Amningsnytt, hjälpmamma och kursledare.

I fredags fick jag hem underbara Amningsnytt i brevlådan. Jag är som du nog vet Hjälpmamma i Amningshjälpen. Jag gick januari 2015 efter att ha läst Amning i vardagen som var obligatorisk kurslitteratur i utbildningen till doula. När jag då läste den läktes så många amningskänslor ihop för mig. Jag förstod att det inte varit mig det berodde på att amningen strulade, utan okunskapen som fanns runt mig. Jag hade ingen aning om hur man skulle amma, det enda informationen som fanns var en film med en kvinna som ammade i samband med skidor som vi fick se på MVC’s föräldrakurs.

Jag önskar så att jag läst Amnings i vardagen och förstått alla stegen, hur bebisen måste gapa stort för att få ett bra tag. Att amning handlar om att erbjuda bröstet fritt, utan klocka och tid. Att bebisar går upp individuellt, och att kurvorna kan stressa i massor.

Som sagt jag gick med i Amningshjälpen, började läsa Sagogrynet och insåg att jag vill bli hjälpmamma. Så jag började skriva på provet, 2018 var jag klar med det. Omfattande och utmanande, men så lärorikt. Nu hjälper jag nyblivna föräldrar med amningen ideellt. Jag blev kursledare november 2018 i Amningskurs för blivande föräldrar. I november i år ska jag ha kurs i Borlänge dit alla gravida med eller utan partner i Dalarna är välkomna att gå gratis. Utöver det kommer jag att stå tillsammans med min Hjälpmammakollega Anna på aktivitetsmässan den 12 oktober här i Falun på Lugnets sporthall. Kom och träffa oss då och prata amning, och lär dig mera.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

12 thoughts on “Amningsnytt, hjälpmamma och kursledare.

 • 1 oktober, 2019 at 21:22
  Permalink

  Vad tråkigt att du då fick så lite information om amningen och så kul att du är med i amningshjälpen. Det finns så många som behöver den hjälpen och jättebra att du lyfter ämnet! <3 Kramis

  Reply
 • 1 oktober, 2019 at 22:07
  Permalink

  Amning är så olika och som du säger blir nog många nyblivna mammor stressade över att det bara ska funka. Själv hade jag turen och kunde amma alla våra tre barn.
  Kamilla recently posted..Kan man ge sig själv en ring?

  Reply
 • 1 oktober, 2019 at 23:01
  Permalink

  Tycker det är så bra att den hjälpen finns och stt du vill ge med dig den, önskar det fanns nära här när jag fick Lex när han fick gulsot, amning som inte ville funka och allt kändes hopplöst. Han blev ett flaskmatat barn istället och jag var helt inställd på att göra samma med Logan men då funkade det helt plötsligt hur bra som helst.
  Lexochlogan recently posted..VECKANS TO DO LISTA, BRÖLLOPSDAG OCH FÖRÄLDRAMÖTE

  Reply
  • 2 oktober, 2019 at 21:37
   Permalink

   Vi inom Amningshjälpen finns på Facebook, e-post och andra ställen. Tyvärr så verkar det inte vara alla MVC och BVC som informerar om Amningshjälpen vilket är jättetråkigt :/

   Reply
 • 2 oktober, 2019 at 00:01
  Permalink

  Men det där är ju verkligen så bra! Ska helt klart hålla detta i minnet till framtiden 🙂 Nu Har ju inte jag barn än men kan säga att jag inte alls har koll på amning & vad man gör om de inte funkar 🙂
  Yela recently posted..Vad vill ni läsa om?

  Reply
 • 2 oktober, 2019 at 20:17
  Permalink

  så bra att du hjälper andra! jag är så glad att jag och Theodor fick till de där så bra och att båda älskade de fina stunderna
  Pauline recently posted..Oktober månad

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.