Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Gynekologi

Kvinnokliniken.

Idag var jag där, på kvinnokliniken på Falulasarett, var väldigt svårt att hitta dit tyckte jag. Fick springa runt och leta ett bra tag, hade inte tolkat det som att det låg på samma plats om förlossningen och dessutom var det ju STORT som sjutton i alla gångar. Ser mycket större ut det där ”bunkrarna” inifrån än det är utifrån. Kom dit och fick ångest, satt där 10 minuter innan och var kallsvettig funderade flera gånger på att rusa därifrån. Fick rejäl ångest av att sitta bland alla människor som såg helt förkrossade ut, några glada men de flesta såg ut som det skulle bryta ihop och det var ju så jag kände mig också så jag blev knappast lugnad av att sitta i det där väntrummet. Jag rent av skakade och funderade på att springa och spy flera gånger innan läkaren kom. Hon bad om ursäkt hade varit något med att leta parkering men hon var så gullig och varm på något vis jag gillade henne på en gång.

Vi gick till undersökningsrummet och där stod gynstolen och jag ville ännu en gång spy! Jag har sån fruktansvärd fobi för detta, kan inte förklara hur mycket jag undviker att gå på gyn. Går när jag måste vid cellprov men annars går jag inte alls dit. Så gick vi igenom min menshistoria idag;

Förklarade att jag får så ont att jag kräks vid mens, att jag får hemsk huvudvärk, att jag mår rejält psykiskt dåligt och att det går ut över mitt sociala liv att jag inte vill jobba när jag har mens för det känns som jag ska gå under av smärtan, att huvudvärken är olidlig. Jag sa att jag tror det måste vara något med hormoner för jag mår verkligen så himla dåligt, hon sa att det helt klart var så, så kom vi in på min graviditet med William mina tidiga SD och värkarna jag hade så tidigt, att jag hade rejält ont jag frågade om det fanns något samband och fick svaret att de just nu forskas i det och man kommer mer och mer fram till att kvinnor med smärtsam mens ofta får tidiga SD och även föder förtidigt, det låter väl märkligt men det kändes så skönt att höra. För jag har liksom inte kunna förstå varför jag hade så fruktansvärt ont när jag väntade William när ingen annan i min släkt haft samma problem. Men där fick jag svaret, det finns ett samband.

Sedan kom vi in på preventivmedel och jag förklarade att jag inte använt något på sju år, så sa att jag många gånger tänkt att jag nog inte kan få fler barn.
Vi gjorde en gynundersökning och jag när vi gjorde den så frågade hon om jag fått vaginalt eller med KS, sa vaginalt och hon sa ”jag letade efter något ärr men såg inget”. Funderar lite på den saken, men efteråt så sa hon att min livmoder och äggstockar ser helt normala ut och det finns inga hinder för att jag ska kunna få fler barn. Det lät på henne som jag mer eller mindre kan bli gravid imorgon, så vill jag ha fler barn i framtiden så kommer inte ”problemet” ligga hos mig utan hos min eventuella partner om det skulle vara något. Kan ju säga att en sten föll från mina axlar för jag har intalat mig själv att jag är steril i flera år nu, jag har verkligen intalat mig själv att jag inte kan få fler barn, men med detta känns det verkligen skönt eller vad man ska säga.

Hon tyckte i alla fall att vi skulle slå ut min mens helt, för min kropp tror att min mens är en infektion och reagerar som att jag är sjuk när jag får mens. Min livmoder jobba för snabbt för att bli av med ”infektionen” och därav så får jag jätteont, mår illa och får huvudvärk och hela grejen. Vi diskuterade först hormonspiral men jag sa att jag hellre vill prova minipiller av de två alternativen som finns för mig, så nu har jag minipiller hemma får se hur det fungerar, funkar det så funkar det annars lär jag prova något annat. Dessutom fick jag citodon utskrivet, det är morfin i det så därför måste jag stanna hemma första gången jag tar dom. Får väl se hur det går, jag hoppas att det funkar i alla fall.

16 Comments

 1. Hoppas verkligen att det funkar med minipiller nu då, för så som du verkar ha det vid mens låter rent förfärligt hemskt! 🙁

  1. Johanna – Det hoppas jag med, det känns som man inte står ut riktigt. Men detta kanske hjälper nu vilket jag hoppas.

 2. Hoppas det löser sig nu!
  Visste inte att man kunde bli av med mens med minipiller, för mig vart mensen bara ett helvete när jag åt dem. Men jag har inga problem normalt sett, så får hoppas det funkar annars för dig som har problem normalt 🙂

  1. Malle – Jo det kan försvinna, beror nog lite på sort också. Jag hoppas att det ska fungera för jag vill verkligen inte ha det så här.

   1. Förstår det.. Mens är ju jobbigt nog som det är.. Att ha en massa annat skit till följd… Kan nog inte föreställa mig det riktigt. Låter så sjukt jobbigt ;(

 3. Men fy nu är det mkt som händer kring dig. Hoppas att det gick bra när du åkte in akut. Men det antar jag då du är hemma igen. Skönt & fått veta att det inte finns några hinder för framtida barn. Ngt positivt i eländet. Kram

  1. KackMarie – Det gick bra, tänkte skriva ett inlägg om det sen. Fick ganska mycket att reflektera kring. Det känns jättebra, då kunde jag släppa den tanken. Även bra att få hjälp med mensvärken får jag står inte ut med den saken. Kramar

 4. Men vad skönt att hon tog dig på allvar och det verkar som hon lyssnade på dig! Synd att det inte finns fler såna! Hoppas du blir bättre nu!

  1. Linn – Hon var så bra, det kändes verkligen som hon förstod. Jag hoppas verkligen att det ska bli bra för jag orkar inte må så där som jag gjort varje mens sen jag fick det :-(.

 5. Hej!
  Här har jag inte varit förut och kikat in.
  Jobbigt när kroppen inte fungerar som den ska. Hoppas att det går över för så där kan du inte ha det.

 6. Ojojoj vad det händer saker för dig. hoppas pillrena kan göra det bättre. Jag började äta ppiller för att jag också blödde jätte mycket och hade ont, nu har det då säkert minskat med hälften 🙂 Ja ansiktsmask är bra, ibland måste man ta sig lite tid för sig själv 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d