Dark Mode Off / On
Författarens egna ord.

Nakna män ser ju bara löjliga ut.

Igår började vi diskutera bilden som florerar på facebook just nu, jag är ganska övertygad om att ni vet vilken men jag lägger upp den i inlägget så ni som inte sett den får chansen.

Hur som helst så kom vi in på att män ser ju så löjliga ut nakna, varpå jag sa. Fast det gör ju kvinnor med, de får man ju inte tycka. Men seriöst jag tycker varken kvinnor eller män är speciellt vackra nakna. Anledningen till att vi ”BÖR” tycka en kvinna är snygg naken är för att samhället gett oss den bilden. Kvinnor har i alla tider symboliserat någonting vackert och ”förföriskt”. Nakna kvinnor som till exempels Zorns kvinnor symboliserar något vackert, konstnärer målade gärna nakna kvinnor medan nakna män mest sett som en bild för ”så här ser en man ut”. Kvinnorna däremot har alltid fått en mer vinkling på att se ”förföriska ut”. De flesta gravida tar nu svartvita foton avklädda med magen och gör ett hjärta man gömmer brösten lite lätt och sitter på huk så att inte underlivet ska synas med rumpan och magen syns eller hur man ska säga. Dessa anses vara otroligt vackra och om man ska se till historien så är det ett bevis på fruktbarhet vilket anses vara ”bra” då alla vill föra sin avkomma vidare eller hur man ska uttrycka det. Nakna män däremot är mer pinsamt har vi fått lära oss, ord som ”Gud va befängt” och det här är humor är ju något vi direkt tänker på när vi ser en naken man på bild, eller gestaltad på annat sätt. Män som springer på scenen nakna, eller män som tar av sig kläderna och rullar sig i snön garvar vi kvinnor gått åt som ”Ja, dessa karlar växer aldrig upp.” Men att vi kvinnor i alla tider expanderats som nakna det ses som något vackert och inte de minsta konstigt eller märkligt.

Om det varit tvärt om, att vi bara såg män i tidningshyllan på ICA, avklädda män på bilderna i Slitz (har ingen emot den tidningen, den är en mildare variant än Veckorevyn och andra tjejtidningar. Skillnaden är att den är skriven för män.) hade vi då reagerat med att ”män är inte snygga nakna” hade vi då istället skrattat åt nakna kvinnor och ansett att dem varit ”fula” nakna. En vanlig kommentar är, ställ en naken man och en naken kvinna bredvid varandra vem är snyggast så skulle jag våga påstå att mer eller mindre samtliga kommer svara ”kvinnan”.

Men om jag tänker tillbaka på badhuset, när man var barn och fortfarande badade så minns jag aldrig att jag tyckte dom nakna kvinnorna i duschen vara speciellt snygga. Jag minns mest att man tyckte brösten såg ut som elefanter på folk och att magen såg lite småhängig ut på vissa, även smala tonårstjejer såg skumma ut i mina barnögon och jag tyckte aldrig en naken kvinna på badhuset var speciellt vacker som barn, men med åren och alla tidningar man började läsa så fick jag bilden av att kvinnor är vackra nakna, men när jag tänker efter så är vi inte de minsta vackra nakna, jo visst är vi vackra med retuscherade bilder och förstorade fasta bröst, för även om vi gärna vill tro att Zorn målade av sina kvinnor efter hur dom såg ut, kan vi nog också tänka att han nog tog bort något extra kilo här och där och att bilderna på våra 50-tals pinuppor nog också fått sig en törn av konstnärens hand. För vi kommer inte ifrån att en naken kvinna oretuscherad ser precis lika ”konstig” ut som du själv gör naken.

Vi är inte speciellt vackra nakna någon av oss, och konstnären bakom detta foto tror jag försöker visa oss hur det verkligen är. Att kvinnor och män har lika stor rätt till nakenhet och att en naken man är inte sämre än en naken kvinna.

Nä jag är inte snygg naken, och jag tycker inte du är snygg naken heller, men nakenhet är inte fel eller fult för den saken skull, vi föds nakna och nakenhet är naturligt även om vi oavsett kön ser fördjävliga ut nakna.

2 Comments

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: