Jag tvättar händerna före maten, sant eller falskt?

Jag kör en bloggutmaning i maj. Vill du följa med? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet du med. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om.

Jag ser mycket framemot att läsa svaren hos andra på denna frågan. Är folk duktiga på sådant eller mindre duktiga på sådant.

Jag tvättat oftast händerna innan maten, men det sker tillfällen när det inte är så. Ett tag var jag sådan som alltid tog handsprit när det fanns att tillgå, detta är det dock mindre av.

Så hur gör du?

Deltagare i majutmaningen är:
Står du inte med på listan? Säg till så lägger jag till dig.

Ida
Jenzel 
BP
Kraka
it_is/Anette
Marina
Sofie
Znogge
Madde
Marie
Mösstanten

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

56 thoughts on “Jag tvättar händerna före maten, sant eller falskt?

 • 27 maj, 2019 at 07:51
  Permalink

  Jag tvättar alltid händerna innan jag lagar mat. Men typ aldrig innan jag äter. Handsprit använde jag också väldigt mycket förr

  Reply
 • 27 maj, 2019 at 08:37
  Permalink

  Jag tvättar alltid händerna innan jag börjar med maten och sen efteråt när jag är klar och det är dags att äta 🙂 Men nu när jag tänker efter så har jag nog varit dålig på att göra det när jag ska äta ute! Konstigt, har aldrig tänkt på det innan 😛 Är ju viktigt för mig att tvätta innan jag äter hemma så borde ju nästan vara ännu viktigare när jag äter ute och tagit i t ex dörrar, stolar osv som 1000 andra innan mig rört..

  Reply
  • 1 juni, 2019 at 11:31
   Permalink

   Ja att tvätta när man börjar med maten det gör jag också :D. Men ute är det nog lite annorlunda 🙂

   Reply
 • 27 maj, 2019 at 09:09
  Permalink

  Brukar tvätta händerna före maten ibland. Beror på vad jag har gjort innan jag ska äta.pm jag har lagat maten så gör jag det sällan pga jag har ändå så pass rena händer för att jag tvätta händerna innan jag började med matlagningen.

  Reply
 • 27 maj, 2019 at 09:39
  Permalink

  jag tvättar händerna rätt ofta då jag har basilskräk tar gärna handsprit när det finns 🙂
  Amanda recently posted..Ny vecka

  Reply
 • 27 maj, 2019 at 09:45
  Permalink

  Haha vilken rolig frågeställning! Skulle också GÄRNA vilja veta vad folk svarar så måste absolut kolla in bloggarna som är med. Här hemma tvättar vi alltid händerna innan maten, och jag använder dessutom handsprit efter handtvätten också ?

  Reply
 • 27 maj, 2019 at 09:47
  Permalink

  När jag var yngre tvättade jag händerna hela hela tiden men nu har jag vant mig av vid det och tvättar efter toa besök, innan maten eller när man varit i affären

  Reply
 • 27 maj, 2019 at 10:31
  Permalink

  Jag tvättar händer flera gånger per dag ! Och det blir alltid innan maten då jag alltid tvättar händer när jag lagat maten ?✌?

  Reply
  • 1 juni, 2019 at 16:58
   Permalink

   Åh förstår det :D. Jag tycker det är så grymt tråkigt att laga mat så försöker ofta slippa det hehe.

   Reply
 • 27 maj, 2019 at 11:02
  Permalink

  Jag tvättar alltid händerna innan jag ska laga mat men jag tvättar inte alltid innan jag ska äta. Använder dock ganska mycket handsprit, särskilt när jag är på offentliga platser

  Reply
  • 1 juni, 2019 at 16:58
   Permalink

   Förstår det, just det där med handsprit är ju extra mycket när man tänker på alla bakterier.

   Reply
 • 27 maj, 2019 at 13:33
  Permalink

  Nej det gör jag inte, måste verkligen bli bättre på det. Dock lever jag lite efter att lite skit rensar magen haha 😉 Kram
  Yasmine recently posted..Ny header!

  Reply
 • 27 maj, 2019 at 14:10
  Permalink

  Jag tvättar händerna ofta (säkert yrkesskada inom förskolan) men inte prompt innan jag ska äta mat 🙂

  Reply
  • 1 juni, 2019 at 11:39
   Permalink

   Så är det nog, tror man blir lite så när man jobbar med barn 🙂

   Reply
 • 27 maj, 2019 at 14:42
  Permalink

  För mig är det så olika. Jag tillagar ju oftast inte maten hemma, ibland händer det att jag tvättar händer innan jag ska äta men det händer också tvärtom. Jag tror lite det handlar om ifall jag ska använda fingrarna eller inte när jag ska äta! 🙂 Skönt att du slipper använda handsprit nu 🙂 Kram

  Reply
 • 27 maj, 2019 at 15:13
  Permalink

  Jag tvättar alltid händerna i gruvan men på hemmaplan kan jag ta en frukt eller något lätt utan att göra det. Men det beror självklart på vad jag har gjort före.
  Znogge recently posted..Även om…

  Reply
  • 1 juni, 2019 at 11:35
   Permalink

   Åh förstår, är nog lite lika här med är definitivt mer tvättande på jobbet 😀

   Reply
 • 27 maj, 2019 at 15:55
  Permalink

  Jag tvättar händer hela tiden känns det som, men vi brukar inte tvätta händer bara för att vi ska äta. Vi lagar mat och tvättar varannan minut typ. Men på restaurang så brukar jag gå och tvätta händer innan vi äter.
  Linda recently posted..Dessa tankar är tröttande

  Reply
  • 1 juni, 2019 at 11:35
   Permalink

   Det är ju en spännande aspekt på saken, så är det nog för mig med 😀

   Reply
 • 27 maj, 2019 at 16:57
  Permalink

  Jag är riktigt dålig på att tvätta händerna.. haha…
  Innan mat glömmer jag ofta att tvätta dem… men ofta tvättar jag dem flera gånger under tiden jag lagar mat.

  På restaurang tvättar jag väldigt sällan händerna… haha… men jag tänker att lite skit rensar magen 😉

  Kram kram
  Jenny recently posted..Staycation

  Reply
 • 27 maj, 2019 at 16:59
  Permalink

  Oj det är nog bå¨de och, men självklart borde man göra det, Bellis är jätteduktig på det

  Reply
  • 1 juni, 2019 at 11:33
   Permalink

   Då är du nog rätt skyddad med ditt immunförsvar i alla fall 😀

   Reply
 • 27 maj, 2019 at 18:36
  Permalink

  Nä, jag är jättedålig på att tvätta händerna innan jag ska äta, gör det bara om jag varit ute i stallet innan eller om jag tycker att de känns skitiga men då hade jag tvättat dem även om jag inte skulle äta haha 🙂

  Reply
  • 1 juni, 2019 at 11:33
   Permalink

   Ja det där med att ha varit i stallet då förstår jag verkligen att man vill tvätta av sig 🙂

   Reply
 • 27 maj, 2019 at 19:36
  Permalink

  Tvättar händerna innan jag börjar tillaga maten och vanligtvis hinner jag skölja händerna oräkneliga gånger medan jag håller på med maten så nej jag tvättar kanske inte händerna när jag väl sa äta… beror på om jag gjort något mellan matlagning och ätandet, har jag varit ut med Frost, hållit på med honom så jo då tvättar jag händerna.

  Reply
  • 1 juni, 2019 at 11:32
   Permalink

   Så gör jag också :). Blir ju visserligen rent automatiskt då 🙂

   Reply
 • 27 maj, 2019 at 23:08
  Permalink

  Jag tvättar både innan och efter. Tyvärr har jag lite av tvätta händerna mani får jag alltid höra här hemma. så jag får väl erkänna att det kanske är så.
  Kamilla recently posted..Hej då till Vecka 21.

  Reply
  • 1 juni, 2019 at 11:24
   Permalink

   Så spännande att ta del av, det är verkligen olika sånt där 🙂

   Reply
 • 28 maj, 2019 at 00:38
  Permalink

  Jag tvättar inte händerna innan maten 🙂 Om man inte har tagit i nåt och är smutsig såklart 😛
  Sarah recently posted..JAG OCH MIN BÄSTIS

  Reply
 • 28 maj, 2019 at 00:42
  Permalink

  Äter jag hemma tvättar jag alltid händerna före maten och efter också för den delen, om det är min tur att ta hand om disken vill säga;-) . Äter jag på restaurang gör jag det inte.
  BP recently posted..Glad måndag

  Reply
  • 1 juni, 2019 at 11:25
   Permalink

   Ja det där med restaurang är det nog lätt att glömma vid 🙂

   Reply
 • 28 maj, 2019 at 01:16
  Permalink

  Hos mig beror det nog lite på vad jag gjort innan, går jag bara hemma och skrotar så struntar jag i det, även om jag varit ute så gör jag det nog inte. Däremot om jag är i trädgården, fixar med bilen osv, då tvättar jag mig givetvis.

  Reply
  • 1 juni, 2019 at 11:25
   Permalink

   Ja så kan det ju vara, har man hållit på med något blir det nog automatiskt att man tvättar händerna.

   Reply
 • 28 maj, 2019 at 06:31
  Permalink

  Hemma kan jag slarva lite men på jobbet tvättar jag alltid händerna innan jag äter. Minns dock när jag var barn, då tvättade jag alltid händerna före maten.
  Hannas krypin recently posted..Det är nu de är bäst

  Reply
  • 1 juni, 2019 at 11:30
   Permalink

   Det förstår jag, man blir ju lite olika beroende på jobb 🙂

   Reply
 • 28 maj, 2019 at 10:32
  Permalink

  När jag jobbade på café fick man tvätta händerna vid varje moment . Men hemma tvättar jag efter toabesök .

  Reply
  • 1 juni, 2019 at 11:29
   Permalink

   Åh det förstår jag, viktigt när man jobbar i såna yrken 🙂

   Reply
 • 29 maj, 2019 at 08:42
  Permalink

  Behövde verkligen sitta och tänka efter nu hur jag gör, men tror ändå att jag tvättar händer inför de flesta måltider? Eller blir nog mer att jag tänker “Nu ska jag äta, borde nog tvätta händerna efter att jag lekt med hunden/åkt tunnelbana/hållt på med telefonen” osv. Så om jag gjort något med händerna innan blir jag nog mer medveten och vill gå och tvätta händerna innan jag börjar äta 😉
  Amanda (Swedish Passport) recently posted..The Royal Mounds – Uppsala, Sweden

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: