Doula – Dag 3 och full med kärlekshormonet oxytocin.

 Wow vilken dag, intensiv och full med kärlek, kramar och känslor. Vi har haft workshop och lärt oss verktygen för doulandet och riktigt fått gotta in oss i Föda utan rädsla tekniken. Eller FUR som den är förkortad till! Susanna Heli är en fantastisk instruktör och jag är verkligen inspirerad.

Förutom det är jag så upplyft att att ha fått spendera så mycket tid med kvinnor i tre dagar och bounda så totalt med människor och släppa dem in på livet. Är det inte ganska spännande att jag som har så svårt för drama har brölar och andats och låtsas föda barn? Jag önskar så att jag för 11 år sedan fått dessa redskap. Trots en positiv förlossningsupplevelse hade jag så gärna velat ha redskapen. Dessutom är det sorgligt att veta att många tror att förlossning ska vara som på tv med kvinnor som skriker i panik och sjukhuspersonal som springer runt som galningar i rummet. Istället så ska kvinnan aldrig uppleva ångest, hon ska befinna sig i lugn hela förlossningen och detta stöd kan man som doula ge kvinnan. Vet ni att doulor även hjälper partnern? Att ibland kan partnern vara den som kvinnan koncentrerar sig på och oroar sig över? Att ha en doula med minskar behovet av medicinsk smärtlindring? Det minimerar risker för intentioner och kejsarsnitt. Man har med andra ord faktiskt ganska många vinster med att ha med en doula under förlossningen, och jag är så glad att jag imorgon är färdig med utbildningen som verkligen förändrat mig och fått mig hel på många vis.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

2 thoughts on “Doula – Dag 3 och full med kärlekshormonet oxytocin.

 • 24 oktober, 2015 at 22:17
  Permalink

  ååh tycker det är så viktigt att det finns kvinnor som är doulor som du <3

  Reply
  • 27 oktober, 2015 at 23:48
   Permalink

   Tack <3, det är som de sa på utbildningen ett sätt att förändra världen. Det är fantastiskt med doulande, och alla förtjänar en doula :).

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: