Magsjuka kan vara allvarligt för andra, håll dig hemma!

IMG_4845.JPGWilliam på barnkliniken i somras.
Med skelettinfektion.

Idag är det onsdag, eftersom jag känner mig väldigt pigg idag känns det konstigt att vara hemma. Men samtidigt så är ju magsjukeregeln där av en anledning, hellre se till att risken att bli smittad förminskas än att den blir förhöjd. Det är hemskt med magsjuka, och vem vill ha det? Visste ni förresten att magsjuka kan betyda rejäl fara för vissa människor? Med lång återhämtningstid? När William började skolan fick vi alla föräldrar ut papper om att ett barn på skolan var allvarligt sjuk i diabetes och att hen blev jättesjuk vid magsjuka. Därmed bad dem oss att hålla våra barn hemma vid minsta tvekan. För många föräldrar kan ju detta verka som något onödigt, men jag tog genast till mig den saken. När William fick skelettinfektionen i somras insåg jag ännu en gång hur skört livet är, och hur lätt vi kan bli sjuka. Jag tänker på de barn som har kroniska sjukdomar. Som aldrig blir friska och alltid är infektionskänsliga, hur lite samhället är anpassat efter dem och deras föräldrar. Hur friska slänger med huvudet och tänker; en magsjuka har inte dödat någon. Eller en influensa det klarar vi. Men ni glömmer en sak när ni skickar era sjuka barn till förskola och skola, att just på denna plats kan det finns barn med kroniska sjukdomar. Då kanske du tänker, jag vet att dem är friska på mitt barns avdelning/klass. Men har ni koll på syskonen till detta barn? Har ni koll på mamma/pappa/vårdnadshavare? Har ni koll på exakt vem och vilka dessa barn är i kontakt med dagligen? Vet du till 100% att just ditt barns klasskompis inte har en storebror som lider av svår astma? Som hamnar på sjukhus om han får influensan? Vet du till 100% att ditt barn kompis förälder inte har diabetes? Vet du exakt allt om andras människors liv och livshistoria? Är det värt för dig att smitta någon med en liten förkylning, bara för att du ska slippa vabba eller ta ut en karensdag? Är det värt att riskera en annan människas liv? För att du och endast du är viktigast? Fundera på den saken, jag tror dem flesta kommer känna NEJ, om du inte gör det. Fundera då på hur livet skulle vara om du var den föräldern med ett sjukt barn och om DU skulle vilja att någon utsatte din familj för samma sak?

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

28 thoughts on “Magsjuka kan vara allvarligt för andra, håll dig hemma!

 • 24 februari, 2016 at 13:51
  Permalink

  Vet va du menar har kräkts i natt nu har ja ätit lite o hoppas inget blir men ont i huvudet så hoppas inge flera får det.

  Reply
 • 24 februari, 2016 at 15:26
  Permalink

  Kim fick diabetes i december, och nu lever vi i ständig skräck för just magsjuka. Lätt med två småbarn..
  Lisa recently posted..Onsdagslista

  Reply
  • 26 februari, 2016 at 17:47
   Permalink

   Fy jag förstår det :(. Måste verkligen vara att leva mitt i ett helvete på såna saker. Det är inget man vill sprida när ens familjemedlem är sjuk!

   Reply
  • 26 februari, 2016 at 17:38
   Permalink

   Jag är frisk, fast det var inte det inlägget riktigt handlade om.

   Reply
 • 24 februari, 2016 at 15:48
  Permalink

  Så jävla rätt Madde! Håller helt med dig och jag kan ärligt inte förstå folk som drar sina barn till dagis eller skolan trots att de kanske spydde kvällen innan eller har feber. Föräldrarna “måste” ju jobba, för jobbar de inte, då förlorar de pengar och i värsta fall kanske någon annan tar ens plats i hierarkin på jobbet… men hallå… Jobbet är inte allt här i världen. Det finns saker som är mycket viktigare än jobb och lite pengar!!!

  SV: Det är bra släkt du har 😉
  Det var en väldigt skön seger, alltid extra skönt att slå Mora 🙂

  Reply
  • 26 februari, 2016 at 17:48
   Permalink

   Håller med dig till 100%. Det är så himla själviskt att bete sig på det viset med :(. Pengar är inte allt!

   Reply
 • 24 februari, 2016 at 16:11
  Permalink

  Så klokt och bra skrivet! Vi har alltid varit noga med det i min familj, att är man sjuk så är man hemma! För sin egen och alla andras skull. Det är INTE OKEJ att smitta andra bara för att man inte känner för att vara hemma. Herregud, att jag stannar hemma en eller ett par dagar extra kan vara livsavgörande för en annan människa. Det borde inte vara något man tvekar på, det borde vara självklart för alla att man stannar hemma och kurerar om man är sjuk 🙂

  Reply
  • 26 februari, 2016 at 17:48
   Permalink

   Det är jättebra! Man ska vara hemma då, förstår inte till vems glädje man går till jobbet sjuk?

   Reply
 • 24 februari, 2016 at 17:26
  Permalink

  Det där ja… Senast idag upplevde jag en förälder som tog med sitt sjuka barn till ett konditori. Där satt ungen och hostade och ville hem. Tog kanske en 30 min med tjat och krupphosta innan dom faktiskt lyssnade och åkte hem med henne. 🙁 Varför? Hade det varit på apoteket t.ex. så hade man ju tänkt annorlunda – men detta var en mamma och en väninna som ville ta en fika.

  Reply
  • 26 februari, 2016 at 17:49
   Permalink

   Helt sjukt! Blir så upprörd! Varför inte lägga prioriteten på sitt barn :(.

   Reply
 • 24 februari, 2016 at 18:15
  Permalink

  Vad skönt att du mår bättre.. men stackarna det måste ha varit en jobbigt tid för er båda.. jag hoppade in extra på barn en sommar och jag tyckte det var så jobbigt att se barnen så sjuka som visa var..just barn blir jag så illa berörd av och så kommer den här maktlösheten i mig hur man ska kunna hjälpa..

  Bra skrivet tycker jag och samma gäller det när föräldrar skickar barnen till dagis när det inte är riktigt friska, inte konstigt att så många barn blir sjuk hela tiden..

  Kram

  Reply
  • 26 februari, 2016 at 17:49
   Permalink

   Ja det var hemskt när han var sjuk, jag brukar påminna mig om hur skört livet är ibland och såna gånger inne vilken bagatell man klagar på ibland.

   Reply
 • 24 februari, 2016 at 18:46
  Permalink

  Väldigt bra inlägg. Helt rätt av dig att stanna hemma. Man måste tänka på andra också!

  Reply
  • 26 februari, 2016 at 17:50
   Permalink

   Ja, tycker det är själviskt att gå till jobbet sjuk :(.

   Reply
 • 24 februari, 2016 at 20:53
  Permalink

  Så hemskt och dumt med folk som inte förstår faran och smittorisken med magsjuka!!! 🙁

  Reply
  • 26 februari, 2016 at 17:17
   Permalink

   Ja verkligen, tycker det är jättetrist attityd faktiskt :(.

   Reply
 • 24 februari, 2016 at 22:18
  Permalink

  Så bra inlägg! Tror tyvärr inte många tänker annat än på dom själva och att dom tex måste jobba och ungen är ju “bara lite sjuk..”, utan att tänka på att det kan betyda liv eller död för någon annan om den blir smittad..

  Reply
 • 24 februari, 2016 at 22:52
  Permalink

  Bra skrivet, det är så sant som du säger, en del skickar iväg sina barn till dagis/skolan fast det inte gått över 48 timmar sen dom kräktes m.m, är så hemskt för andra 🙁

  Reply
  • 26 februari, 2016 at 17:18
   Permalink

   Jag är frisk, fast det var inte det inlägget riktigt handlade om.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: