Dark Mode Off / On
Lärarprogrammet

Ska vi prata om underliv?

Debatter pågår hela tiden, om kön hit och kön dit. Pojkar ska ha rosa och flickor ska ha blått. Pojkar har rätt till klänning och så går karusellen runt och runt in i det oändliga.

Jag är för att barn själva ska få bestämma, när dom är stora nog att göra det själv. Jag klädde William i pojkkläder men uppfostrade honom ändå att leka och göra det han vill. Jag har aldrig ansett att hans insida kan speglas i de kläder han bär. Hade han bett om en klänning hade han fått det, men jag skulle aldrig köpa det till honom.
Jag var på en föreläsning med en kvinna från RSFU, som diskuterade HBT frågor. Hon berättade för oss i gruppen att när hon var i Indien och diskuterade kön hade folk i gruppen börjar fnissa och sagt, VAD då två kön? Hur är det med dom här osv. Hon insåg då att i Indien diskuterar man inte kön som vi, pojkar och flickor. Nej där diskuterade man människor på ett helt annat sätt. Där om ett barn föds som vi i västvärlden kallar det ”tvåkönad/hermafrodit” så får barnen helt enkelt vara det. Man anser att de är en helt egen uppsättning kön. Vi ser ju lite ner på dessa länder, att deras syn på kvinnor är så hemsk men när jag sedan börjar tänka kanske vår syn på kvinnor och män är värre?

Idag om ett barn föds med två kön så vill vi genast könskategorisera det här barnet, vissa föräldrar har till och med fått bestämma vilket kön de anser barnet ska vara.  För så viktigt är det för oss att helt enkelt kategorisera könet på något. Jag tror att det ligger i vår natur, jag påstår inget annat. Självklart så är vi man och kvinna det kommer vi inte ifrån. Du kan vara en kvinna född i en mans kropp eller tvärt om, du kan göra ett könsbyte och du har det sedan gjort. När du är vuxen har du ofta själv bestämt vilket kön du är. Du är en man eller en kvinna ingen reagerar på den saken. Du har själv också valt ditt kön och vandrar runt så som du själv känner dig för du har själv skapat din identitet.

Som barn skapar din omgivning din identitet, det är dina föräldrar som talar om för dig vem du bör vara, och hur du bör vara. Dina erfarenheter av livet och du gör dig själv till din personlighet. Den saken kommer inte förrens du själv börjar fundera kring livet och hitta dig ett intresse. Tills dess anser jag att alla föräldrar har rätt att själva bestämma om de vill att dottern ska vara helt rosa, eller sonen helt blå utan arga blickar. Precis som en annan föräldrar har rätt att låta sin dotter vara blå och son rosa. Men när barnet själv gör valet, då anser jag inte att någon förälder har rätt att lägga sig i. DÅ har barnet börjat skapa sin identitet och har rätt att fullfölja den utan att någon ska lägga sig i den saken.

Jag anser också att om ett barn föds med ett nytt kön, har de barnet själv rätt att välja. Det barnet ska inte opereras till föräldrarna önskemål. De barnet ska själv bestämma om den är en pojke eller flicka eller om den helt enkelt vill ha sitt egna kön. För INGEN och då menar jag INGEN har rätt att bestämma vem du vill vara, när du är så stor att du själv kan välja.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: