2017 – Vart livets väg tog mig under året.

Jag skrev ingen årssummering förra året, trots att jag gjort det vad jag tror ungefär alltid sedan jag startade bloggen 2004. Jag mådde alldeles dåligt för att blogga om ett år som varit ett stup ner i ett svart hål där jag gråtit, legat utslagen och försvunnit helt och hållet. Nej istället så blev det inget det året. Men i år får det bli igen. Jag tror att det kan bli roligt igen för 2017 väg i livet har varit bra mycket trevliga och stärkande. Så låt oss börja!

Januari:

Året började med att vi skålade in nyåret hemma hos Williams farfar. Vi som var där var, jag, Björn och William. Williams farfar och Williams faster Emma med sin pojkvän. William farbror med flickvän och deras dotter. Det var ett bra nyår och jag var glad och nöjd när vi tog bilen hemåt sen på kvällen, allt kändes liksom bra.
Den här månaden började jag även prova på att komma tillbaka till jobbet,  jag insåg att det enda som skulle få mig fullt frisk igen var att byta jobb. Så jag började planera saken för min egen skull. Det kändes i hjärtat att behöva planera något sådant när eleverna var det finaste på den arbetsplatsen men jag fick inte arbeta med dem igen så då kändes det inte rätt längre, jag behövde något nytt.

Februari:

Månaden när jag fyllde 33 år. Jag hade galet tur med vädret ur min synvinkel den här månaden. Min mamma kom till Falun och hälsade på så vi gick på stan och shoppade och pratade, hon sov över en natt och jag var så glad över att bara få ha min mamma helt ifred. Inte så att jag inte tycker om alla andra men det är skönt att få var egoistisk ibland. Vi satt i soffan och tittade på film tillsammans med William på kvällen och hade det bara bra. Det var jättekul verkligen. Något mer jag gjorde i februari var att fotografera Lisas lilla Alice något jag gjorde hela året, det var sådan fin ära.

Mars:

Under sportlovet och fina mars åkte jag och William till Orsa folkmusikens lilla by. Där träffade vi min mamma och hennes man samt min mormor. Vi sov över hos mormor och jag var så glad över att få umgås med alla de mina. Mamma lät mig prova hennes Orsadräkt och jag föll för den direkt. Jag fick erbjudande om att köpa den, så jag började spara ihop pengar till detta. Den här månaden fyllde även min fina vän Lisa 30 år så jag med hennes vänner gick ut och firade henne på Pinchos. Det var en trevlig kväll med god mat och många skratt.

April:

Min stjärna i livet och älskade son uppträdde på Free Aid, en gala Friskolan Mosaik (där han går) och Söderbaumska skolan har tillsammans. De samlar in pengar till förmån för barn i kriser. William och hans klasskompisar uppträdde med låten Superhero av The script och jag var så stolt över honom. William spelar bas sedan länge och det var kul att se honom så säker där på scenen. April var även månaden när jag fick fotografera Lisas Alice men även Lisas vän Maria och hennes två döttrar. Det var även den här månaden Sverige råkade ut för ett terrorattentat på Drottninggatan i Stockholm. Den dagen berörde mig oerhört starkt.

Maj:

Var månaden när jag gick på anställningsintervjuer och fick ett nytt jobb här i Falun. Jag fick säga ett sorgligt farväl till mina fina elever jag följt från förskoleklass och det gjorde oerhört ont att gå vidare. Jag blickade framåt och visste att det här var det enda rätta för att mår bättre fullt ut. Det började jag även göra väldigt snabbt efter att jag sagt upp mig och skrivit på kontraktet för det nya jobbet. Det var som att allt hängde ihop, min framtid och vägen jag skulle gå på. Min stora läxa blev att alltid följa vägen och inte stanna vid ett vägskäl längre än du behöver.

Juni:

Älskade ungen slutade 6:an och började växa som bara den. Han ställde upp på en bild med betyg och rosen han fick när han slutat för dagen. Vi gick ner och firade honom med mat på Mimos och jag förstod inte hur han kunde blivit så stor så snabbt. Juni var månaden när vi firade midsommar med ett härligt liten gäng i Kniva. Det här var även dagen när jag köpte mammas Orsadräkt. Två dagar senare åkte vi mot Vänersborg för att äntligen ha en camping och husvagnssommar igen! Vi besökte Göteborg och träffade min gravida kusin Nathalie, vi var till Skara sommarland och åkte karuseller och vi träffade Björns barndomskompis och hans flickvän. Sedan åkte vi till Småland och på vägen hann vi med att se massor med trevliga sevärdheter.

Juli:

Sommaren 2017 var iskall och full med regn hela sommaren. Jag tog med min kamera och fotograferade Lisas Alice och även Williams kusin. Jag umgicks med familjen, var på crusing och frös hade det hur som helst trevligt i alla fall och det var det viktigaste. Njöt av ledighet och skratt.

Augusti:

Månaden när jag började på mitt nya jobb. Så nervös jag var och så fundersam på hur det skulle bli där och då. Det här var även månaden när mina studier till specialpedagog började även om jag hade första innedagen i september för min del. Den här månaden gick jag på Sabaton open air med Björn, Christin och Cattis. Det här var också månaden när min vän Anna födde sin lilla pris i ambulansen och det var mitt första doulauppdrag som blev att jag inte fick medverka men ändå var en del i saken, jag fick träffa lilla Anton på BB och även träffa Anna och hennes karl vilket var trevligt. Denna månad var det också första mötet med mina nya elever. En månad med många nya möten helt enkelt.

September:

Började månaden med att fotografera Lisas Alice som bar kläder som lilla Snövit. Förutom det så fick jag et kraftig migränanfall och fick åka ambulans till akuten. Där gjordes ryggmärgsprov och hjärnröntgen. Jag kräktes och kunde inte röra mig, låg med en filt över ögonen och såg bara prickar. Det var helt vidrigt och jag trodde att nu var min sista stund kommen. Det var migrän och jag fick lära mig skillnaden mellan migrän och spänningshuvudvärk. Det här var även månaden när jag ensam åkte till Västerås för att börja mina studier till specialpedagog. Det kändes rätt på en gång och jag var upprymd, förstod inte hur det kunde kännas så rätt. Aldrig tidigare har en utbildning fått mig så säkert som nu, det här är vad jag ska jobba med. Jag åt lunch tillsammans med Sarah som jag skrivit med under flera år på nätet, det var jättetrevligt.

Oktober:

När jag blev tonårsmorsa. Min son fyllde tretton och jag kände mig inte riktigt redo samtidigt som det känns så fint att få vara tonårsmamma redan vid 33 år. Den här månaden längtade jag efter höstlovet, jag behövde lov kände jag då hösten kändes intensiv med nytt jobb och kommande nationella prov samt betygsättning. Höstlovet kom och jag skrev på en tentamen, umgicks med William och hade det trevligt. Lyckades ladda mina batterier så jag kom tillbaka efter lovet och kände mig piggare och mer lugn inombords.

November:

Månaden när jag fick ett bakslag på måendet. Jag har inte berättat varför för er eftersom det då kändes så känsligt. Men det känns bättre nu så är redo att berätta, jag kom tillbaka efter lovet och läste ett e-post om att min arbetsgivare hade betalat ut för mycket i lön åt mig. Det betydde att 10.000 skulle betalas tillbaka och då på kommande lön eftersom det inte var en skuld utan “endast ett fel“, jag bröt ihop och fick lov att åka hem. Började räkna och insåg att jag hade tillräckligt sparat för att klara mig fram tills lön i december. Så ett tips till er alla, spara era pengar! Jag lyckades dessutom behålla 2500 utöver vad jag tänkt från början så det kändes bra. Det var dock ett hårt slag och jag fick hushålla med varje krona. I november var jag till Västerås igen, umgicks med Sarah på kvällen då vi åt mat tillsammans och kände lyckan i mina studier. Tänk att äntligen hittat rätt yrke, det känns jättebra.

December:

Snövita december, första julen på många år som vi fått fira med snö. Den här månaden hade jag en julkalender med fina bloggare som delade med sig av sina liv. Jag fick fina stunder med eleverna och insåg att jag trivs väldigt bra på min arbetsplats, alla anställda i kommunen blev bjudna på julgala och det var en jättefin upplevelse. December har även bjudit på tentaplugg och en tripp till Västerås där jag fått umgås med alla härliga människor jag lärt känna på utbildningen. En vecka innan jul kom min mamma och hennes man, samt min mormor hit och firade lite julafton tillsammans. Att få krama om dem alla och känna kärleken värmde om inom mig. På julafton så var vi med Williams sida släkten och jag kände glädje över hur fint det är att få dela julen tillsammans med dem också.

Slutorden:

Jag känner att 2017 fått mig att växa, jag har börjat göra vägval i livet och tagit mig på vågor framåt. Jag vågar mer än förut och känner tacksamhet till livet. För ett år sedan visste jag inte vem jag var eller vad jag ville. Idag känner jag mig säker, min väg och mitt val känns rätt. Jag följer livets väg och låter den ta mig dit den ska, jag är tacksam över livet och allt känns bra.

Urval av inlägg jag skrivit under 2017.

Januari:
Utmattningssyndrom – Att svara på varför jag blev sjuk med eleverna.
Februari:
Firar 33-årsdagen med frulle på Scandic.
Mars:

En Orsakulla i Orsadräkt.
April:
Baby, mamma och syskonfotografering igår.
Maj:
Livet som lärare: När ett hej blir ett hej då.
Juni:
Livet i husvagnen 2017.
Juli:
Nostalgidagarna i Säter – Cruising 2017.
Augusti:
En natt i Tällberg och hackad blogg.
September:
Att ta sig tiden att samtala med sin tonåring.
Oktober:
När vi hänger bara jag och han.
November:
Att ha ett starkt band till sin son.
December:
Innedagar i Västerås, på specialpedagogprogrammet.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

12 thoughts on “2017 – Vart livets väg tog mig under året.

 • 31 december, 2017 at 14:00
  Permalink

  Intressant läsning, trots jag har läst Din blogg dagligen under nästan hela detta år så kändes sammanfattningen otroligt intressant och blev lite som pricken över det där i:et 🙂

  Det har hänt en massa med Dig under 2017, både bra och dåliga saker, men som Du skriver har Du vuxit som människa, Du har lärt Dig av det Du varit med om, fått ny erfarenhet.

  Jag önskar Dig ett riktigt Gott Nytt År och säger Tack för det gångna året <3

  Reply
  • 1 januari, 2018 at 20:41
   Permalink

   Så fint att du tyckte om min sammanfattning :). Visst har det så, jag tror att varje år är en ny erfarenhet :). Det är rätt fint att tänka så. Gott nytt år fina du <3

   Reply
 • 31 december, 2017 at 15:22
  Permalink

  trevlig läsning å gott nytt år på dig 😀

  Reply
 • 31 december, 2017 at 16:42
  Permalink

  Vad fint att du orkar skriva sammanfattningen i år, så skönt att du mår bättre <3

  Reply
  • 1 januari, 2018 at 20:54
   Permalink

   Ja det kändes bra i år nu fanns orken :). Ja verkligen 🙂

   Reply
 • 31 december, 2017 at 20:36
  Permalink

  Intressant läsning. Du verkar ha haft ett bra år. Beklagar bakslaget och hoppas att det nu är bättre med hälsan och att det går framåt. Sant det där om pengar, det är livsviktigt att kunna ha en buffert, då livet är alldeles för oförutsägbart.

  Önskar dig och sonen ett gott avslut och ett gott nytt år! 🙂

  Reply
  • 1 januari, 2018 at 20:53
   Permalink

   Så kul att du tycker det :). Visst är det så, jag upplever ändå att mitt år blev helt okej :). Visst är det så :-o, jätteviktigt med sparade pengar :).

   Reply
 • 1 januari, 2018 at 10:13
  Permalink

  Jag blir impad över att folk sammanställer föregående år. Jätteroligt att läsa! Hoppas att du får ett lika bra eller bättre år 2018!

  Reply
  • 1 januari, 2018 at 20:52
   Permalink

   Det är ganska kul att göra det tycker jag, man får en bild av vad som skett i sitt liv :). Jag hoppas på det :D.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: