Dark Mode Off / On
Julkalender

Julkalender 2017 – Lucka 4, Resan från Falun till jättestaden Rio de Janeiro!

Hej Orsakullans läsare! Jag driver träningsbloggen fitnessfia.com och bor för närvarande i Rio de Janeiro. Hur hamnade en Falutjej på andra sidan jordklotet? Följ med i detta gästinlägg om min resa från Sverige till Brasilien.

En tjej med stora drömmar om världen

Jag hade en trevlig och trygg uppväxt i Falun, men jag längtade alltid efter något mer. Kanske väcktes drömmen om att se världen redan som liten på chartersemestrarna. Jag gjorde min första utlandsresa som 4-åring med familjen till Kreta. Vi hade inte mycket pengar, men hela familjen sparade för att kunna göra utlandsresor lite då och då. Det var en tydligt prioritering hemma hos oss.

När jag var 18 år gammal flyttade jag till Stockholm. Jag hade väldigt bråttom iväg. För mig kändes Falun klaustrofobiskt. Efter ett år i ”storstan” flyttade jag till Karlstad för att studera och sedan vidare till Eskilstuna (båda ganska små städer ändå). Efter ett tag ryckte det så kraftigt i rese-nerven att jag sa upp mig från ett välbetalt och tryggt jobb, för att ge mig ut och utforska världen.

På resande fot i 1,5 år

Vilken resa det blev! Jag blev faktiskt borta så länge som 1,5 år. Kan ni tänka er? Resan började i Ryssland, med transsibiriska järnvägen (rekommenderas starkt) och avslutades i Thailand på en thaiboxing camp. Där emellan hann jag jobba 4 månader i Japan som karaokevärd, äta konstiga odefinerad ”mat” i Kina, skjuta alla möjliga sorters vapen med FBI/CIA på en ö i Stilla havet, resa runt nästan hela Australien i en campervan osv, osv…

Blodad tand

Efter långresan kom jag hem och jobbade i Sverige igen, men längtan efter att vara fri gjorde att jag till slut sa upp mig igen och startade eget. Livet som egenföretagare kan vara tufft ekonomiskt och jag hade inte möjlighet att resa så mycket under de första åren som egen. Men, sen plötsligt dök en möjlighet upp! En grupp för ”digitala nomader” annonserade en konferensresa som skulle gå över Atlanten till Brasilien. Priset var fantastiskt, bara dryga 4000 kr inklusive mat i 12 dagar! Jag kunde inte tro mina ögon.

Att korsa Atlanten med båt

Jag slog slag i saken och bokade resan, fortfarande med rädslan att det var något slags scam. Hur kunde det vara så billigt? Svaret är att många stora kryssningsfartyg byter område under olika säsonger och den här båten skulle nu köra kryssningar i Brasilien och Karibien istället för Medelhavet. Därför ”rear” dessa företag ut priset på resan, så att de kan täcka sina kostnader för transporten över Atlanten. Jag hittade även en billig flygresa till Gran Canaria, där båten skulle avgå ifrån, och begav mig mot mitt livs andra stora reseäventyr.

Att korsa Atlanten med båt var obeskrivligt fantastiskt. Människorna jag reste med, gruppen med digitala nomader, lika så underbara. De delade alla min dröm om att kunna försörja sig helt online och jobba vart som helst ifrån i världen.

Under resan upplevde jag kamratskap, vackra sol up- och nedgångar, otrolig mat, underhållning och ett fruktansvärt migränanfall (allt kan ju inte vara guld och gröna skogar, eller hur?).

Brasilien – ett färgstarkt land

Slutdestinationen var hamnstaden Santos i Brasilien. Genom några stopp på vägen (São Paulo bland annat) hamnade jag i Rio och jag blev kär! Jag blev kär både i staden och i människorna. I en människa mer specifikt – min nuvarande sambo. Tänka sig att jag skulle träffa en brasiliansk man som precis kommit hem till Rio efter 2 år i Sverige. Jag menar vad är oddsen? Han charmade mig genom att prata svenska med mig på en lokal gatufest, där jag och mina kompisar var de enda gringos (utlänningar).

Långdistansförhållande är svårt och vi bestämde oss för att vi måste ge kärleken en chans genom att bo ihop. Det blev jag som fick flytta på mig, inte mig emot dock, eftersom mitt jobb som bloggare och frilansare är mer flexibelt än hans jobb på som forskare på universitetet.

Nu har jag bott här i Rio i lite över ett år och stormtrivs. Jag har lärt mig konversera på språket och fått härliga brasilianska kompisar! Brasilianare är verkligen färgstarka individer.

Nästa utmaning blir för oss att testa bo i Sverige under 2018, vi planerar att flytta hem redan i januari. Det är med blandade känslor så klart. Brrrr så kallt det kommer att bli!

Tips till dig som längtar ut i världen

Om du som läser det här tänker ”åh, jag skulle också vilja ut och se mig om i världen”, är mitt enda tips till dig – GÖR! Skapa förutsättningar för att åka. Jag är väldigt van att höra ursäkter som ”det går inte, jag har inte råd”, ”vi har barn, det är omöjligt” och ”jag vill men jag har ju ett jobb som inte tillåter längre ledighet”.

Detta är tyvärr bara ursäkter. Jag har träffat flera barnfamiljer som backpackar med sina barn och de älskar det. Jag har träffat personer som reser för under 100 kr/dag. Om du tvekar på om du har råd, se över dina onödiga utgifter och spara, eller jobba under resan. Om ditt jobb inte tillåter dig att resa, fundera på om du kanske kan säga upp dig, eller förhandla dig till ledighet. Om de uppskattar dig kommer de vilja ha dig tillbaka! Jag sa själv upp mig mitt i finanskrisen, ibland måste man chansa!

Och vet ni en stor fördel med att ha varit ute och flängt i världen? Jag uppskattar min hemstad Falun så mycket mer nu. Jag älskar att komma hem till de bekanta omgivningarna och pratar stolt om min uppväxt i den lilla staden till brasilianare jag möter här.

Om du vill läsa mer om mig

I dessa två kanaler kan du läsa mer om mig, min blogg och mitt Instagram.

• Min blogg: http://fitnessfia.com/

• Instagram @_fitnessfia

Kram på er och hoppas att ni får en trevlig jul (min kommer att spenderas i Falun med familjen).

5 Comments

  1. Tack fina för att jag fick gästblogga hos dig! Hoppas vi får chansen att träffas IRL snart.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: