Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Bloggutmaning

Allergier är något som…

Jag kör en bloggutmaning i september. Vill du följa med? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet du med. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om.

Ställt till många sorger i mitt liv. Jag har varit allergisk så länge jag kan minnas. Självklart var jag inte allergisk från det jag föddes, men minnet från ögondroppar och allergimediciner är en del av min barndom. Jag minns uppsvällda ögon, utslag och kontant snorig näsa. Jag minns andnöd i form av astma, och att inte kunna umgås med vänner med katt eller kanin.

I sexan följde jag med till stallet och kom hem med svårigheter att andas och jätteallergisk. På somrarna så har jag alltid stora sår över benen, armarna samt är uppsvälld för jag tål inte myggor, knott och bromsar. Jag tål heller inte pollen även om det är bättre med pollen, hund och även katt sedan jag tog hyposensibilisering under flera år.

Jag är överkänslig mot nötter vilket med för att jag är den där dryga människan som måste fråga vad maten innehåller. Jag tål inte lök och får därmed vara försiktig med vad jag äter. Sedan är det ju så att jag är extremt allergisk mot IPREN och liknade tabletter. Så allergisk att det ligger ett kort i min plånbok som signalerar att jag absolut inte får ges sådana mediciner.

Allergi är något som varit ett rent helvete hela mitt liv, allergi och astma. Astman min kroniska lungsjukdom som jag bara får acceptera, allergin i kombination betyder att jag äter mediciner varje dag.

När jag var liten fick jag ofta höra att, ”Jag har en vän som är allergisk och hon kan ha katt hemma”, eller ”du kan klappa min häst den är jättesnäll”. Ungefär som att min allergi och astma skulle bli mindre för att folk känner någon, eller deras djur är snällt. Det funkar inte riktigt så, man tror ju vi kommit längre. På vissa sätt har vi det, men fortfarande är det många som ger mjölk till mjölkallergiska barn för att ”min kompis son tål inte laktos, men jag brukar ge mjölk ändå”. Okunskap så klart, laktosintolerans och mjölkallergi är olika saker. Mjölkallergin är allvarlig och man ska ALDRIG ge en allergiker det hen är allergisk emot. Snälla gör inte det, lova mig att du aldrig gör det.

Deltagare i septemberutmaningen är:
Står du inte med på listan? Säg till så lägger jag till dig.

BP-Computerart
MinResaTumörMittLiv
it_is/Anette 
ditten_datten
Mina
StenhagenBettan 
Zinnie

20 Comments

 1. Men va gör folk så att de ger en allergisk de den är allergisk mot, så sjukt! Min bror är glutenintolerant, minns när någon gett fel och hur himla sjuk han blivit. Hemskt att ge någon medvetet! 🙁

 2. vilket bra inlägg alergi är verkligen något som en del har förmåga att genelaricera på och det är helt fel och frusktansvärt farligt också. :O <3

  1. Relaterar, är också extremt allergisk mot myggbett och folk förstår inte det utan säger ”ja det klar på mig med”. Lite skillnad dock mellan utslag, behov av antihistamin och betapred mot lite kliande i några timmar. För allergiska som oss kliar det i FLERA dagar.

 3. Oj vad jobbigt att vara så allergisk. Det påverkar verkligen hela vardagen att hela tiden behöva vara uppmärksam på allergener. Jag har börjat reagera allergiskt på sådant som jag aldrig reagerat på förut. Hur tråkigt som helst.

 4. Med tanke på att läkaren här på Sjukstugan ville ge mig antiinflammatorisk medicin som innehöll acetylsalicylsyra vilket jag är väldigt allergisk mot – hon tyckte jag kunde testa… – så känns kunskap om allergi inte så väldans bra.

 5. Usch för att vara så allergisk. Jag var överkänslig mot nötter förr men det växte bort. Däremot har jag alltid och är fortfarande allergiskt mot allt rött typ jordgubbar, tomat osv men fuskar tyvärr ibland själv då vissa saker ”bara” ger utslag

 6. Oj vad jobbigt att vara drabbad av så många allergier! Verkligen tråkigt…

  Själv är jag bara allergisk mot morötter (fast inte en äkta allergi då, men jag tål dom inte ändå för dom är inget goda 😉 ).

 7. Stackars dig! Just att vara allergisk mot myggor, knott och bromsar under sommaren här hemma kan inte vara lätt, för att inte tala om nötallergi. Nötter finns ju tyvärr ”dold” i en himla massa sötsaker som man inte ens vet om. Astma är ett helvete det också, min pappa led av denna sjukdom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: