Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar). Lämna gärna en kommentar hos Elisa så hon och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka hit så fler kan ta del av Fem en fredag!

 1. Vad är en bra sak du gjort för någon annan den här veckan?
 2. Vad är något du tagit dig an under veckan och klarat?
 3. Hur belönar du dig själv efter en tuff dag?
 4. Anser du dig själv vara en i allmänt duktig person?
 5. Vad brukar folk tacka dig för?

Vad är en bra sak du gjort för någon annan den här veckan?

Jag gör saker på rutin för andra. Jag öppnar dörrar, eller försöker hjälpa människor som frågar efter vägen. Därmed tror jag inte att jag reflekterar över när jag gör saker för andra lika ofta längre, utan det ska vara något extra. Det enda jag kan komma på som då blir det lilla extra är att jag ska åka och hämta saker i Borlänge alldeles strax åt min mamma, samt handla tavelramar åt henne på IKEA.

Vad är något du tagit dig an under veckan och klarat?

Tagit mig ur sängen har varit en stor bedrift, kanske den största av alla. Jag har lyckats jobba samt genomföra ett kvalificerat samtal och en intervju. Jag tänker att det utifrån de förutsättningar mitt liv gett mig i denna stund är bra nog.

Hur belönar du dig själv efter en tuff dag?

Jag belönar sällan mig själv, det skulle vara när jag fixar naglarna och fransarna bara. Det gör jag då en gång vardera i månaden.

Anser du dig själv vara en i allmänt duktig person?

Vad är duktig? Är duktig detsamma som att vara driftig? Eller är duktig detsamma som att man genomför saker? Är duktig att man får högsta betyget, är en perfekt mamma och har hög lön? Jag tycker ordet duktig är väldigt svårtolkat allt handlar ju om vad andra lägger för värdering i just det ordet. Driftig är jag, arbetsmyra lika så men duktig? Det känns som att duktig är detsamma som att hamna i perfektion och dit vill jag inte längre.

Vad brukar folk tacka dig för?

Jag håller upp dörrar, låter andra gå före i kön i affären om de har färre varor än mig. Jag brukar berätta om vägen, eller att jag lyssnar och försöker hjälpa så gott jag kan.


36 kommentarer

 1. Jag brukar också folk gå före i kön om dom har färre varor 😀 ! Om jag inte har bråttom haha 😀 !! Kul att. Läsa svaren ! Har fortfarande inte deltagit i detta ! Har tänkt men aldrig kommit till skott haha

 2. Bra lista! Ger en möjlighet att reflektera över hur man är och hur man agerar i olika situationer. Ja, ordet duktig ärligt talat är jag inte så förtjust i just för att jag inte förstår hur jag ska tolka det. ?

 3. Ser också mina naglar som en slags belöning varje månad. Jag blir glad över att ha fina naglar och händer. Ett kvitto på att jag jobbat så pass hårt att jag kan unna mig lite lyx varje månad =)

 4. De här snälla vardagssakerna gör så mycket mer än vad man tror faktiskt, har också som vana att alltid göra såna saker på rutin och man blir ju så glad när andra gör så tillbaka ??

 5. Det är bra frågor och svar!? Jag gör också många saker på rutin för andra, som t ex att hålla upp dörrar. Så jag tänker inte så mycket på såna saker. En duktig person kan vara lite svårtolkat, men jag ser det nog som att man gör så gott man kan. Försöker göra saker på ett bra sätt.

 6. Jag försöker alltid tänka på just vad jag gör för andra, både de jag känner och de jag inte känner. Jag reser mig alltid på bussen om någon behöver sitta, lämnar alltid företräde för de som behöver det etc!

 7. Helt relevant fråga om vad duktig är för något egentligen! En sån där term där många nog har olika åsikter, precis som du nämner. Jag tänker att driftig och duktig nog kan vara synonymer men att du har rätt i att om man går all in så kan duktig förvandlas till något som kopplas till prestation och perfektion.

 8. Jag gillar att du ifrågasätter saker, som här innebörden av ordet duktig. Du får mig, och säkert andra läsare, att stanna upp och reflektera över sådant vi kanske inte skulle ha tänkt på annars. Tack!

 9. Denna lista var ju väldigt fin!
  Jag tycker att man är duktig om man anser sig vara det! Typ jag tycker jag är duktig på att komma i tid 🙂 Är väl en tolkningsfråga fast det du tycker är det som är relevant i frågan! Men det är ett svårt ord.

  Vilken fin och trevlig medmänniska du är! Alla de små sakerna i vardagen som man gör åt människor tycker jag är jättefint!

  1. Visst är den, man får verkligen fundera lite på svaren :D. Ja det är liksom en tolkningsfråga om duktighet, lika vad man lägger för värdering i orden :). Tack det tror jag säkert du också är 🙂

 10. Bra frågor att ställa sig själv. Är jag en bra medmänniska eller ej liksom. Men även om man är en bra medmänniska med sig själv. Det är minst lika viktigt det!

 11. Vilken roliga frågor, kul att du svarade på dem!
  Va fint av dig att hålla upp dörren till folk, jag tycker det är väldigt fint då många inte gör det alls!
  Trevlig helg fina du<3

 12. Alltid lika roligt att läsa frågorna & svaren och varje becka tänker jag samma sak ”håll nu utkik i början av dagen så du med kan svara på dem” haha misslyckas alltid!

 13. Det är verkligen sant det där du skriver om ordet duktig. Det är så otroligt brett och kan betyda så mycket olika beroende på vem man frågar. Att vara en allmänt duktig person tycker jag nog inte att man kan vara. Alla är ju duktiga på någonting och mindre duktiga på något annat.

 14. Ett ord jag fick lära mig när jag gick på rehab på utmattning var att plocka bort ordet duktig från min ordlista. Att sträva efter att vara duktig är tusen gånger sämre än att satsa på att vara bäst. Varför jo för att när du väl blivit bäst eller tycker att du försökt länge nog, tävlingen är över behöver du inte kämpa och presetera – rejset är över. Om du i stället strävar efter att vara duktig gör du det jämnt för duktig har ingen mått linje utan fortsätter om och om igen. Intressant tyckte jag vår psykoterapeut tänkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa