Personer som lägger väskan på sätet i kollektivtrafiken är något som…

Jag kör en bloggutmaning i februari. Vill du delta? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet för dagen. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om.

Jag tänker så här och kommer utgå ifrån buss eftersom det är närmast kollektivtrafik jag kommer här i Dalarna, så är det okej så länge det inte är en fullproppar buss och människor blir tvugna att stå på resan. Det retar ihjäl mig när människor inte flyttar sina väskor från sätet och låter personer stå en hel bussresa för att man ska vila plats åt sitt bagage. Om man betalat dyra pengar, för ja här är det ganska dyrt (33 kr inom en zon, då får du åka i en timme) så ska man banne mig få sitta på bussresan utan att någon ockuperat sätet med en handväska.

Dessutom tänker jag på människor som har värk, är äldre, gravida och barn som ska behöva stå upp när bussen åker. Medan friska ben och kroppar sitter glatt kvar på sin plats med sätet upptaget med en väska. Okej detta tycks vara en Akilles häl för mig, så nu vet ni min åsikt.

När jag ändå skriver detta måste jag tillägga att här är människor födda i andra länder är väldigt omhändertagande och erbjuder sina platser på ett helt annat sätt än vad jag upplever att många infödda svenska är, det är ofta man fått höra “du kan sitta här” genom åren. Så här tycker jag fler svenskar borde ta efter denna kultur.

Deltagare i februariutmaningen är:
Står du inte med på listan? Säg till så lägger jag till dig.
Ditten_datten
Stenhagenbettan
it_is/Anette
BP-Computerart
Louise
Marianne
Hanna – Hälsa och träningsglädje
Amandizan
Zinnie
En jordemors liv och lustar
Geddfish
Linda
corkystyle

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

26 thoughts on “Personer som lägger väskan på sätet i kollektivtrafiken är något som…

 • 22 februari, 2020 at 09:58
  Permalink

  Det hör till vanligt hyfs att se till att människor kan få sittplats. Nu hör jag till dem som ibland sätter en väska på sätet bredvid mig, eftersom bussarna aldrig blir fulla här. Men självklart flyttar jag på den om det behövs!
  Jag tycker faktiskt att människor har blivit bättre på omhändertagande. Ibland får jag spontan hjälp att bära upp min resväska på tåget. Men, något som blivit förvärrat, är när man ska kliva av tåget, då kommer en tjock massa som vill upp på tåget innan man klivit av. Ett par tre gånger har jag fått säga “Kan jag få gå av först?”. Också en fråga om hyfs.
  Trevlig lördag!

  Reply
  • 23 februari, 2020 at 23:01
   Permalink

   Eller hur, det handlar någonstans om att faktiskt visa att man är väluppfostrad och faktiskt ser andra :).

   Reply
 • 22 februari, 2020 at 11:05
  Permalink

  Jag har väskan på sätet ibland, men jag flyttar alltid på den när/om det blir mer folk. När jag åker till/från jobbet så brukar jag aldrig ha väskan på sätet för då är det nästan alltid fulla bussar/tunnelbanor 😉

  Reply
 • 22 februari, 2020 at 11:39
  Permalink

  Håller med dig fullt ut. Sen ogillar jag också personer som demonstrativt sätter sig på ytterplatsen och som inte reser sig upp “frivilligt” för att släppa in andra när det börjar bli platsbrist.

  En gång när jag åkte buss och hoppade på kryckor så var det en 100-årig dam (nåja, hon var äldre i alla fall) som reste sig upp och erbjöd sin plats. Jag tackade nej och sa att jag kunde stå, men då sa chauffören åt mig att sätta mig ned. Ingen annan – INGEN! – erbjöd den gamla damen (eller mig) sin plats…

  Reply
  • 23 februari, 2020 at 22:58
   Permalink

   Ja men eller hur?! Där kan vi verkligen snacka om respektlöshet! Men gud! Och att ingen erbjöd sig blir så förbannad :[ .

   Reply
 • 22 februari, 2020 at 12:43
  Permalink

  Jag hade alltid min väska bredvid när jag åkte buss så länge det fanns lediga platser men var de fullt eller ont om plats så flyttade jag den självklart. Jag har ju extrem social fobi och att sitta bredvid någon på bussen kunde ge mig panikattacker.
  Flytta såklart på mig för de som verkade behöva det men annars ja, fler borde bli bättre med det.

  Reply
  • 23 februari, 2020 at 22:49
   Permalink

   Ja det är ju också så att man omöjligt vet vad personen som står av lider av heller :).

   Reply
 • 22 februari, 2020 at 15:13
  Permalink

  Kan säga att jag lägger väskan bredvid ibland. Men kommer det folk och jag ser att det är fullt tar jag såklart bort den så någon kan sitta

  Reply
 • 22 februari, 2020 at 18:59
  Permalink

  Invandrare är över lag mycket bättre på att visa hänsyn. Det där att resa sej för äldre är det ju sällan någon som gör längre. När jag åkte buss med vuxne sonen i höstas och han reste sej samtidigt som han sa högt så det skulle höras till alla, att du kan sitta här, såg jag tonåringar som generat också reste på sej, bussen var så där knökfull att man nästan stod på varandra och det var många äldre med. Han är så cool min son, haha fick ungarna att skämmas med sin gest, och jag ger mej den på att de lärde sej en läxa.

  Reply
  • 23 februari, 2020 at 22:56
   Permalink

   Visst är det så, en eloge där till utlandsfödda :). Nej det är faktiskt konstigt att det blivit så :-o. Vilken underbar son du har :).

   Reply
 • 22 februari, 2020 at 19:28
  Permalink

  Jag är en sån som lägger väskan på sätet OM där är gott om plats på bussen. Men börjar de bli fullt tar jag alltid bort den.

  Reply
 • 22 februari, 2020 at 19:41
  Permalink

  Vet du ja känner samma
  Tom när ja bröt benet då vid operationen hade kryckor och det va ju bättre att ja fick stå
  Lika som du säger med gamla ja reser mej alltid även ifall ja kan me mina ben ohyfsade ungdomar ofta tyvärr äldre me med väskor
  Ha en fin söndag kram

  Reply
 • 22 februari, 2020 at 20:26
  Permalink

  Jag tycker att det är okej att låta väskan ligga på sätet om man inte hindrar någon från att sitta ner. Det värsta tycker jag är de som har fötterna på sätet framför. Det är tur att jag inte åker kollektivtrafik så ofta…. Jag har också den bilden att invandrare är mer generösa på det sättet att de erbjuder sin plats. Men de är också lite öppnare. Känns ibland som att vi svenskar är livrädda för kontakt och att säga hej….

  Reply
 • 22 februari, 2020 at 21:10
  Permalink

  Här håller jag hundra procent med dig.
  Din observation om människor som är födda i andra länder är sååååå sant. Unga killar/tjejer erbjuder alltid sin plats till äldre. Så är jag faktiskt uppfostrad. Det var helt otänkbart att som ungdom sitter kvar och låta äldre/gamla människor stå under bussfärden.
  Ett jättebra inlägg!

  Reply
  • 23 februari, 2020 at 22:55
   Permalink

   Ja det är verkligen något annat i respekten där mot svenskfödda. Undrar lite vad det beror på? Jag är också uppfostrad med att man erbjuder platsen.

   Reply
 • 23 februari, 2020 at 13:51
  Permalink

  Det har du rätt i men många tänker nog inte på saken. Det kan ju vara tillräckligt att säga att man vill sitta ner och då kommer personen på att väskan står där. Vi kan vara så fulla av tankar att vi missar en sådan sak. Det gäller att säga något, det gör folk ofta i andra länder!

  Reply
  • 23 februari, 2020 at 22:52
   Permalink

   Ja så är det verkligen. Kan ju vara så eller att människor också bara vill sitta ifred… Ja men idag om någon frågar kan denne bli kallas för “djävla kärring”

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: