Dark Mode Off / On
Lärarprogrammet

God morgon och detta tänker jag varje morgon.

Nyss druckigt min smootie frulle. Gottiys.

Igår drack jag ett glas smootie och åt pizza, de fick räcka för hela dagen. Idag ska jag vara sträng. Blir smootie lunch och sedan blir det GI middag. Är redigt taggad att gå ner nu, inget annat är förhandlingsbart. Sonen är lämnad på sin förskola och jag sitter här. Läste på FL om just det där med dagis och förskola, sitter sällan där men gick in mest för att glo. Jag sa dagis förut, men sen när jag börjat plugga och reflektera så känner jag att det är helt fel att säga dagis. Dagis försvann i och med läroplanen för förskolan skulle man kunna säga. Innan fanns det ju inget krav direkt vad förskolan skulle stäva efter. Idag finns det krav förskolorna måste uppfylla. Det ska finnas förskollärare på alla förskolor, det är inte längre bara en avlastningsplats för föräldrar som jobbar. Det är svårt tror jag för föräldrar som inte sett verksamheten att förstå skillnaden mellan dagis och förskola. När det var dagis fick barnen mest leka där, det fanns inget som sa att barnen skulle lära sig saker. Idag ligger höga krav på att barnen ska lära sig saker redan i förskolan. Hur man ska vara mot andra, prova på olika aktiviteter osv. Tyvärr så är det allt för många förskolor som inte är förskolor alls utan är just dagis. Mammorna och papporna lämnar sina små där barnen leker hela dagarna men lär sig inget nytt. Personalen gör inget för att i detta fall ÄR det ett dagis uppmuntra barnen att lära sig saker, trots att det står i Lpfö98 att barnen ska lära sig saker.
Skillnaden är alltstå större på en förskola och ett dagis. Ofta är ett dagis dom där det är samma rutiner år ut och år in. Personalen jobbar inte med dokumentation i form av bilder där barnen själva kan se sin utveckling, dom har fortfarande samma dag som dom hade för 20 år sedan. En förskola, dokumenterar för barnen, påvisar barnens utveckling. Berättar för föräldrarna antingen genom muntligt men framför allt bilder och skriftligt hur barnet utvecklats. Utvecklingen är alltså de som syns på pappret, de barnet kan visa själv. Till exempel fröknarna sparar vissa bilder barnen målar varje år, när barnet sedan ska vandra över till förskoleklass eller sexårs eller nollan vad man nu väljer att kalla det, får barnen med sig denna mapp eller pärm med sig hem. Där kan sedan barnet se sin utveckling, från den lilla strecken i olika färg dom målade vid 1 års ålder till bilen eller vad nu som ritats när dom är femår. Utvecklingen som förskolan har som KRAV ska visas.

Jag säger därför förskola, för det är vad förskolan ska jobba med. Att barnet ska utvecklas och klara saker. Förskolan ska inte vara en avlastningsplats för föräldrarna, även om det tyvärr ser så ut på många ställen. Förskolan ska vara första steget i det livslånga lärandet. Så nu behöver jag inte förklara varför jag säger förskola istället för dagis mera. Fått den frågan förut, där någon hade blivit störd för dom tyckte det var dagis osv. Men nu vet ni varför jag säger förskola och INTE dagis. Sen får ni andra säga vad ni vill.

Dagen kommer bli lugn. Williams pappa ska till uppsala och kolla på en ny bil idag, men han trodde han skulle komma hem till middagen. Han och William var och vinkade av Williams faster igår på ChinaThai då hon ska flytta till Linköping och plugga. William hade tyckt maten var jätte god och efteråt hade personalen kommit med en gratis glass åt honom, så sjukt gulligt.

När jag vaknade imorse tänkte jag, när jag lämnat William ska jag sova en stund. Men så är ju självklart inte fallet. Jag lär börja leta efter kurslitteratur.

2 Comments

  1. 2010-01-14 @ 10:22:52

    Jag säger nästan alltid dagis, när jag ska lämna Moses, men när jag pratar om jobbet så säger jag förskola vet inte varför egentligen, men jag tycker dagis är ett bekvämt ord. Å andra sidan säger jag chokladbollar, så där har jag faktiskt ändrat mig ;D

  2. 2010-01-13 @ 13:16:47

    Vettig åsikt tycker jag. Vad kul det varit om man fått en sån mapp med sig att kika i nu. Vi fick inte det va?

    SV: Hade sånt kort i Köping. Antar att jag måste skaffa nytt här va?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: