Rökförbud på allmänna platser är nytt för i år, om det anser jag…

Jag kör en bloggutmaning i september. Vill du följa med? Skriv en kommentar, och blogga om ämnet du med. Klickar du på länken, så kommer du till samtliga ämnen att skriva om.

Jag har astma och allergi, utöver det har jag aldrig stoppat en cigarett i min min. Alltså aldrig ens provat att röka en cigarett. För min del är rökförbudet som införts bland det bästa som gjorts.

Här i huset så drev jag frågan om ett rökfritt hus. Det i sin tur bidrog till att vi fick ett hus där man inte får röka, jag fullkomligt älskar att veta att jag slipper rök från grannar in i mitt hem.

När jag fick gå på krogen så fick man fortfarande röka, jag vill minnas att rökförbudet blev klart när jag var gravid med William. Hur som helst, man stank efter ett krogbesök. Håret luktade askkopp och ibland hade man liksom som bränt hår på vissa ställen från andras cigg när man gick förbi inne på dansgolven. Det var alltid rökigt och efter krogen var man inte bara bakis utan också hes och mådde skit. Jag minns liksom glädjen när det var slut på den saken.

Så jag är jätteglad för att det nu inte är okej att röka i offentliga miljöer. HURRA för den saken! Man väljer att röka, men man väljer inte att dra i sig passiv rök. Jag vet dessutom många rökare som gått undan i många år för att slippa bidra till passiv rökning, ingen av dessa har någonsin sagt att de tyckt saken varit besvärande, så tror knappast det är det för andra heller.

Deltagare i septemberutmaningen är:
Står du inte med på listan? Säg till så lägger jag till dig.

BP-Computerart
MinResaTumörMittLiv
it_is/Anette 
ditten_datten
Mina
StenhagenBettan 
Zinnie

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

38 thoughts on “Rökförbud på allmänna platser är nytt för i år, om det anser jag…

 • 24 september, 2019 at 06:06
  Permalink

  Jag tycker också att rökförbudet är bra. Det är så jobbigt när man blir omringad från flera håll med människors cigarettrök.
  Hannas krypin recently posted..Fem fakta om mig

  Reply
 • 24 september, 2019 at 07:30
  Permalink

  Jättebra, även om det inte följs fullt ut. Busshållplatser är ett sådant ställe. Så mycket fräschare att fika eller äta en god middag och slippa en stor del av röken.

  Reply
 • 24 september, 2019 at 08:18
  Permalink

  Jag förstår att det kan vara skönt för dom som du som har astma då det finns idioter till allt. Det jag tycker är sjukt är att det behövs ett förbud på allmän plats, att folk inte kan använda huvudet och inte röka mitt bland folk. Jag är ju själv rökare och vill kunna röka på min balkong men det är super att det finns allergihus tror jag det kallas va?

  Reply
  • 26 september, 2019 at 21:03
   Permalink

   Ja om alla bara tog lite mer hänsyn till andra. De flesta gör ju det men de där som inte gör förstör ju får alla :/

   Reply
 • 24 september, 2019 at 08:32
  Permalink

  Det var verkligen äckligt när alla fick röka inne på krogen och det är bra med dessa regler. <3 Kramis

  Reply
 • 24 september, 2019 at 09:11
  Permalink

  Jag håller med dig! Slutade röka när jag vart gravid och tycker det är super bra! NÄR det följs! Vilket det inte gör! Borde finnas något det gör, böter eller något.. men nej! Då borde inte ens regeln få finnas om den ändå inte följs :/
  Paulina recently posted..VIDIO VECKAN PÅ GÅNG – VÅRDCENTRALEN IDAG

  Reply
 • 24 september, 2019 at 10:10
  Permalink

  Jag tycker bara det är bra att samhället krånglar till det mer och mer för dem som är rökare. Tror att det kan vara lättare att sluta eller svårare att börja med dessa nya regler.
  Kamilla recently posted..Sista dejten med gräsklipparen?

  Reply
 • 24 september, 2019 at 10:47
  Permalink

  Var i Polen i somras och satt då på en uteservering när en kvinna vid bordet bredvid plötsligt vänder sig mot oss och frågar om vi röker. Då vi trodde hon skulle be om en tändare (som brukar vara följdfrågan’) snäste vi bara ett “No, we don’t” och blev så chockade när hon svarade att hon därför skulle gå runt hörnet och röka istället för att vi skulle slippa få rök på oss. Om alla rökare var lika respektfulla som henne hade det här ärligt talat inte ens varit ett problem och ett förbud hade inte behövt införas. Tyvärr är det ju långt ifrån alla som är respektfulla, snarare fler som är totalt respektlösa, och därför tycker jag det är superbra med ett förbud mot rökning på offentliga platser 🙂
  Amanda (Swedish Passport) recently posted..Travel Diary: Leksand

  Reply
  • 26 september, 2019 at 21:09
   Permalink

   Åh så respektfullt, håller liksom med om det där. Är jättetrist för de respektfulla får ju skit pga de som inte är det.

   Reply
 • 24 september, 2019 at 11:57
  Permalink

  Jag tycker med att det är skönt med rökförbud på matställen och så mycket det är så äckligt med rök när man äter ?
  Amanda recently posted..Höst månad

  Reply
 • 24 september, 2019 at 12:02
  Permalink

  Jag tycker oxå det är jättebra dör det minskar även rökning och jag vill heller inte ha passiv rökning det ör inget vidare

  Reply
 • 24 september, 2019 at 12:22
  Permalink

  Jag håller helt med dig. Däremot har jag varit rökare själv, även om det var många år sedan. Hatade stanken av hår och klädet när man varit på krogen och hur trevligt är det att sitta och äta när man måste dra i sig rök. Hurra för rökförbudet!
  Mina recently posted..Ser fram emot en rolig vecka

  Reply
  • 26 september, 2019 at 21:07
   Permalink

   Visst är det bra :D. Ja gud den där stanken i håret, minns att håret kunde kännas alldeles strävt efter en kväll på krogen 😮

   Reply
 • 24 september, 2019 at 13:08
  Permalink

  Jag håller med till viss del faktiskt. Hatade när jag bodde i lägenhet och dom under rökte så de steg upp och in i vår lägenhet. Eller när man går med barnvagnen på stan och folk står och röker. Speciellt eftersom sonen har astma
  Emma recently posted..Plugg i trädgården

  Reply
 • 24 september, 2019 at 13:19
  Permalink

  Jag tycker det är väldigt skönt med rökförbud på restauranger och dylikt. När det gäller uteserveringar så störde de mig inte nämnvärt men visst kunde jag känna en irritation om någon som rökte satt intill mig när jag åt… Så sammanfattningsvis ett bra beslut tycker jag!

  Reply
  • 26 september, 2019 at 21:07
   Permalink

   Ja har mer stört mig på dem som rökt vid busshållplatser/kurer och vis ingången till mataffärer. Som man varit tvungen att gå in genom deras rök medan de slängt fimpen på marken :/

   Reply
 • 24 september, 2019 at 14:12
  Permalink

  Håller med,så bra att detta vart lag på.
  Det luktar såå illa sen kan man bli så sjuk.
  Min mamma har kol nu och jag minns än idag hur alla rökte överallt förut.
  Inne och i bilen ,ja allt.
  Huua
  Camilla @mom_to_10_kids recently posted..Ångesten är tillbaka

  Reply
  • 26 september, 2019 at 21:05
   Permalink

   Just ja folk rökte i bilar förr, det känns väldigt avlägset idag. Tycker man reagerar när man ser sådant :D. Alla jag känner går liksom ur och röker istället.

   Reply
 • 24 september, 2019 at 14:21
  Permalink

  Även fast jag rökte för flera år sen nu så är jag så glad över rökförbudet. Nu tycker jag att det är så äckligt med cigarettrök.
  Jennysvardag recently posted..Bra dagar

  Reply
 • 24 september, 2019 at 15:27
  Permalink

  Jag röker (tyvärr) men skulle aldrig göra de bland folk, går alltid undan. Tycker det handlar om respekt!
  Yela recently posted..Inredning New in

  Reply
 • 24 september, 2019 at 15:58
  Permalink

  Jag förstår att de e skönt och jag som rökare förstår verkligen varför de blivit förbud.
  Men sen kan jag oxå tycka att de gått lite i överdrift som att alla som sitter på bar måste stå mitt i vägen för att få röka vilket är helt sjukt.
  Men sen kan man dra detta ännu längre som att jag inte tåler stark parfym och det är sjukt många som tar en flaska i taget och de personerna borde oxå ha förbud mot allmänheten om du förstår mig rätt nu

  Reply
  • 25 september, 2019 at 07:30
   Permalink

   Jag håller helt med dig gällande parfym med, tycker det är helt grönjävligt när folk häver på sig en halv parfymfabrik innan de lämnar hemmet.

   Reply
 • 24 september, 2019 at 22:35
  Permalink

  Ja, den här kommentaren kommer du inte att gilla;-) Rökförbud på serveringsställen infördes den 1 juni 2005. Å vet du vad?! Jag som rökare välkomnade det. För man luktade verkligen askkopp efter en middag eller en kväll på puben. Rökning på flygplan var ju ännu värre. De bakre raderna, världens sämsta platser låg ju i rökdimma. Äckligt!

  Det jag inte förstår däremot är att man sedan den 1 juli inte får röka på uteserveringar längre. Det är bara larvigt, då rökarna går ifrån cirka 6-8 meter, röker där det är tillåtet och slänger fimparna på marken. Så här blir jag en aning sur faktiskt.

  Man förföljer oss rökare med blåslampan. Men vet du, vi betalar en himla massa tobaksskatt, 1,52 kr per cigarett, plus 1 procent av detaljhandelspriset. Den skatten kommer ju alla icke rökare tillgodo. Å det är då ingen som klagar över…
  BP recently posted..Weekly photo challenge: Vecka 39 – ”Bär”

  Reply
  • 25 september, 2019 at 07:29
   Permalink

   Var väl offentliga lokaler tidigare, nu är det väl offentliga miljöer? Alla har ju rätt till sin åsikt :), gällande skatten så har jag ingen koll på sådant då jag inte röker själv. Visste inte ens att det var skatt på det viset, eller ja vet att man betalar på det mesta men har väl ingen vidare koll på skatt i någon produkt. Det är som skatten på bensinen, förstår inte det där helt heller ;). Jag betalar och ser glad ut ;).

   Reply
 • 25 september, 2019 at 14:33
  Permalink

  Men oj :O Jag är rökare och kan hålla med om rökförbud på lekplatser och restauranger, men att inte få röka på sin balkong/uteplats är väldigt överdrivet känner jag. Men vi alla tycker och tänker olika så är det ju 🙂
  Jennifer recently posted..Veckans influencer #10

  Reply
  • 26 september, 2019 at 20:41
   Permalink

   För mig som bor i rökfritt hus är det jätteskönt att man inte får det :). Känner att det är så få rökfria så då kan rökare välja alla som inte är det, del vill säga ett större utbud 🙂

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: