Hur fungerar WordPress egentligen?

Skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org.

Jag har haft WordPressblogg i snart tio år. 2009 så ville jag prova WordPress då jag insåg att man kan skriva med lösenord, något som där och då var viktigt för mig. Jag hade innan bloggat på Lunarstorm i många år, testat Blogg.se och diverse andra portaler men inget kändes rätt förutom Lunarstorm som jag kände att jag vuxit ifrån. Det var då jag hamnade på WordPress.com, problemet där var att man blev begränsad trots att tjänsten är gratis. Året efter 2010 så hade jag skaffat mig både domänamn och webbhotell, och insåg att WordPress.com inte är detsamma som WordPress.org. Det är detta jag tänkte skriva närmare om eftersom jag märker att många inte förstår WordPress och hur det hela fungerar.

Varför du borde välja WordPress.org.

Många går in på WordPress.com och så köper de teman. Sedan sitter de fast i en begränsas tjänst där du inte har WordPress fulla utbud. Väljer du WordPress.org rekommenderar jag dig att göra installationen i roten på ditt webbhotell. Du lägger helt enkelt upp filen du hittar på WordPress.org via FTP och sedan har du din sida helt själv. Fördelarna är att du får tillgång till så mycket mera. Du behöver inte betala för teman om du absolut inte vill det, du kan lägga upp egna tillägg för SEO, blockering av IP och framförallt skaffa Jetpack som ger dig möjligheten att kunna gilla och följa andra WordPressbloggar, du får upp notiser när någon svarat på din kommentar samt att du kommer se om någon länkar till ditt inlägg via pingtjänster.

Vilka för och nackdelar finns mellan äga sin blogg, och ha den på portal?

För mig som ägt min blogg så länge nu känns den största fördelen att mitt innehåll inte kan försvinna om jag själv inte väljer att låta det försvinna. En portal kan gå i konkurs eller behöva läggas ner, händer detta kan allt ditt innehåll försvinna. Detta har hänt med några portaler genom åren och jag vet många som än idag sörjer allt det som skrivits som idag inte går att få tillbaka.

En fördel med portal är att du kan synas utåt på listor, men då endast på just den portalen. Dock kan du fortfarande synas på listor om du är din egen. Sidor som: Bloggportalen, Bloggfeed och liknade tjänster listar din blogg oavsett om du har WordPress, Nouw, Blogg.se eller Blogspot. Du lägger helt enkelt till din blogg och sedan kommer din blogg synas för större publik. Dessa tjänster är inga portaler utan helt enkelt sidor där du listar din redan befintliga blogg så fler får upp ögonen för den. Gratis, smidigt och enkelt. Jag misstänker att du hellre vill att alla ska ta del av din blogg än enbart en liten del under en portal? Så gå in och lista din blogg med, som sagt så spelar det ingen roll vart du har din blogg någonstans eftersom du lägger in länk till din blogg på tjänsten så den syns på fler ställen en enbart din bloggportal.

Jag kan mycket om WordPress eftersom jag varit användare nu i många år. Vill du veta mera så kan du alltid skicka mig DM på min Facebookprofil så kan jag berätta mera i mån om tid.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

50 thoughts on “Hur fungerar WordPress egentligen?

  • 25 augusti, 2019 at 11:06
   Permalink

   Man ska ju vara där man vill, men det finns större möjligheter med .org än .com och jag som provat båda kan ärligt säga att jag rekommenderar alla att hoppa på .org istället :).

   Reply
 • 25 augusti, 2019 at 11:08
  Permalink

  Kul att få läsa om det från detta hållet. Jag är 110% portalmänniska dock, har varit på Nouw i minst 8 år och skulle aldrig byta men skönt med alternativ.

  Reply
  • 25 augusti, 2019 at 11:10
   Permalink

   Ja man lär ju välja själv, men inlägget är mest riktat till de som inte förstår skillnaden 😉

   Reply
 • 25 augusti, 2019 at 11:31
  Permalink

  Vilket bra inlägg för dom som funderar på att byta eller skaffa blogg men inte riktigt vet hur det funkar! Lärde mig mycket nu
  Emma recently posted..Vi kör en frågestund

  Reply
  • 25 augusti, 2019 at 11:40
   Permalink

   Så kul att det uppskattades. Jag tror att det kan vara bra för de som vill byta men inte vet hur de ska göra. Man ska ju välja själv hur man vill, men ser på flera forum hur folk frågar men inte får svar på sina frågor. Nu sammanställde jag allt i ett :). Bra för folk som vill byta om de googlar 🙂

   Reply
 • 25 augusti, 2019 at 12:11
  Permalink

  Aldrig ens tänkt på att en portal kan behöva lägga ner o alla ens inlägg försvinner då :O

  Reply
  • 26 augusti, 2019 at 21:21
   Permalink

   Nej kan tänka mig att många inte har det i åtanke. Men det är ju en risk med saken 🙂

   Reply
 • 25 augusti, 2019 at 13:30
  Permalink

  Är ju nöjd med min portal, även om jag varit med att flerårigt bloggande plötsligt blev raderat.
  Har inga planer på att öppna bloggen för allmänheten i dagsläget så jag behöver inte synas.
  Men bra tips och jag förstår fördelarna.

  Reply
 • 25 augusti, 2019 at 14:41
  Permalink

  Jag har funderat länge på att bli egen och det här var intressant att läsa! <3 Kramis

  Reply
 • 25 augusti, 2019 at 14:51
  Permalink

  Bra inlägg då jag inte hade en aning om detta
  Ska in o titta på de sidor som får en att synas på

  Jag trivs som bara den på blogg men med egen domän

  Reply
  • 25 augusti, 2019 at 20:10
   Permalink

   Ja gå in på de tjänsterna :). För varje inte lista sin blogg så den blir synlig när man kan? 🙂

   Reply
   • 26 augusti, 2019 at 13:47
    Permalink

    Håller helt med dig här. Jag har bloggat på WordPress sen urminnes tider och ser inget negativt med att ha på eget hotell. Det är verkligen värt varje krona!

    Önskar att fler vågade att ta steget från portalerna. 🙂

    Kram kram
    Jenny recently posted..Äntligen tillbaka

    Reply
    • 26 augusti, 2019 at 21:15
     Permalink

     Ja visst är det så, håller fullt med dig. Det är något helt annat att äga sitt eget att veta att man inte kommer bli av med sin blogg för att ett företag går i konkurs 🙂

     Reply
 • 25 augusti, 2019 at 18:04
  Permalink

  Tack att du tog dig tid att förklara. Känner att jag behöver sätta mig in i detta snart då jag vill göra en hemsida! 😀 Kram
  Yasmine recently posted..Beviset på år av slit

  Reply
  • 25 augusti, 2019 at 20:10
   Permalink

   Absolut :). Gör det, finns massor att lära sig om WordPress och när man lärt sig WP så är det simpelt men ändå så många möjligheter 🙂

   Reply
 • 25 augusti, 2019 at 19:57
  Permalink

  Tycker det är lättare att blogga på WordPress än på Demote eller blogg.se! Båda Nouw och WordPress har sina positiva och negativa sidor. Längtar tills blogbiz har premiär med sin portal! 🙂
  malin moen recently posted..Tjolöholms Slott

  Reply
  • 25 augusti, 2019 at 20:09
   Permalink

   Har bara provat blogg.se av de två. Nouw kom långt efter jag börjat med WordPress och jag kommer personligen aldrig lämna WordPress :).

   Reply
 • 25 augusti, 2019 at 20:30
  Permalink

  Det här var superintressant att få läsa. Visste inte att det finns två olika tjänster inom wordpress och att det är så mycket som skiljer. Jag velar i perioder om jag ska bli egen eller inte. Jag är dock så fast vid hannafialotta och det känns lite sådär om det skulle ligga på egen domän… Funderingarna går vidare. Stort tack för infon. 🙂
  Hannas krypin recently posted..Att bli ifrågasattt

  Reply
  • 25 augusti, 2019 at 21:34
   Permalink

   Förstår det, tror inte så många har koll på saken faktiskt :). Du kan ju alltid heta så om domännamnet är ledigt 🙂

   Reply
  • 26 augusti, 2019 at 21:18
   Permalink

   WordPress.com är gratis. Dit kan du importera dina inlägg, men det absolut bästa är som jag skriver wordpress.org men då måste du köpa domännamn + webbhotell först. Helt klart värt det finns olika prisklasser, jag har haft one.com tidigare men när min blogg blev större övergick jag till Misshoosting. Är riktigt nöjd med dem 🙂

   Reply
 • 25 augusti, 2019 at 22:48
  Permalink

  Jag kan absolut inget om sånt här så det var verkligen bra information för mig! Hade ingen aning om att allt byggmaterial kan försvinna om man inte äger sin domän, så tråkigt för dem som råkat ut för det!
  Sanna recently posted..Weekend ♡

  Reply
  • 26 augusti, 2019 at 21:19
   Permalink

   Så kul att du uppskattade det. Jo men så är det ju, lägger en portal ner så försvinner innehållet där, det ägs ju inte av användaren utan av ägaren av portalen.

   Reply
 • 25 augusti, 2019 at 23:02
  Permalink

  Toppenbra att förklara och jag viste inte att .org fanns faktiskt =D, det var nytt för mig och bra att uppmärksamma den då ef den verkar vara bätrre

  Reply
 • 25 augusti, 2019 at 23:17
  Permalink

  så bra att du visar o skriver kan va många som undrar ja hae nog trott det varit samma
  nu ä ja nog nöjd me min bara det inte bli en massa trul
  kram fin måndag
  Ullie recently posted..Enjoy your weekend sweeties ,❣️

  Reply
 • 26 augusti, 2019 at 01:04
  Permalink

  Jätteintressant inlägg vännen! Visste inte skillnaden mellan org och .com första gången jag tänkte byta (kanske 1 år sedan) så då registrerade jag mig fel. Känns iallafall så skönt att nu vara igång med eget webbhotell även om de är mycket att lära. Så tacksam för din hjälp också! ☺️?
  Yela recently posted..Inredningslista

  Reply
 • 26 augusti, 2019 at 08:06
  Permalink

  Jag hade ingen aning om att det fanns två varianter. Jag har egen domän, men längre fram kommer jag vilja ha min egna sida också. Bra att veta då vad man har att välja på ?
  Super intressant inlägg ❤
  Sandifighter recently posted..Två dagar av fokus på psykisk ohälsa.

  Reply
 • 26 augusti, 2019 at 11:12
  Permalink

  Jag har .com varianten. Bryr mig inte om design och sånt, jag vill bara skriva…
  Men visst är det trist att riskera att bli av med alla inlägg! Metrobloggen som jag hade det första året gick ju i graven och togs bort. Anders hjälpte mig att rädda den över till WP innan den dog. Inklusive bilderna. Mycket programmering krävdes för att få bilderna på plats och jag är såååå tacksam för det jobb han la ned när dom la ned 😀
  Ama de casa recently posted..Vad kan man göra på en båt?

  Reply
  • 26 augusti, 2019 at 21:13
   Permalink

   Ja så är det ju. Hade också metrobloggen ett tag, har sett många portaler försvunnit genom åren. Minns Aftonbladets blogg där flera jag kände bloggade allt försvann 😮

   Reply
 • 26 augusti, 2019 at 11:35
  Permalink

  Kan knte så mkt om dessa kan mest om blogg.se då jag ärsjälvlärd med koderna.

  Reply
 • 26 augusti, 2019 at 12:21
  Permalink

  Oh shit! Jag har aldrig tänkt tanken på att portalen jag är på kan gå i konkurs/läggas ner och att mina texter då försvinner… fy fan vad läskigt det kändes nu!

  Reply
  • 26 augusti, 2019 at 21:14
   Permalink

   Ja det är läskigt, vet så många det blivit så för. Flera år av bloggande som bara försvunnit :/

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: