Jag kör en bloggutmaning i maj. Vill du följa med? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet du med. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om.

Det första som kom upp i huvudet var, skräpar ner i vår natur. Jag blir verkligen så galet besviken på människor som slänger pantburkar i naturen. Som låter bullpapper åka runt på fina platser eller som häver ner plast i våra vattendrag. Hur svårt kan det vara att slänga saker i en papperskorg? Jag blir också upprörd på fenomenet papperskorg när jag skriver detta, för här i Falun är det bristvara. Ja förutom när det var VM då, då var det papperskorgar överallt men annars är det definitivt en bristvara.

Fler papperskorgar och kanske ett system där man kan panta plast? Eller få tillbaka pengar på det man slänger i form av pant, om så bara ett par kronor kanske det uppmuntrar någon att inte skräpa ner på vår jord. Sedan visst jag plockar redan idag upp pantflaskor och burkar efter andra, men de flesta tror jag ändå pantar dessa. Det är väl gruppen som aldrig gör det man borde straffa hårdare.

Dessa människor gör mig tokig!

Deltagare i majutmaningen är:
Står du inte med på listan? Säg till så lägger jag till dig.

Ida
Jenzel
BP
Kraka
it_is/Anette
Marina
Sofie
Znogge
Madde
Marie

60 kommentarer

 1. Så trist att ni inte har så många papperskorgar i Falun, själv sopsorterar jag och jag bor några hundra meter bort från vår återvinning där vi kan slänga plast och tidningar. Tycker det är viktigt att vi tar hand om naturen 🙂
  Amanda recently posted..Utdrag från sista delen

  1. Jag gör det för jag tycker inte det är rätt mot världen. Om ingen plockar upp krav står problemet. Det jag gör med att plocka upp gör något bättre för världen 🙂

 2. Kan bara hålla med dig. Visst kan man tappa och glömma, men sätta det i system är inte ok. Däremot måste kommunen se till att det är lätt att slänga skräp. Fler papperskorgar, och se till att tömma dom oftare så vi ges en möjlighet att göra rätt.

  1. Ja absolut att tappa kan alla göra men när folk gör det medvetet :-o. Ja håller med dig det är kommunens ansvar att göra fler papperskorgar tillgängliga 🙂

 3. Allt skräp gör mig också galen, här finns det många papperskorgar men folk slänger skräpet bredvid dom istället för i. En annan sak som jag stör mig väldigt mycket på är att vuxna människor slänger fimpar och skräp på min sons förskolegård.
  Jennysvardag recently posted..Jag är så stolt

 4. Det värsta är … att jag tror inte ens att det skulle hjälpa – att man fick pengar om man slängde plast osv…. många slänger ju saker på marken där dom står o går – även om det finns en papperskorg 2 steg ifrån dom….
  Men visst det kanske skulle ta bort en del ialla fall… det folk kan tjäna pengar på så…

  Ha en fin dag
  it_is/Anette recently posted..En blogg jag gillar att läsa – vecka 19

 5. Jag har tänkt så många gånger att det vore så bra om det fanns fler papperskorgar och sen någon slags “pantkorg” som man kan slänga burkar osv i för många går ju ofta runt med sin burk och dricker för att sedan kasta den varsom.. 🙂 Jag plockar alltid upp efter mig och jag lär mina barn att de ska göra samma också!
  Sara recently posted..Veckan börjar bra

 6. Känns så onödigt så svårt är det inte att plocka upp eller inte kasta ut saker från bilen.
  Jag blir tokig på människor som kör i 70 på 90 väg haha!! I-landsproblem

 7. Blir så ledsen över att människor inte kan tänka till lite, och gå de extra meterna till papperskorgen eller för all del strunta i att slänga ut skräp från bilen på parkeringar och i farten. Det blir en personlig quickfix men vad hjälper det egentligen? Det blåser inte så sjukt mycket skräp i vår trädgård och det känns som att jag vissa dagar inte gör annat än att plocka andras glasspapper, godispåsar och plastartiklar.

 8. Visst blir man galen på folk som bara kastar saker omkring sig och ännu mer galen på att det är så ont om papperskorgar. Hörde förresten att man på Östermalm tagit bort papperskorgarna, i alla fall i vissa delar av Östermalm, eftersom de som bor där inte vill att det ska vara något de behöver bekosta med skatten, eller i sin bostadsrättförening. Blir så arg på människor som inte ser värdet i att vi solidariskt delar på den sortens kostnader. Som anser att det bara är “kommunister” som vill dela kostnader via skatten.
  Kraka recently posted..Luften är visserligen fri, men är inte bara din – Bloggutmaning i maj 7

 9. Håller så med dig om nedskräpning! Hur svårt är det att lägga papper i fikan eller hålla i burken tills man kommer till en soptunna egentligen?!

 10. Håller med dej tycker det är så synd att våran natur skärpas när när man kan ha den fin och ren om vi alla skulle tänka lite mer på miljön att slänga i en papperkors är inte för mycket begärt ❤️
  Amanda recently posted..Lite shopping

 11. Så dåligt att bara slänga pant omkring sig :/ Man kan ju tycka att det ska finnas mycket papperskorgar så man iaf har chansen att använda dom 🙂

 12. Det förstår jag, tror det kommer bli ändring på det med nästa generation, barn är betydligt mer klimatmedvetna än vad vi var i den åldern tror jag ❤

 13. Jag blir också så jäkla förbannad. Hur svårt kan det vara att antingen slänga i papperskorg eller ta med sig skräpet för att slänga antingen hemma eller i en papperskorg på vägen.? Varför bryr sig folk inte om vår vackra natur ?
  Michaela recently posted..Vad är perfektion?

 14. Håller helt med dig! Att skräpa ned i naturen är hemskt. Å ofta är ju vissa personer för lata att gå tre meter till närmaste papperskorg.
  Jag plockar inte upp efter andra, där går gränsen. Men en sak vill jag lägga till här. Skickar ibland en tacksamhets tanke till tiggarna som faktiskt samlar ihop burkar och plastflaskor i stora säckar och pantar dom Eloge säger jag bara. Tiggarna är värda varenda krona!
  BP recently posted..Weekly photo challenge: Vecka 19 – ”Röd”

 15. Ja sådant blir jag också tokig på då jag ser, likaså då det skräpas ner i trapphus, folk har ej vett liksom

 16. Hatar det också! Här i Irland finns knappt några soptunnor (de har tagit bort massa för folk gick och slängde sina hushållssopor i dom papperskorgarna….) så det ligger skräp ö v e r al l t! Nu har min dotter fått dille på att plocka skräp så jag måste börja ta med mig en påse vi kan samla skräp i på våra promenader. Tycker i alla fall det är fint att hon har snappat upp att man inte ska slänga skräp på marken. Något av allt jag säger fastnar tydligen. Hahaha
  Angelica – utlandssvensk recently posted..Vanlig vardag och tråk-lek

  1. Så fint tycker jag att ni plockar tillsammans, vilken sak ni gör får vår jord du och dottern. Helt klart vardagshjältar när man för sånt tycker jag 😀 . Bra jobbat 🙂

 17. Jag håller med! Det är så hemskt att se hur plastberget bara växer och hur en del bara lämnar skräpet i naturen. Jag trodde inte att jag använde så mycket plast men så började jag källsortera plast och det blir galet mycket på bara ett par dagar. Det är ju plast till allt som man kommer hem med från affären.
  Hannas krypin recently posted..Läkande pilates: Tilta bäckenet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: