Författarens egna ord.

När ska pappa ha rosa klänning.

Sitter här och glor medans tiden tickar framåt. Ska träffa Lisa på stan klocka 13.00 ska fika och sen lär jag leta fram några bra byxor för William. Känns väldigt viktigt att få tag på. Drygt med byxor bara för att när barn är i Williams ålder känns det något fjantigt med byxor med “mudd” ner till och sen vill man ändå ha kläder som går att leka i. Jeans är fint men kallt och rätt opraktiskt för barn som leker. Sexårs åldern är absolut inte alls enkel ålder. Jag tänker på de när folk gnäller på bebisar dom skulle bara veta hur det är med sexåringar, deras vilja är av stål och klädval extremt viktigt. Paniken när man får nya kläder och rädslan för att ha dom på sig ifall någon kommer tycka att man är “liten” eller att kläderna inte är tillräckligt fina. Det låter så sjukt att skriva det men det är verkligheten för dagens sexåringar och visst det finns säkert många nu som tycker att jag ska motverka detta, men varför? Varför ska jag tvinga min sexåring att gå i kläder som han känner sig otrygg i bara för att trotsa samhället? Är det verkligen rätt att låta barn ta den fajten?

Jag har tänkt på detta så länge, folk som vägrar låta sina flickor ha klänningar och deras pojkar ska verkligen endast bära rosa för att trotsa. Men är det rättvist att vi vuxna ger barnen den fajten? Jag brukar tänka på när man var barn och personalen i skolan sa ät upp maten tänk på dom i Afrika som inte får någon mat alls dom skulle gärna vilja ha din. Så fick man skamkänslor för att dom barnen inte hade mat. Förutom de så fick man rakt i handen att det var våran framtid och därför skulle vi tänka på miljön och skulle därför inte slänga mat, eller att slänga papper eller tuggummi i naturen. Men samtidigt stod dom vuxna “förebilderna” och rökte och tog bilen dom 500 metrarna till skolan och tyckte att vi skulle tänka på våran framtid för det var ju vårat ansvar.

För så är det det är ALLTID barnens ansvar att ta hand om framtiden, alltid barnen som ska få ta smällarna för vad föräldrarna tycker är rätt och riktigt. För det är ju mest rättvist eller hur? Pappa i familjen behöver inte gå i rosa klänning till jobbet, ha en rosa tröja med volanger och glitter. Nej för där går ändå GRÄNSEN, varför skulle en vuxen göra det för? Det är faktiskt barnens framtid vi pratar om inte våran egen eller hur?

Det är bättre att låta barnen bli retade för våra val, få skuld känslor för att dom slänger maten, och tvinga på dom kläder som är politiskt korrekt bara för att VI inte ska behöva göra det själva.

Eller?

14 Comments

 1. Ja, visst låter det lite galet att utseende ska vara så viktigt för barn… Men det är ju som du säger inget man ändrar genom att tvinga på dem “fula” kläder! Handlar ju snarare om att ändra en allmän attityd i hela samhället. Hellre då att man som förälder tex ger positiv respons på det fula, fjantiga eller vad det nu må vara. (Om tex en kompis till barnet bär något sådant, eller någon man går förbi bara.)

  Jag har dock inte det där problemet än! 🙂 Och Tindra är ju snart 7, så det känns bra. Hon är nöjd med i stort sett Allt i klädväg, bara det inte är oskönt (baggyjeans på vintern tex, knöligt i skorna). Sen har hon själv ofta Bett om att få “pojkkläder” (från pojkavd. i butik), vilket jag tycker är jättekul! 🙂

  1. Malle – Precis, det är ju så, jag tror pojkar är mer pressade med kläder nuförtiden, det får inte vara gulligt och det måste vara vuxet på något vis. Många har ju sagt att flickor är så pressade men samtidigt tycker jag inte alls att jag hör flickor som är så livrädda för vissa kläder som pojkar är. Rädslan hos pojkar i sexårsåldern att bli kallad töntig eller barnslig är jätte stor 🙁 . Skit hemskt.

   1. Men gud ändå… Har faktiskt aldrig tänkt på det. Har ju ingen pojke i “närheten” heller.
    Låter ju inte bra. Men det är ju som du säger svårt att påverka det. Jag tror att det enda man kan göra är som jag skrev om man tex visar vad man själv tycker, att det är helt okej med det som inte anses “häftigt” osv.. Men det lär ta tid innan det ger något..
    Försöker minnas om pojkarna var likadana när man själv var liten…

 2. aaw vad gulligt! 🙂 vilken gullig son du har!

  hehe aa, jag bor här i borlänge med min kille, jag har precis flyttat hit till honom. Nej men vad kul 😀 vore ju jätte trevligt att lära känna dig så kanske man kan ta en fika eller något nån dag? 🙂

  var så lite så 🙂 tack själv! kram

 3. ja men precis 😀 det är jätte roligt tycker ja! 😀
  Ja jag trivs här hos min kille, jag har flyttat till hans lägenhet. du då i falun? 😛 kram <3

 4. Ja alla barn ska ju få va som du är och klä sej som dom vill utan att föräldrarna kommer med pekpinne. De e ju vuxna som är värst med att döma
  TACK & LOV motsatte inte föräldrar när jag lekte med barbie, klädd i rosa som liten

 5. Jag försöker lära mina barn att bekvämt går före snyggt & jag tycker jag lyckats. Min 7 åring har aldrig vägrat några kläder jag köper åt han, och jag har frågat vad han tycker. han tycker om de kläder han får. medans de två små som är 4 & 2 alltid är med mig & handlar kläder tillsammans med mig, så det blir aldrig problem.
  Nu blir det ju väldigt mycket randigt & flerfärgat, utan tryck & skit – men ungarna älskar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: