fbpx
Dark Mode Off / On
Sjukdomar

Covid19-test och varm choklad med grädde.

Så igår morse vaknade jag med lättare förkylningssymptom. Vi vet alla vad det betyder vid det här laget. Blev att stanna hemma och vänta tills idag klockan 11:00 när jag ska ta covid19-testet igen. För tredje gången sedan augusti.

Jag är så klart trött på saken, känner väl igen dessa symptom och vet att det är astman som krånglar. Frågade vårdcentralen om när jag ska göra spiromitri nästa gång, det är ett tag sedan nu. Fick svar att det normalt skulle gjorts i oktober, men att de ligger efter på grund av covid19.

Nu känns det verkligen i plånboken, kan anse att alla vi som jobbar med människorn skulle slippa att bli av 20% av lönen varje sjukperoid. Skulle vara spännande att se vilka som toppar sjuklistan och fått tillbaka 580 kr från försäkringskassan varje sjukperiod. Jag gissar på att det är: skolpersonal (förskola till gymnasiet), vårdpersonal (kommun, landsting och privat) vi som jobbar så där nära inpå huden på människorna. Kanske att det är några fler, men tror personligen vi ligger i topp.

Nej ska väl gå upp och förbereda mig för att åka på mitt tredje covid19-test. Det som kommer visa sig vara negativt, då jag känner igen symptomen av astma.

Den enda fördelen med att vara hemma och att det är denna tid på året, är ändå att man kan unna sig varm choklad med grädde.

28 Comments

 1. Du kan ansöka på f-kassans hemsida om slopad karens. Åtminstone kunde man det innan. Kolla!
  Om du vet det är astman måste du väl inte testa dig. Eller vill de se det svart på vitt?

  1. Jo men den är en summa på 550 kr för första dagen, man får ändå avdrag på 20% per dag så det är liksom bara själva karensen. Så i slutändan är det en jätteliten summa. Väntat man på covid19-svar får man räkna med en veckas lönebortfall.

   Ja, vct anser att man ska testa sig för vara på den säkra sidan.

 2. Gud så tråkigt, förstår att du är trött på det. Hoppas att det inte är mer än en förkylning. Men så gott med varm choklad 🥰

 3. Här har jag hört att man ska vänta 24 timmar innan man beställer en covid19 test eftersom det om det nu är t ex astma/allergi går vanligtvis över inom 24 timmar.
  Men självklart ska man stanna hemma dessa 24 timmar för att inte riskera smitta någon.

 4. Det är verkligen tråkigt att behöva testa sig men framförallt är det ju jobbigt att ekonomin blir så drabbad. Om den man bor med har positivt corona måste man vara hemma från jobbet även om man är frisk. Någon sa då att man måste vara hemma utan lön. Om det stämmer så är det ju hur dumt som helst.

  1. Ja fy det känns mest med ekonomin får jag dock medge. Tycker det börjar kännas tråkigt :(. Man kan få smittbärarpenning om man bor under samma tak. Men det gäller inte folk som lever på annat en traditionellt vis, vilket är ganska anmärkningsvärt i den tid vi lever i.

 5. Gud så himla jobbigt. Du blir ju “straffad” två gånger så att säga. Inte ett dugg roligt. Å jag gissar att din spirometri inte prioriteras högst direkt med C-19. Suck och dubbel suck.

  1. Ja det känns inte kul detta :(. Nej det är ju så, de låg efter just på grund av covid19. Samtligt är det som min vän sa: “Det borde väl vara extra viktigt att kolla spirometri nu på er med astma”. Finns en sanning i den saken.

 6. Visst blir det ett rejält avdrag och ersättningen för karensdagen är inte mycket att hänga i julgranen tyvärr. Hoppas att det inte är något.

 7. Ja det blirr ju för mycket om man måste vara hemma för mycket, men tror att de justerat detta med karensen, men är inte så insatt

  1. Det är inte speciellt mycket man får. Jag får avdrag på karensen på 1200 på lönen, sen får man tillbaka 580 från försäkringskassan och det är endast en dag. Resten blir avdrag på 20% från lönen så de där 580 kronorna är absolut en minimal summa.

 8. Fast om du känner igen astmasymptomen behöver du väl inte testa dig. Jag har också astmasymptom fast inte testat mig någon gång för symptomen blir varken sämre eller bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.