Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Författarens egna ord.

Nej, är en hel mening.

I torsdags så hade jag Tiktok igång samtligt som jag fixade i ordning mig. Där kom det upp en gammal intervju med tvillingarna Olsen från Huset fullt. Där blev de utsatta för diskussioner kring sina kroppar, och tjejerna var då sjutton år gamla. De båda säger då ifrån genom att inte vilja fortsätta diskutera saken med: ”no is a full sentence” och den meningen träffade mig väldigt snabbt. Nej är en hel mening! Hur bra är inte det egentligen? Det finns inget efter ett nej, ett nej är definitivt. Du ska inte tjata, eller övertala någon efter ett nej. Ett nej betyder att det räcker nu, det är bra!

På den kvällens Amningskurs så blev det ett tillfälle när deltagarna kom in på ett ämne som beröde just nej samt gränssättning. Då blev det naturligt att berätta om vad jag hört tidigare under dagen även där blev reaktionen men så bra uttryck.

Oavsett om du säger nej till att gå ut med dina vänner ikväll, nej till att någon tar på din mage där du bär ett barn, nej till sex eller nej till något som inte känns bra på ditt jobb. Så har du rätten att säga nej! Ingen annan äger rätten att övertala dig att göra saker som känns fel för dig.

Jag har så många gånger sagt nej, men sedan blivit pressad till ett ja. Ett ja som jag aldrig velat, ett ja som känt fel som skapat en obehaglig känsla i kroppen där jag känt att jag inte ägt mig själv. Efteråt har jag gått därifrån med känslan av att vara en robot, äcklats av hela situationen. Jag vet vad känslan egentligen bottnar sig i, ett övergrepp mot mig och mitt. Ett övergrepp där någon annan tagit sig bestämmande rätten över mig.

Men det är slut med den saken nu: Nej, är en hel mening! Säger jag nej, så respektera mitt nej. Jag kommer fortsätta att säga nej, för att sluta låta mig kropp och själ utnyttjas så till den grad att jag blir deprimerad. Vi lär barn: Stopp min kropp, då ska vi vuxna ha rätten att leva efter detsamma. Nej, är en hel mening! Nej är en punk! Nej, är ett slut! Det finns inget mer efter ett NEJ!!!

8 Comments

  1. Mycket bra inlägg! ? ordet NEJ är ett viktigt ord som alla ska acceptera. Så är det bara! Det ska inte behöva finnas en förklaring på ordet NEJ. Säger man NEJ. Så är det Nej.

    Ta hand om dig och va rädd om dig❣️?

  2. I mina ögon är ”nej” absolut inte en hel mening men det gör ingenting. ”Nej” är för mig ett tydligt och heltäckande svar som aldrig kan eller får ifrågasättas eller misstolkas. Ett nej är alltid ett nej!

  3. Det är nog ofta vi kvinnor har undrat varför det är så svårt för killar att förstå ordet och att nej faktiskt betyder nej utan att behöva upprepa ordet…

  4. Det finns vissa saker som fastnar, som alltid stannar och en del såna citat får en stor betydelse. Inte hört just detta men det var effektfullt – så kul att du delar med dig- något jag kommer komma ihåg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa