg, men det absolut bästa är som jag skriver wordpress.org men då måste du köpa domännamn + webbhotell först. Helt klart värt det finns olika prisklasser, jag har haft one.com tidigare men när min blogg blev större övergick jag till Misshoosting. Är riktigt nöjd med dem 🙂

 5. Jag kan absolut inget om sånt här så det var verkligen bra information för mig! Hade ingen aning om att allt byggmaterial kan försvinna om man inte äger sin domän, så tråkigt för dem som råkat ut för det!
  Sanna recently posted..Weekend ♡

 6. Toppenbra att förklara och jag viste inte att .org fanns faktiskt =D, det var nytt för mig och bra att uppmärksamma den då ef den verkar vara bätrre

 7. Jätteintressant inlägg vännen! Visste inte skillnaden mellan org och .com första gången jag tänkte byta (kanske 1 år sedan) så då registrerade jag mig fel. Känns iallafall så skönt att nu vara igång med eget webbhotell även om de är mycket att lära. Så tacksam för din hjälp också! ☺️?
  Yela recently posted..Inredningslista

 8. Jag har .com varianten. Bryr mig inte om design och sånt, jag vill bara skriva…
  Men visst är det trist att riskera att bli av med alla inlägg! Metrobloggen som jag hade det första året gick ju i graven och togs bort. Anders hjälpte mig att rädda den över till WP innan den dog. Inklusive bilderna. Mycket programmering krävdes för att få bilderna på plats och jag är såååå tacksam för det jobb han la ned när dom la ned 😀
  Ama de casa recently posted..Vad kan man göra på en båt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: