Dark Mode Off / On
Författarens egna ord.

Att gå till kyrkan, att läkas från insidan.

Igår var jag till kyrkan och pratade med en pastorn som jobbar där. Jag har träffat henne regelbundet sedan Skilla dog. Innan det har jag aldrig varit till kyrkan på det sättet. Jag har alltid haft en tro på andlighet, men aldrig valt en plats. Men när Skilla dog var det en fin person som jag är evigt tacksam för som hjälpte mig få kontakt med kyrkan.

Jag har gått i år av terapi, varit hos kurator, skolpsykolog, skolkurator, BUP, vuxenpsykiatrin, öppenvården, Dala ABC (ätstörningsklinken), vårdcentralens psykologer och kuratorer. Jag har fått lite hjälp med alltid vetat att snart vill de inte ha mig här längre. Då ska jag lämna och ärren i själen finns ändå kvar där. Så har det alltid blivit, man ska prova klara sig själv för att sedan stå där med ärren från tidigare som aldrig tycks läka.

Och så börjar jag gå till kyrkan och samtala där och allt faller lättare på plats. Det blir bättre, jag kan tänka på ett helt annat sett. Saker jag tidigare inte tänkt på kommer fram. Som varför jag ser mig själv som jag gör. Hur det som andra gjort mot mig inte var mitt fel, det var inte mitt fel. Jag läker i detta, inser att saker som hänt mig inte handlat om mig som person.

Igår när vi satt och pratade ute i solen, i ett väder som var helt magiskt något som vi båda sa verkar vara varje gång vi ses kom jag på mig själv att svara på en fråga jag så länge haft i mig men inte alls förstått. Jag sa att jag alltid tagit hand om alla andra, att jag aldrig fått ta hand om mig. Att jag nu där jag befinner mig bara vill vara egoistisk och göra saker för mig. Jag vill inte längre ge hela mig till något eller någon annan. Jag vill leva med mig i mitt liv. Jag vill inte längre att jobbet ska vara större delen av min identitet som ett exempel, jobbet får med som en pusselbit med mina arbetstider men efter jobbet går jag hem. Då är jag bara jag, då vill jag plocka svamp i skogen. Njuta av solen, ta promenader med Lizzla. Jag vill kunna äta god mat med vänner, eller leva.

Men jag vill inte längre att jobbet som varit en del av min duktiga flicka del ska ta mitt liv. Förr var jag en duktig flicka, som presterade och skulle vara bäst. Jag skulle bevisa för andra, få beröm. Idag vill jag det inte längre. Det är inte viktigt för mig att andra ska tycka att jag är duktig.

Jag vill bli omtyckt för den jag är, inte för vad jag gör. Om någon inte finner mina prestationer tillräckliga för dem ska jag inte behöva jobba hårdare för att göra dem glada, och mig själv utbränd och utmattad. De får ju någonstans acceptera mig för den jag är, och att jag är bra som jag är, precis som dem är bra på sitt.

Man kommer aldrig ha gjort tillräckligt enligt flera, men det betyder inte att man ska offra sitt liv för deras kritik. Kritik är någon annans uppfattning, kritik handlar inte om vem någon är eller hur den är.

19 Comments

 1. Vad jag håller med dig. Som du vet har jag varit så kritisk till psykiatrin. Alla ska följa samma mall. Ibland måste ärren läka innan man kan gå vidare. När Leahs pappa valde att bli en ängel fick min dotter mest hjälp via sjukhuskyrkan. Jag fick mest hjälp via min första PT på pure change. Tror inte han förstår hur mycket han gjorde. Har ingen aning om vad du presterar på jobbet eller hur perfekt eller inte du har det. Den jag tycker om är Madeleine.

 2. Det känns som du har skrivit ner sånna tankar som finns hos mig, utan att jag kunde sätta ord på det.
  Att kunna prata med kurator, psykolog eller liknade handlar om att finna rätt person. En person som man känner att man kan slappna av hos.

 3. Jag håller fullständigt med dig. Det är bra att du hittat en person att prata med om allt som hänt. Ibland känns det som kyrkan kan vara bättre ställe än tex vårdcentralen eller psyk.

 4. Jag blir så glad för din skull och det är så himla fint att läsa att du hittat en trygg plats där du verkligen kan öppna upp dig och läka❤️ Har själv haft svårt med det psykiska hela livet med trauman osv. och ”vården” är helt värdelös, det är så tråkigt att det får vara så. Behöver göras stora förändringar men tyvärr verkar det inte gå åt rätt håll. Då är det iallafall fint om man kan hitta någon utanför systemet som ger en styrka och trygghet❤️ Kände verkligen den sista meningen att kritik inte handlar om vem någon är, det är något jag jobbar mycket med. Att känna att jag är bra som jag är och att andras kritik eller åsikter inte definierar mig. Tack för att du delar med dig❤️

 5. Så bra att du har fått hjälp från kyrkan. Å att det har hjälpt dig. Ärr för mig är något man lever med. & man formas som person av ärren. Iaf ärren som visar vad man har varit med om i livet.
  Tanken har inte slagit mig själv att gå till kyrkan & prata. Men kanske ska testa det nästa gång min psykolog slutar eller så.
  Du ska va den du är. Gillar inte folk dig. Då ska du inte lägga energi på dem.
  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️????

 6. Så skönt att du har hittat en person och en plats där du kan börja läka och hitta nya tankar och sätt att se på dig själv och det som du varit med om igenom livet. Det här om att vilja vara omtyckt för den man är och inte för sina prestationer är verkligen tänkvärt. Jag vill ju så gärna att mina kollegor ska tycka att jag gör ett bra jobb. Det räcker inte med att jag vet det liksom. Men det viktigaste är ju faktiskt att få vara omtyckt för den man är. Tack för påminnelsen.

 7. Jag hade lite så oxå innan för några vi år sen att jag alltid satte andra på plats före mig även förra året och året innan de blev att man föll tillbaka om att inte tänka på sitt eget värda. Att man tillslut glömde bort sej i sej själv.
  Sen kom kroppen ifatt en och nu är man nästan utmattad.
  Det är så viktigt att tänka på sej själv . Det är inget egoistiskt i det. Det tog mig flera år att förstå det men sen hamnar man snett igen med vänner och glömmer lätt bort sej själv.
  Glöm inte hur viktigt det är att ta hand om dej själv. Du var med om ett trauma med skilla. Och skönt att du kan prata med någon oavsett kyrka el ej, jag förstår dej i allt det du skriver ❤️

 8. Bra skrivet fina du. Ja jag har jagat vården så pass länge nu, sen juni har jag haft självmordstankar osv och självskadebeteenden men nu först NU får man hjälp. Får se hur de här blir. Jag är väldigt skeptiskt mot vården just nu. Kram ❤️

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: