Jag startade gårdagen med att åka mot Borlänge. Min mamma hade handlat en del saker där genom Facebookgrupp och sedan hade hon frågat om jag kunde tänka mig att köpa ramar på IKEA till henne. Så jag tänkte att jag kunde roa mig med en liten resa. Jag hämtade sakerna, och eftersom jag ändå befann mig i kvarteren vid Stora Tuna kyrka så passade jag på att åka dit.

Hade jag kommit på det tidigare skulle jag tagit med mig systemkameran, men nu blev det Iphonefoton istället. Min mormorsmorfar och mormor är begravda i Stora Tuna. Min mormors mamma var därifrån och eftersom mormor ofta berättat om hur hon var där som barn ville jag besöka kyrkan. Jag tänkte att det skulle vara spännande att besöka graven också, även om jag aldrig träffade dessa personer så har mormor hållit sin morfar vid liv genom att tala om honom. Han jobbade åt kyrkan och om jag tolkat texter rätt är en av klockorna efter honom på något vis.

Efter att ha letat ett bra tag fann jag den till slut. Min mormorsmorfars och mormors sten. Det var fint att stå där och titta, jag antar att den inte får besök så ofta. Men där ligger alltså de som är mina ättlingar, som är en del till att jag finns. Helt märkligt det där hur släkten går runt och runt.

Efter besöket i Stora Tuna Kyrka åkte jag till IKEA och handlade. Sedan tog jag bilen mot Falun för att åka till en annan hjälpmamma och kursledare för Amningskurs för blivande föräldrar. Jag ska hålla min första kurs på tisdag med henne som mentor, det ska bli riktigt spännande. Hon bjöd på lunch och fika. Jag hade det verkligen jättetrevligt. När jag kom hem plockade jag upp dessa ljusstakar med Rättviksdräkt på som även de hämtades i Borlänge. Visst är de fina? Jag som älskar folkdräkter.

I torsdags var jag på PMU, där hittade jag denna tavla. Det är min mormorspappa som målat den. För ynka 45 kronor fick den följa med mig hem och pryder nu min vägg. Jag har verkligen en kärlek till att pryda mitt hem med saker som jag älskar, mitt hem är inte en inredningstidning utan helt med saker som jag älskar och tycker om.

Min lilla myshörna, där finns en gungstol, en Carl Larssonkudde köpt på Åhlens, dalahästar och tavlor som Anders Loman min gammelmorfar målat. Det är ren och skär kärlek i denna hörna, jag mår bra av den.

56 kommentarer

 1. Vilken vacker kyrka. Va bra att du hittade gravstenen. Åh, vilka fina ljusstakar, det var verkligen fint med folkdräkterna. Så kul att hitta en fin tavla och särskilt när du vet vem som har målat den. Alltid roligt när man hittar saker som det finns en historia bakom.

 2. Kyrkan ser verkligen imponerande ut på dina bilder. Och visst är det spännande med band till ens anfäder?Vilket privilegium att ha en äldre släktings målningar!

 3. Det är något mäktigt med kyrkor. Jag är inte religiös alls men när man kommer in i en kyrka kan man finna ett ro. Att hitta konst som en släkting gjort låter ju jätte roligt.
  Jag tycker att din hörna ser väldigt mysig ut.

 4. Visst är det spännande med gamla släktingars livsresa! Varje släkt har sina spännande öden. Vad häftigt att du hittade en tavla av din mormors far! Hade också köpt den direkt!! Ljusstakarna var jättefina! Funderar på att köpa varsin dalahäst till barnen när jag åker till Falun på måndag får se vad jag hinner med…??

  1. Ja det är verkligen det, något speciellt när man tänker på det :). Ja det var så kul verkligen :D. Blev jätteglad över den :D. Ja gör det, vad ska du göra i Falun? 🙂

 5. Dina foton är jättefina ändå. Men visst är kameran aldrig med när den ska!
  Så fin tavla, den måste betyda massor för dig. Värt alla pengar i världen.
  KRAM

 6. Så fina tavlor du har hemma. Så fint att du besökte deras grav. När jag var mindre så åkte min mamma ofta till kryogården för att lägga blommor till sin morfar och hennes brors grav. Mammas bror gick bort innan jag föddes så jag fick aldrig chansen och träffa honom. Men jag har fått höra mycket. Ibland tänker jag att min morfar och mammas bror är här och kollar till oss 🙂 ?

 7. Va härligt med en liten tripp ! Så fin gravsten ♡ och vilken mysig hörna ! ?? önskar jag också kunde inreda en myshörna , men just nu får de va soffan ha ha 😀

 8. Vilken vacker kyrka! Håller med om att det är rätt stort egentligen att tänka på dessa människor som kom innan en, och att de är en del av en.. Deras liv och historia. Jag satt och läste igenom släktforskning från nästan 300 år tillbaka och alla dessa människor är ju en del av mig. Att läsa om deras slit, arbeten, sjukdomar och kamp genom livet.. och nu är lilla jag och mina barn här liksom. Och en vacker dag kanske någon kommer läsa om oss och se oss på samma sätt.

  Fint också att du inreder ditt hem med saker som är DU, tycker alla hem ser mer eller mindre likadana ut nuförtiden med samma färger, prydnadssaker och stil. Mysigt och personligt tycker jag det ska vara. 🙂

  1. Visst är den vacker :).

   Det är så spännande eller hur? Tycker det är så enormt intressant med släktforskning och önskar att jag hade tiden för saken :). Det är ju som du skriver väldigt spännande, och ja det där med att andra kommer göra detsamma med en själv är spännande med.

   Ja jag känner också så, jag vill ha saker runt mig jag tycker om :). Inte ett modemagasin 🙂

 9. Ååh vad fina bilder! Alltid skönt att åka till graven och pyssla om lite, även om man aldrig träffats är de släkt och det hade nog betytt mycket för din mormor. Kramar <3

 10. Så fint att du besökte graven! Det är så fascinerande det där att tänka på vilken oändlig kedja av generationer vi tillhör. Jag kan nästan få svindel när jag tänker på det, men samtidigt är det SÅ häftigt!

 11. Men va fina ljusstakar! Fick Flashbacks från när jag var liten, vi hade liknande fast med andra ’dräkter’ ? Så fint att besöka deras gravar och vilken otroligt vacker kyrka! ?

 12. Vilken fin kyrka! Låter som du fick en händelserik dag och jag hoppas du var nöjd med dagen. Lycka till på tisdag det kommer gå så bra 🙂

 13. Roligt att läsa detta inlägg, var som en liten historialektion! Gamla grejer och släkt 😀 Jättefina ljusstakar och tavla! Min mamma har hennes farmors konst på väggarna och tycker det är så fint med äldre handmålat!

 14. Du har ett jätte fint hem. Tavlan är fantastiskt fin och ljusstakar så söta. Så fin myshörna. Ditt hem är inrett med hjärtat. Kram ❤️

 15. Vilka söta ljusstakar!? Jag tycker också om att inreda med saker jag tycker om, och dessa står nog ytterst sällan omnämnda i någon inredningstidning? Jag tycker mycket om tavlor som den du köpte för 45 kr.

 16. Jag förstår att det var en fin känsla att hälsa på vid dina morföräldrars grav. Underbart med gungstol det hade jag inre sagt nej till

 17. Kan du berätta mer om folkdräkter och hur du har ett intresse för dom. Äsch skriv gärna ett inlägg om just folkdräkt. Jag är nyfiken. Min svärmor är från Leksand o hon pratar mycket om dessa dräkter. Inte lika vanligt här i Östergötland

 18. Vilken dag! Kan tänka mig att det är en speciell känsla att stå vid en så gammal gravsten och känna att personen som ligger där dels har e betydelse för en själv personligt, men även för andra ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa