Jag kör en bloggutmaning i juli. Vill du följa med? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet du med. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om.

Jag var sjutton år när jag tog mitt pick och pack och flyttade hemifrån. Jag fick min egen lägenhet högst upp i ett hyreshus i Orsa. Lägenheten var en etta med stort kök, en dörr från lägenheten som gick rakt ut på min egen vind och sedan ett stort vardagsrum. I vardagsrummet så fanns en dörr in till en klädkammare som jag gjorde till mitt sovrum. Där bodde jag i ungefär ett år tills jag flyttade till min nästa etta i Orsa innan jag begav mig till Falun nitton år gammal.

Att flytta hemifrån som sjuttonåring var helt underbart, jag fick mitt eget hem och var redan ansvarstagande så det var inga problem för mig. Jag trivdes med att bo själv. Visst jag städade kanske inte så ofta, och jag tvättade kläderna hos min mormor men annars var det ett helt underbart sätt att leva på, jag kände mig fri.

Bilden ovan är dock från ett år tidigare. Jag var på bilden 16 år och hade börjat första året på individuella programmet i Mora. Individuella programmet är föregångaren till det som idag heter IM. När jag ser bilden förundras jag över att min son om ett år kommer vara lika gammal som jag var där på bilden. Om ett år är det tjugo år sedan jag började gymnasiet, livet alltså, tiden och förändringar.

Deltagare i juniutmaningen är:
Står du inte med på listan? Säg till så lägger jag till dig.
Mina
it_is/Anette
Kraka
BP-computerart
LCHFTrollet
Ekocentrisk
Zinnie
StenhagenBettan
Hanneles bokparadis
Mösstanten
Mirre
Marie i Skrifvarstugan

38 kommentarer

 1. Du kommer alltid på så kreativa & intressanta utmaningar ? Jag flyttade också hemifrån som 17 åring (eller ja, några månader innan jag blev 17) och de var ju verkligen så härligt med eget boende! Va kul också att få se en gammal bild på dig, lika fin nu som då ?

 2. Här omkring flyttar “ungar” hemifrån ofta redan då de slutat 9an och ska börja gymnasiet då det inte finns några gymnasieskolor på hemorten.
  C flyttade till Umeå för att gå gymnasiet och det lär väl bli lika samma när det är dax för Elin.

  Själv bodde jag på internat mitt första år på gymnasiet,
  det fungerade bra.

  Sedan flyttade jag fram å tillbaka under åren mellan 16 & 23,
  jag hade tur som kunde flytta hem till mina föräldrar vid behov 😉

 3. Jag var 19 när jag flyttade hemifrån och i december så är det 10 år sen som jag flyttade hemifrån. Bara det får mig att känna mig gammal. Haha! Skönt att kunna ha en klädkammare som sovrum ju! ?

 4. Jag flyttade också hemifrån som 17-åring. Flyttade från Skellefteå till Norrköping för att gå en 2-årig djurvårdarlinje på Kolmården. Flyttade ihop med min kusin som hade kommit in på samma linje.

  Här kan du se en bild som visar vad mogen jag var redan på den tiden:

  https://amacasa.files.wordpress.com/2014/01/219.jpg

  Det är jag längst fram. Var i alla fall väldigt tidig med selfiesar, bilden är från 1978 😀
  Ama de casa recently posted..En tur och retur med dubbeltur!

 5. Vad roligt att få läsa om när du flyttade hemifrån och få se en bild på dig som 16 år! Alltid skönt när man skaffar egna rutiner och börjar ta hand om sig själv. Jag flyttade hemifrån när jag var 20 år gammal tillsammans med sambon och det var galet underbart! ?

 6. Åh, vad härligt med lite igenkänning i ett inlägg. Nu blir jag så glad! Jag flyttade hemifrån när jag var 16 år och ALLA jag nämnt det för trillar nästan av stolen. Men jag var precis som du, ansvarstagande, redo och mogen. Ibland är åldern verkligen bara en skev siffra.

  Vad fin din blogg blivit förresten! Försökte kommentera inlägget där du skrev om det men jag fick error-meddelande. Det var tider när man kunde sitta i flera timmar och koda utan att verkligheten knackade på. Men det här är så otroligt fint och fräscht! ?
  Moa Larsson recently posted..HEMMAGJORT PÅ RIKTIGT

  1. Ja man är ju så olika i sånt där :D. Vissa är redo tidigt och andra inte, jag mådde så bra av att få bo själv bli min egen. Jag är äldsta barnet också med 3 yngre syskon det var så naturligt allting, jag kunde saker redan :D.
   Åh tusen tack 😀

 7. Det var tidigt att flytta hemifrån men det låter som du har klarat dig alldeles utmärkt! Lite roligt att tänka tillbaka till platser man har bott på och hur det såg ut 🙂

 8. Jag flyttade hemifrån vid 20 och det var verkligen så skönt. Jag städar inte heller superofta blir mest 1 gång i veckan så du är inte ensam om städningen. 🙂

 9. Det var nog en proffsfotograf som tog den bilden på dig, eller?! Vilken suverän – höll på att skriva selfie, men selfies var ju inte ens uppfunna vid den tiden. Hursomhelst ett mycket lyckat foto.

  Flyttade hemifrån när jag var 19 om jag minns rätt. Flyttade från villa till ett garage(!) som var ombyggd till en lägenhet – en etta. Hade fått mitt första jobb som vikarierande översättare på ett läkemedelsföretag. Å japp, det kändes skönt att stå på egna ben och flytta från en “håla” till en storstad.
  BP recently posted..Lite ”inside information” om taxiverksamhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: