Dark Mode Off / On
Doula

Doula – Sen avnavling, barnets rätt till sitt eget blod.

Just nu är det många bloggare som blivit sponsrade av ett företag som vill att man ska donera sin nyfödda bebis navelblod. Själv är jag sedan något år med i gruppen Sen avnavling – Barnets födelserätt på Facebook, men redan tidigare hade jag fått höra om detta och önskar så att jag vetat det jag vet idag när William föddes. Nu blir sen avnavling mer och mer vanligt, men vissa sjukhus stressar fortfarande på denna process. Jag vill därmed ge er en text kopierad från min fina vän Sophie som är niobarnsmamma och doula. Läs detta och gå med i Sen avnavlingsgruppen, snälla ni donera inte era små bebisars blod. Tänk på att man måste väga minst 50 kilo för att donera blod som vuxen, hur kan det då vara okej att donera blodet på någon som är alldeles nyfödd och väger sin vikt i gram?!

Texterna och bilderna nedan är kopierade från Sophie med tillstånd!

”Tidig avnavling vilket i princip krävs för att kunna samla in den mängd blod som behövs för att spara stamceller innebär att barnet går miste om 1 deciliter blod vilket motsvarar 2 liter blod hos en vuxen person.”

Fakta om Sen avnavling:
•Baby receives up to 20-50% more blood (54-160ml) than if clamped prematurely.
•Boosts iron levels and prevents anemia.
•Baby receives all their stem cells.
•Better oxygen levels, decreasing need for supplemental oxygen.
•No need to worry if baby isn’t ”breathing” immediately because the placenta/cord is supplying oxygen to the baby.
•Reduces incidence of bleeding in the brain (intraventricular hemorrhage) and the need for blood transfusion.
•Decrease risk of Birth Injuries, specifically those associated with the brain/IQ.
•Decreases risk of maternal postpartum hemorrhage and retained placenta.

Babies are born with their own resuscitation equipment. The placenta not only helps the baby to transition, but assists with resuscitation if needed. There is no reason to clamp and cut the cord of a baby who needs help. Doing so will create more problems for the baby and mother. Anything that needs to be done can be done with back-up from the placenta, and the involvement of the mother.

En videoklipp som handlar om sen avnavling på svenska.

En bra beskrivning på svenska om hur viktigt sen avnavling är:

”Så här brukar jag förklara sen avnavling: När bebisen ligger i magen så får hen allt syre och näring från moderkakan via navelsträngen. Alla slaggprodukter lämnar barnet via navelsträngen. När bebisen föds så fortsätter navelsträngen och moderkakan att jobba, precis som när bebisen låg i magen. Och det är faktiskt otroligt bra! För när bebisen föds så ska hela hens blodcirkulation förändras och lungorna ska vidgas ut och börja ta upp syre. De här förändringarna kan ta lite tid – men det gör inget om navelsträngen är intakt. Bebisen får det hen behöver ändå. Så syrerikt blod pulserar till bebisen och sedan återvänder en del blod till moderkakan. Nu ”läser” moderkakan av blodet och avgör hur väl bebisen syresätter sig själv. Om svaret är att bebisen syresätter sig sådär, så fortsätter navelsträngen att pulsera. När bebisen dock syresätter sig själv väl så pumpas bebisens blod från moderkakan och navelsträngen in i bebisen och sedan upphör pulsationen.
Får bebisen sen avnavling så sover hen bättre, ammar bättre, skriker mindre och får ett starkare immunförsvar då navelsträngsblodet är rikt på stamceller. Dessutom får bebisen högre järnvärde, även vid 6 månaders ålder, jämfört med barn som fått tidig avnavling. Järn är mycket viktigt för hjärnutvecklingen och brist kan ex leda till ADHD.
Även för mamma är sen avnavling bättre så det minskar risk för kvarhållen moderkaka och blödning. Det är nämligen svårare för kroppen att få ut en moderkaka som är stenhård av bebisens blod.
Det finns faktiskt inga fördelar med tidig avnavling för varken mor eller barn. Så kräv att få sen avnavling! Kräv att barnmorska/undersköterska vänta med att klampa och klippa navelsträngen tills pulsationen upphört och navelsträngen är tunn och vit!” – Xana De Silva

45 Comments

 1. Oj vad läskigt… Tror inte jag hade kunnat donera min bebis blod, aldrig! Förstår om det kan behövas men det verkar ju bara vara farligt.. :O

 2. Jag önskar också att jag hade vetat om det innan Lucas föddes. Det var något jag först läste om senare då en annan hade gjort det.

 3. tycker inte att det verkar bra förlåt mej men okunnig är man ju oxå så ..
  tur ja har ahft mina tre barn

  fin fortsatt vecka vännen kramar

  1. Eller hur! Det är jättehemskt förstår inte riktigt hur företag kan försöka få gravida och nyblivna mammor att tro att detta är bra! Dem behöver sitt eget blod!

 4. Jag bad specifikt om det och de sa att de redan gjorde så. Var dock i ett töcken när hon var nyfödd så det var inget jag tänkte på där och då. Men har förstått att det är väldigt viktigt!

  1. Visst är det viktigt, vi är många som måste sprida denna kunskap vidare. Jättebra om det gjorde det :). Alla sjukhus i Sverige gör det dock inte vilket är synd :(.

  1. Bra att du tycker det, det här är jätteviktigt att det sprids vidare så fler får kunskap om detta. Det är så viktigt för alla bebisar och blivande invånare i vårt land.

 5. Något helt nytt för mig som inte har några barn och väldigt intressant….låter ju som om det inte ens borde vara en diskussion utan att sen avnavling borde vara standard!??
  sv: pizzan var supergod!:D

  1. Förstår att du tycker det är intressant, det är jättebra att få vetskap om detta. Om inte för sin egen skull så kan man alltid sprida det vidare till andra. Det här är jätteviktigt och håller med det borde vara standard.

 6. Som mamma till ett barn som haft leukemi har jag en helt annan vinkel på detta. Navelsträngsblod är räddningen för de barn som fått återfall och ingen donator passar. Då känns det grymt att neka dem möjligheten att överleva…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: