Jag kör en bloggutmaning i september. Vill du följa med? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet du med. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om.

Jag har astma och allergi, utöver det har jag aldrig stoppat en cigarett i min min. Alltså aldrig ens provat att röka en cigarett. För min del är rökförbudet som införts bland det bästa som gjorts.

Här i huset så drev jag frågan om ett rökfritt hus. Det i sin tur bidrog till att vi fick ett hus där man inte får röka, jag fullkomligt älskar att veta att jag slipper rök från grannar in i mitt hem.

När jag fick gå på krogen så fick man fortfarande röka, jag vill minnas att rökförbudet blev klart när jag var gravid med William. Hur som helst, man stank efter ett krogbesök. Håret luktade askkopp och ibland hade man liksom som bränt hår på vissa ställen från andras cigg när man gick förbi inne på dansgolven. Det var alltid rökigt och efter krogen var man inte bara bakis utan också hes och mådde skit. Jag minns liksom glädjen när det var slut på den saken.

Så jag är jätteglad för att det nu inte är okej att röka i offentliga miljöer. HURRA för den saken! Man väljer att röka, men man väljer inte att dra i sig passiv rök. Jag vet dessutom många rökare som gått undan i många år för att slippa bidra till passiv rökning, ingen av dessa har någonsin sagt att de tyckt saken varit besvärande, så tror knappast det är det för andra heller.

Deltagare i septemberutmaningen är:
Står du inte med på listan? Säg till så lägger jag till dig.

BP-Computerart
MinResaTumörMittLiv
it_is/Anette 
ditten_datten
Mina
StenhagenBettan 
Zinnie

38 kommentarer

 1. Jättebra, även om det inte följs fullt ut. Busshållplatser är ett sådant ställe. Så mycket fräschare att fika eller äta en god middag och slippa en stor del av röken.

 2. Jag förstår att det kan vara skönt för dom som du som har astma då det finns idioter till allt. Det jag tycker är sjukt är att det behövs ett förbud på allmän plats, att folk inte kan använda huvudet och inte röka mitt bland folk. Jag är ju själv rökare och vill kunna röka på min balkong men det är super att det finns allergihus tror jag det kallas va?

 3. Var i Polen i somras och satt då på en uteservering när en kvinna vid bordet bredvid plötsligt vänder sig mot oss och frågar om vi röker. Då vi trodde hon skulle be om en tändare (som brukar vara följdfrågan’) snäste vi bara ett “No, we don’t” och blev så chockade när hon svarade att hon därför skulle gå runt hörnet och röka istället för att vi skulle slippa få rök på oss. Om alla rökare var lika respektfulla som henne hade det här ärligt talat inte ens varit ett problem och ett förbud hade inte behövt införas. Tyvärr är det ju långt ifrån alla som är respektfulla, snarare fler som är totalt respektlösa, och därför tycker jag det är superbra med ett förbud mot rökning på offentliga platser 🙂
  Amanda (Swedish Passport) recently posted..Travel Diary: Leksand

 4. Jag tycker oxå det är jättebra dör det minskar även rökning och jag vill heller inte ha passiv rökning det ör inget vidare

 5. Jag håller helt med dig. Däremot har jag varit rökare själv, även om det var många år sedan. Hatade stanken av hår och klädet när man varit på krogen och hur trevligt är det att sitta och äta när man måste dra i sig rök. Hurra för rökförbudet!
  Mina recently posted..Ser fram emot en rolig vecka

 6. Jag håller med till viss del faktiskt. Hatade när jag bodde i lägenhet och dom under rökte så de steg upp och in i vår lägenhet. Eller när man går med barnvagnen på stan och folk står och röker. Speciellt eftersom sonen har astma
  Emma recently posted..Plugg i trädgården

 7. Jag tycker det är väldigt skönt med rökförbud på restauranger och dylikt. När det gäller uteserveringar så störde de mig inte nämnvärt men visst kunde jag känna en irritation om någon som rökte satt intill mig när jag åt… Så sammanfattningsvis ett bra beslut tycker jag!

 8. Jag förstår att de e skönt och jag som rökare förstår verkligen varför de blivit förbud.
  Men sen kan jag oxå tycka att de gått lite i överdrift som att alla som sitter på bar måste stå mitt i vägen för att få röka vilket är helt sjukt.
  Men sen kan man dra detta ännu längre som att jag inte tåler stark parfym och det är sjukt många som tar en flaska i taget och de personerna borde oxå ha förbud mot allmänheten om du förstår mig rätt nu

 9. Ja, den här kommentaren kommer du inte att gilla;-) Rökförbud på serveringsställen infördes den 1 juni 2005. Å vet du vad?! Jag som rökare välkomnade det. För man luktade verkligen askkopp efter en middag eller en kväll på puben. Rökning på flygplan var ju ännu värre. De bakre raderna, världens sämsta platser låg ju i rökdimma. Äckligt!

  Det jag inte förstår däremot är att man sedan den 1 juli inte får röka på uteserveringar längre. Det är bara larvigt, då rökarna går ifrån cirka 6-8 meter, röker där det är tillåtet och slänger fimparna på marken. Så här blir jag en aning sur faktiskt.

  Man förföljer oss rökare med blåslampan. Men vet du, vi betalar en himla massa tobaksskatt, 1,52 kr per cigarett, plus 1 procent av detaljhandelspriset. Den skatten kommer ju alla icke rökare tillgodo. Å det är då ingen som klagar över…
  BP recently posted..Weekly photo challenge: Vecka 39 – ”Bär”

  1. Var väl offentliga lokaler tidigare, nu är det väl offentliga miljöer? Alla har ju rätt till sin åsikt :), gällande skatten så har jag ingen koll på sådant då jag inte röker själv. Visste inte ens att det var skatt på det viset, eller ja vet att man betalar på det mesta men har väl ingen vidare koll på skatt i någon produkt. Det är som skatten på bensinen, förstår inte det där helt heller ;). Jag betalar och ser glad ut ;).

 10. Men oj :O Jag är rökare och kan hålla med om rökförbud på lekplatser och restauranger, men att inte få röka på sin balkong/uteplats är väldigt överdrivet känner jag. Men vi alla tycker och tänker olika så är det ju 🙂
  Jennifer recently posted..Veckans influencer #10

  1. För mig som bor i rökfritt hus är det jätteskönt att man inte får det :). Känner att det är så få rökfria så då kan rökare välja alla som inte är det, del vill säga ett större utbud 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: