Jag kör en bloggutmaning i juni. Vill du delta? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet för dagen. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om.

Ett så viktigt ämne för mig. Vad jag vet är så mycket mer än förut. Jag vet att ätstörningar inte har med ålder att göra, att ätstörningar inte bara är aneroxia och bulimi. Att myten om att man endast svälter sig eller kräks måste vidgas så fler förstår att de är sjuka.

Att det krävs så mycket mer mat för än människa än vad man tror, att min migrän och spänningshuvudvärk jag dragits med hela livet beror på att jag inte ätit fullt ut. Att kompensera är mer eller mindre allt, att du kan ha tjockkänsla. Att du kan mäta din kropp genom stolar, kläder, händer.

Det är många som går runt med ätstörningar men tror att: “jag är ju inte sjuk. Jag är normalviktig, överviktig.” Läkare diagnostiserar dig med depression, sömnproblem, IBS, utmattning, migrän, spänningshuvudvärk, bipolär och så vidare. Men sällan kollar de upp dina matvanor, sällan eller aldrig frågas det om hur du äter. Får du i dig 6 mål om dagen? Äter du av hela kostcirkeln? Undviker du vissa livsmedel?

Jag vet så mycket om ätstörningar numera, önskar att fler fick den kunskapen. Kanske skulle många av oss må bättre då.

7 kommentarer

 1. […] 2. Internationella Dagen Mot Ätstörningar, Vad Kan Du Om Ätstörningar? Haft själv ätstörningar både bulimi och anorexia och det är så mycket mer än bara svälta sig själv eller spy 🤮 man kan mäta sig själv om man tillexempel sitter på en stol 🪑 eller i bilens säte 💺 och mycket mer hitta hos Orsakulla […]

 2. Trots att jag själv varit drabbad så har jag nog väldigt dålig koll egentligen på vad det finns för olika sorters ätstörningar. Det är något det borde informeras mer om och pratas mer om.

 3. Jag kan villigt erkänna att jag vet väldigt lite om ätstörningar. Oftast tänker man ju – som du skriver – på anorexi och bulimi när det kommer till ätstörningar. Men det finns säkerligen en del annat som många inte har koll på.

  Bloggar som din behövs verkligen för att just sprida kunskap i ämnet.
  Tobias Lindqvist recently posted..Mot en sockerfri tillvaro

 4. Den där är intressant. Jag tror att mycket hänger ihop. Stressiga situationer gör att jag får ett extremt godissug. Följer jag viktväktarna mår jag oftast så mycket bättre, men då stressen tar över mitt liv är det så svårt… Vad är vad? Tror allt hänger ihop och lika svårt att svara på som ”vilket kom först, hönan eller ägget!”

 5. Ja, det behövs verkligen mycket upplysning å information, för det finns jättemånga inte minst ungdomar i dagens samhälle som lider av ätstörningar!
  christian recently posted..IBLAND . . .

 6. Väldigt viktigt att du tar upp detta! Min personliga tanke är att vi alla har ett skevt förhållande med mat, vilket är väldigt trist då det är så viktigt för oss för att leva ett bra liv! Vill gärna höra mer om det 😊
  Yasmine recently posted..Syrener i motljus

 7. Som jag skrev i min blogg idag så är det enda jag ”kan” om ätstörningar det jag ”har lärt mig” på din blogg. Innan dess har jag aldrig stött på ätstörningar förut förutom i media, när det rapporteras om vissa idrottarnas ätstörningar.

  BP recently posted..Tråktorsdag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!
%d bloggare gillar detta: