Jag tror alla vet någon som kämpat för att bli gravid. Vad många inte vet är att för många blir varje graviditetsbild blir ett litet hugg i hjärtat, varje nyfödd bebis en sorg. Jag läste nyligen ett inlägg på Facebook där man hänvisade till en studie att kvinnor som fått missfall kan svara på hur gammal deras barn skulle varit idag, om hen fått leva. Att det vid varje födelsedagsmånad hugger lite extra i magen.
På fredag är det första april, då kommer många att ta en bild på ett gammalt graviditetstest och lägga upp på Facebook, sin blogg eller instagram. Någon kommer även lägga upp magbilder och folk kommer skriva grattis. Sedan kommer personen skratta och berätta att det var ett skämt.

Jag vill med detta inlägg, be dig tänka till innan du gör detta. Tänk på dem som kämpar för att bli gravida. På dem vara graviditetstest aldrig visar texten “gravid”. På dem som precis fått missfall, eller dem som kanske precis avbrutit sin graviditet för bebisen inte kommer kunna överleva utanför magen.

Är ditt argument just nu, att det är ditt liv och andra får tåla lite. Önskar jag att du tänker om. Det kanske är ditt liv, men vill du leva det genom att göra någon annan ledsen?

På fredag när det är första april skämta då om något roligt. Du skulle aldrig skämta om ditt syskons död den dagen. Folk skulle inte se humorn i en sådan sak, det är heller inte humor att skämta om att vara gravid. För den som kämpar, är en utebliven graviditet också en stor sorg!

Jag har lånat bilden från Facebook. Jag ber er att sprida bilden, och länka gärna till detta inlägg när du gör det.

64 kommentarer

 1. Jättebra inlägg och så himla sant! Jag själv fick ett missfall för 4 år sedan i V 16, sambon och jag kämpade i 2 år innan vi äntligen plusade med våran tjej. Varje gång någon blev gravid kunde jag knappt glädjas med för att jag var så avundsjuk! Så jag tycker inte alls dessa aprilskämt är ett dugg roliga..

  Otroligt viktigt inlägg! Tack, vill jag bara säga!

  1. Kram på dig! Jag tycker fler borde haja till och inse att det inte bara är att bli gravid. Många kämpar och det är inte okej att skämta om sånt! Kram!

 2. Bra skrivet. Förstår inte varför man ska skämta om att man är gravid liksom. Det finns ju dom som försökt så länge men inte kan och det är inget man skojar om!
  Linda recently posted..Vardag

 3. Detta är så rätt att uppmärksamma, ska skriva ihop ett inlägg och länka till ditt. Vi kämpa ju så länge och tog IVF till hjälp som inte heller ville ta sig direkt och vet precis vad du menar med det att det skär i hjärtat och man blir knäckt av varje barnvagn man såg, varje gravidmage man såg osv

  Kramar

 4. Jag håller med dig,det är något av ett hån mot alla de par som har svårt för att få barn.Omoget och obetänkssmt.

 5. Det här är absolut inget att skämta om. Ja, jag känner en person som har haft det tufft och att de har fått två missfall och att deras barn nu var påväg att dö den med, men lyckades överleva. Finaste honom <3
  Det är här är verkligen inget skämt och förstår att det måste hugga i hjärtat/magen på dessa personer. Det kan verkligen inte vara roligt! :/

  Sv; ja, det är inte så roligt 😛

 6. Fyfan vilket fult skämt, hoppas att folk inte är dumma och faktiskt gör det! Missfall måste vara en av de värsta sakerna som kan hända än ju 🙁

 7. Så himla fint inlägg.
  Jag har själv flera missfall bakom mig och har haft en lång resa. Det gör ont, man vill vara glad för sina vänner men det gör ont.
  Tack för ditt inlägg <3

 8. Oh vilket bra inlägg! Många tänker nog inte så långt. Tyvärr. Jag har VERKLIGEN inte svårt att bli gravid, min mamma bad mig snällt att sluta tvätta kalsonger efter Olivias graviditet, men jag vet många som fått missfall efter missfall och hur HEMSKT dem mår. Kan ju bara förstå den känslan själv, eller att aldrig lyckas. Måste kännas otroligt tungt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: