Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Reklam

Underlätta med maten.

selective focus photography of pasta with tomato and basil
Photo by Lisa Fotios on Pexels.com

En av många faktorer som just nu är jobbiga för mig är att få till maten, och rutiner. Jag är i regel varken sugen på att laga mat eller äta mat. Det i sin tur bidrar till att det sällan finns något hemma. William lagar så klart mat och äter, men jag flyr matlagning och insåg för någon månad sedan att jag lagat mat vid två tillfällen sedan jag i september 2020 flyttade in i min nuvarande lägenhet. Ja du läste rätt, jag har lagat mat vid två ynka tillfällen. Det finns något väldigt galet i den saken, något totalt onormalt och inte helt okej. Men så har det också med min sjukdom att göra, ätstörningens grepp om mig och svårigheterna i att äta utan att känna skam och skuld.

Därav har jag funderat på att prova matkassar igen, det var nu ett bra tag sedan jag gjorde det, men vem vet det kanske skulle vara bra för mig. Att få mat som kommer hem, det finns ju rabattkod på Linas Matkasse och kanske skulle jag göra mig själv en tjänst i att använda en sådan tjänst. Då blir jag tvungen att laga mat och äta, i annat fall kanske jag kan få William att laga maten. Han tycker ändå om matlagning till skillnad från mig så där skulle det ju faktiskt kunna fungera? Jag tror ju på konceptet matkasse, dels för inspiration men också för att få i sig maten. Är man ätstörd som jag kanske det är ännu viktigare att äta efter sådant. Som en del av den där svårigheten med matrutiner? Att våga ät, att ha mat hemma som används och som äts för att det måste. Jag tänker också att man då får i sig allt från kostcirkeln som är viktigt för ens mående både fysiskt och psykiskt.

peaches in shopping bag
Photo by Sunsetoned on Pexels.com

Jag vet ju att det är bra med mat, men att veta och känna är ju två olika saker. Att veta att man måste äta, betyder inte att hjärnan vill äta. Det betyder inte heller att man anser sig ha rätten till mat. Jag förstår ju någonstans att för normala människor låter det helt skruvat. Men för en ätstörd person är det absolut inte så, vi är ju konstant lite i ett land där maten styr vårt liv. Det är här kontrollen är viktig, den kontroll man har för att inte äta behöver ändras till kontroll för att vilja äta. Jag tror kanske matkasse är svaret där, ett tvång som blir framkallat hos mig.

6 Comments

  1. Det kan väl vara väl värt att testa för kanske är det ett alternativ som underlättar för dig. Har man en leverans av en matkasse så blir det ändå så att det skapar vissa rutiner samtidigt som det kan vara inspirerande. Varför inte prova?

  2. Låter som en strålande idé. Eller så gör du det ännu enklare för dig själv och beställer hem ”hemlagad” mat från en restaurang. Kanske inte varje dag, men ibland kan det ju kännas bra med lite extra lyx.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa