Dark Mode Off / On
Författarens egna ord.

Kommunikation och tolkningar av ord.

Jag tänker mycket det är en del av den jag är. En sak jag därav ganska ofta lägger mina tankar på är människors olika värderingar och egna tolkningar av saker. Allt vi gör och säger tolkas av mottagaren, som gör sin sanning av orden.

Det är ganska svårt på ett sätt att vara människa, kanske för att vi har flera sätt att kommunicera på. Blickar, kroppsspråk, skriftspråk, bildspråk och så talet. Alla dessa saker som ska ge mottagaren vår information och alla missförstånd som uppstår däremellan.

När någon förmedlar oss saker så läggs det genast in en värdering i just det. Du kanske säger: ”Det är mycket just nu” för dig betyder den meningen just det. Det är mycket, men ingenting som jag inte hanterar. Mottagaren kan då istället göra sin egen värdering och tolkning och bestämmer sig för att det du sagt är: ”Jag är stressad och helt slut just nu.” Ni har kommunicerat, men det blir två totalt olika saker som framkommit.

Ett annat exempel kan vara att du är hos din läkare, du berättar om diverse olika symptom du har. Din läkare kollar din allmänstatus och lyssnar du får veta att: ”allt ser bra ut.” Du går därefter hem, väl hemma läser du i din journal att läkaren lagt till saker som du inte alls sagt. Det känns nästan som att personen ifråga inte ens träffat dig. Där du lyft fram att: ”Har svårt att somna, men när jag väl somnar sover jag.” Där har läkaren skrivit att du har en ”god sömn.” När du framhåller att du är väldigt trött, har läkaren istället skrivit att: ”Patienten är pigg, och tränar på sin fritid.” Där sitter du och läser samt tänker om det ens var dig läkaren träffade.

Efter ett möte på ditt jobb upptäcker du att det du tolkat att du ska göra, inte alls verkar vara vad de andra menade att du skulle gjort. Detta trots att du skrivit upp saken. Vad var det man själv inte förstod i det hela tänker du?

Kommunikation, något som verkligen är väl värt att lägga tid på. Att våga ställa frågan: ”Förstår jag dig rätt nu? Har jag tolkat det du säger med att…” kolla vad mottagaren svarar. Säkerställ att du förstått vad den du talar med verkligen sagt. Tänk hur enkelt kommunikation skulle vara om vi utöver våra värderingar alltid säkerställde att vi förstått varandra rätt. Och framförallt, tänk om vi kunde våga vänta in svar innan vi krävde dem för snabba ogenomtänkta beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: