Dark Mode Off / On
Julkalender

Julkalender 2017 – Lucka 2, Elin om, Att våga kalla sig aktiv familj!

Vi, en aktiv familj från Åmål, har fått äran att öppna andre december som gästbloggare här hos Madeleine, så himla kul att få möta några av hennes alla härliga läsare! I dagens inlägg vill vi lyfta ansvaret vi föräldrar har för att grundlägga goda vanor och hälsosamma rutiner för våra barn.

Nedslående fakta

Det är nog inte många som lyckats missa det ökande antalet larmrapporter om våra stillasittande barn och barnfetma. Det har skapats olika projekt och forskning som inriktas på vilka konsekvenser som detta kommer ha för deras framtida liv. Summa summarum är i alla fall att detta är INTE BRA för barnen, och det är heller inte bra för oss vuxna att ha det så.

Men vad gör vi åt det då? I media kommer det debattinlägg från en den ena en den andra om att skolan, kommunen, staten osv ska ta större ansvar. Det basuneras ut ”in med mer idrott på schemat” och ”skolsköterskan borde erbjuda hjälp till barnen” osv. Vi håller med, det finns massor att förändra i skolmiljön för att kunna erbjuda mer rörelse i vardagen. Men allvarligt talat – är det där ansvaret ligger där?

Rörelseglädje ett föräldraansvar?!

För var är det egentligen det börjar? Vi vill ju då, som ni nog redan räknat ut, påstå att det börjar innanför hemmets väggar! Att som förälder skapa goda vanor och stimulera till rörelse redan i unga år så följer det med under den kämpiga puberteten och det är lättare för dem att plocka upp det igen när de blir unga vuxna.

Så hur skapar vi rörelseglädje för våra barn utan att själva gå under och utan att återigen skapa ytterligare ett stressmoment, något att ha dåligt samvete för?

Aktiv familj – tips på vägen

 • Välj tid: prioritera att kunna göra saker tillsammans t.ex promenera/cykla hem efter hämtningarna, ta en kvällspromenad osv
 • Frisk luft: det är så mycket positiva effekter av att spendera tid utomhus!

 • Organisera: rationalisera bort tidstjuvar

o Matsedel: välj snabba lättlagade rätter för att frigöra tid

o Veckohandla: slipp trängas i affären med alla andra flera gånger i veckan

o Våga säga nej: att vara aktiv behöver inte betyda att vara med på massor av aktiviteter – skapa tid genom att prioritera rörelseglädje tillsammans!

 • Lär tillsammans: ingen kan något från början, börja smått och var nöjda med det som blir av! Shit happens ibland men det gör inget för ni har gjort något tillsammans!

Våga kalla er aktiv familj!

Slutligen, det handlar om att göra små val i vardagen. Gå hem från skolan, cykla tillsammans till träningarna, äta mellanmålet i skogsdungen, göra en skogstur en lördagseftermiddag, bygga en hinderbana som alla testar osv.

Genom att bestämma sig för att som förälder vilja ge sitt barn det absolut bästa så är halva förändringen gjord! Ta det i små steg, njut av att guldstunderna med varandra, håll det enkelt och lätt – inspiration finns överallt, bland annat på vår instagram @aktivfamilj.se och blogg 😉

Önskar er alla en riktigt aktiv december och en god jul!

2 Comments

 1. Håller med till mer än 100%!
  Så mycket ansvar över sitt eget liv som (nu generaliserar jag) så många vill lägga på andra.
  Börja att ta ansvar själv!
  Klokt! 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: