Lärarprogrammet Tweenieåldern

Den här dagen.

Kom på att jag aldrig berättat om den här dagen för er. Finns egentligen inte så mycket att berätta började morgonen med seminarium, William drog upp till ena grannkillen och lekte sen kom dom ner hit och byggde med Lego, gjorde lite lunch och sen såg jag och William på Narnia (Häxan och Lejonet) man får ju en helt annan syn på filmen och böckerna efter att man läst litteraturvetenskapen nu vet man att det dolda budskapet är mycket taget från bibeln. Kan så vara att jag är den sista som upptäckt detta när jag läste kursen i våras alla andra som inte läst kanske redan vetat men för mig var det en AHA. Så idag tolkade man ju det hela tiden, som Aslan är ju Jesus, när han i filmen offras på bordet och återuppstår precis som Jesus gör i bibeln är en sån sak, det andra är ju Edmund som förråder dom precis som Judas förrådde Jesus. I första boken så är det istället “skapelsen” som skildras del vill säga när Digory (Senare professorn) får med sig häxan (eller då drottningen) till Narnia när det skapas och alla djuren finns där som 2, hur hon flyr till bergen och Digory får till uppgift att hämta ett äpple från visdomens träd tror jag det står (det är ju kunskapens träd från bibeln) han hämtar äpplet och Häxan/Drottningen försöker få honom att äta av frukten men han gör det inte utan istället tar han med äpplet till Aslan så som han lovat och får därmed med sig ett äpple tillbaka till sin mamma för att få henne frisk, äpplet från ungdomslandet. I sista boken, som jag visserligen inte läst så har jag sett att det är den “sista” striden. Det kan man ju då tolka som världens undergång, för i slutet möt alls (Utom Susan) igen i en mitt i mellan värld vilket jag tolkar då som himlen.

Det här var alltså hans budskap med Narnia. Jag undrar hur många som tänker på det när dom ser filmerna, jag får verkligen helt andra ögon när jag ser på dom. Jag älskar Narnia, minns när jag var lite och det gick på sommarlovs morgon hur Aslan alltid fick mig att rysa. Det var så spännande. Jag har nog alltid gillat filmer som är av kategorin fantasy. Jag försöker samla hela serien med böckerna, för är det något som får mig fast är det sånt där kampen mellan gott och ont av någon underlig anledning.

SÅ nu spann jag i väg.

Fick i alla fall världen huvudvärk efteråt så Björn fick hämta William, dom kommer hit klockan sju imorgon bitti igen. Då lär väl William vilja se julkalendern och jag kanske får sova en eller två timmar till. Sen ska jag få mina fula ugly garderobsdörrar omgjorda så dom kommer och hämtar dom imorgon skulle ta 14 dagar lite trist men så SJUKT skönt med fina och inte repade och flagnade dörrar dessutom ska dom byta ut handtagen vilket ska bli NORMALA och inte gamla 50’s skit. Kommer bli så fint, så nu måste jag till Ikea snarast och köpa nya Slätthult att klistra på dom efteråt, för dom jag hade innan gick sönder nu när jag tog ner dom. Har haft ljusa förut som jag fick av Anna, men dessa verkar inte finnas längre så får väl bli svarta istället. Dessutom måste jag till Ikea och köpa en till grej jag hittat ut. SKULLE bli så sjukt fint om jag kunde ta mig dit!
Sen damp dom första julkorten ner idag också. Tack Lena och Sophie! Era kommer också, ska bara skicka se till att skicka dom imorgon!

Ser väldigt tråkigt ut utan mina Slätthult

Ett exempel på 60’s fulhet!

USCH. Ska bli skönt att bli av med!

3 Comments

  1. Har icke hört att Narnia berättelsen är en skildring ur bibeln, detta var helt nytt för mej. Men när du skrev om det så gick det ju upp för en att det är klart det måste va så. 🙂 Jag kollade oxå mkt på det när jag var liten. Vi spelade in från tv så vet inte hur många ggr man sett den gamla versionen.

  2. Det är jobbigt med gamla saker. Jag har ändel saker här med som skulle behöva piffas upp.
    Men det är väl nått man får ta när man bor i ett gammalt hus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: