Julkalender 2017 – Lucka 1, Therese tipsar om återbruk & spartänk.

Hej. Så​ ​roligt​ ​att​ ​gästblogga.​ ​Och​ ​svårt!​ ​Jag​ ​bloggar​ ​om​ ​så​ ​mycket​ ​och​ ​känner​ ​nu​ ​att​ ​jag​ ​vill​ ​visa och​ ​berätta​ ​så​ ​mycket​ ​även​ ​här.
En​ ​liten​ ​presentation​ ​först​ ​kanske.​ ​Therese​ ​heter​ ​jag​ ​och​ ​driver​ ​bloggen​ ​Pengarellerpyssel se​ ​länk​ ​nedan.​ ​Jag​ ​skriver​ ​om​ ​vardagen​ ​för​ ​mig​ ​och​ ​min​ ​lilla​ ​familj​ ​bestående​ ​av​ ​sambo​ ​och son​ ​på​ ​5​ ​år.​ ​En​ ​vardag​ ​med​ ​mycket​ ​fokus​ ​på​ ​återbruk​ ​och​ ​spartänk.​ ​Vi​ ​har​ ​en​ ​idé​ ​och​ ​vision om​ ​att​ ​jobba​ ​mindre​ ​och​ ​helst​ ​inte​ ​alls​ ​om​ ​det​ ​skulle​ ​vara​ ​möjligt.​ ​Konsumera​ ​mindre​ ​för​ ​att ha​ ​råd​ ​att​ ​umgås​ ​mer.​ ​Vi​ ​har​ ​börjat​ ​odla​ ​så​ ​mycket​ ​vi​ ​kan​ ​på​ ​vår​ ​lilla​ ​radhustomt.​ ​Vi​ ​köper nästan​ ​allt​ ​både​ ​saker​ ​och​ ​kläder​ ​2nd​ ​hand.​ ​Jag​ ​syr​ ​också​ ​mycket​ ​av​ ​återbrukade​ ​kläder.​ ​Vi lappar​ ​och​ ​lagar​ ​och​ ​tar​ ​till​ ​vara​ ​och​ ​försöker​ ​leva​ ​ett​ ​liv​ ​som​ ​gynnar​ ​både​ ​miljön​ ​och plånboken.​ ​Samtidigt​ ​vill​ ​vi​ ​inte​ ​ge​ ​avkall​ ​på​ ​det​ ​goda​ ​i​ ​livet.​ ​Vi​ ​går​ ​ofta​ ​ut​ ​och​ ​äter​ ​och​ ​unnar oss​ ​upplevelser-​ ​de​ ​flesta​ ​i​ ​Sverige​ ​men​ ​i​ ​höstas​ ​båtluffade​ ​vi​ ​i​ ​Grekland​ ​och​ ​vi​ ​har​ ​tidigare bilat​ ​på​ ​Island​ ​när​ ​sonen​ ​var​ ​liten.

Alla​ ​kläder​ ​är​ ​loppisfyndade utom​ ​min​ ​tröja​ ​som​ ​är​ ​köpt​ ​på​ ​rea​ ​på​ ​pojkavdelningen​ ​på​ ​HM​ ​för​ ​några​ ​år​ ​sedan.​ ​Total kostnad​ ​för​ ​alla​ ​plagg​ ​inklusive​ ​väska​ ​och​ ​halsband​ ​ca​ ​130:-”
Min​ ​blogg​ ​går​ ​mycket​ ​ut​ ​på​ ​att​ ​visa​ ​att​ ​man​ ​kan​ ​leva​ ​sparsamt​ ​och​ ​miljövänligt​ ​utan​ ​att​ ​ge avkall​ ​på​ ​att​ ​ha​ ​ett​ ​fint​ ​hem​ ​och​ ​få​ ​klä​ ​sig​ ​själv​ ​och​ ​sitt​ ​barn​ ​fint.​ ​Jag​ ​tror​ ​att​ ​många​ ​backar för​ ​2nd​ ​hand​ ​för​ ​att​ ​de​ ​ser​ ​något​ ​barn​ ​från​ ​sin​ ​egen​ ​mellanstadietid​ ​framför​ ​sig​ ​i​ ​fula omatchande​ ​omoderna​ ​kläder.​ ​Så​ ​behöver​ ​det​ ​inte​ ​alls​ ​vara.​ ​Det​ ​finns​ ​ett​ ​enormt​ ​utbud både​ ​på​ ​lokala​ ​2nd​ ​hand​ ​butiker,​ ​tradera​ ​och​ ​facebooksidor.​ ​Speciellt​ ​för​ ​barnkläder​ ​men också​ ​för​ ​vuxna.​ ​Där​ ​vi​ ​sett​ ​en​ ​brist​ ​är​ ​på​ ​herrkläder.​ ​Jag​ ​gissar​ ​att​ ​män​ ​oftare​ ​sliter​ ​ut​ ​sina kläder​ ​eller​ ​kanske​ ​inte​ ​bryr​ ​sig​ ​lika​ ​mycket​ ​om​ ​hur​ ​trenderna​ ​svänger.​ ​Bra​ ​för​ ​deras ekonomi​ ​och​ ​världen​ ​och​ ​miljön-​ ​sämre​ ​för​ ​sambon​ ​när​ ​han​ ​försöker​ ​hitta​ ​jeans​ ​eller liknande​ ​på​ ​2nd​ ​hand.

Sonen​ ​rockar​ ​skorna​ ​med​ ​en​ ​sko​ ​köpt​ ​på​ ​lokal​ ​2nd​ ​hand​ ​och​ ​den​ ​andra för​ ​50:-​ ​från​ ​Ellos​ ​med​ ​olika​ ​kombinerade​ ​erbjudanden.​ ​Han​ ​har​ ​såklart​ ​hela​ ​par​ ​av​ ​båda men​ ​vill​ ​rocka​ ​sockorna​ ​fast​ ​med​ ​skorna.​ ​Hemsydd​ ​mössa​ ​50:-​ ​köpt​ ​på​ ​rea.​ ​Övriga​ ​kläder inklusive​ ​jacka​ ​köpt​ ​på​ ​tradera​ ​totalt​ ​180:-

Jag​ ​har​ ​tröja​ ​som​ ​jag​ ​ärvt​ ​av​ ​min​ ​mormor​ ​samt​ ​linne​ ​15:-​ ​och​ ​halsband 10:-​ ​från​ ​lokal​ ​2nd​ ​hand.

Jag​ ​har​ ​en​ ​loppisfyndad​ ​randig​ ​klänning​ ​omsydd​ ​till​ ​kjol​ ​samt​ ​en loppisfyndad​ ​t-shirt​ ​som​ ​jag​ ​pimpat​ ​med​ ​en​ ​kurbitsapplikation​ ​av​ ​olika​ ​små​ ​tygbitar​ ​jag​ ​hade hemma.​ ​Bland​ ​annat​ ​från​ ​en​ ​återbrukad​ ​duk,​ ​en​ ​strumpa​ ​och​ ​spillbitar​ ​från​ ​när​ ​jag​ ​klädde om​ ​vår​ ​soffa.

Sonen​ ​i​ ​jacka​ ​som​ ​jag​ ​sytt​ ​av​ ​en​ ​loppisfyndad​ ​gardin,​ ​handduk​ ​och påslakan.​ ​Byxorna​ ​har​ ​jag​ ​också​ ​sytt​ ​av​ ​en​ ​återbrukad​ ​collegetröja​ ​i​ ​vuxenstorlek.​ ​Stövlarna är​ ​köpta​ ​för​ ​10:-​ ​på​ ​lokal​ ​2nd​ ​hand.

 ​Det​ ​senaste​ ​jag​ ​sytt​ ​till​ ​sonen​ ​som​ ​nu​ ​föredrar​ ​coola​ ​kläder​ ​dvs​ ​svart och​ ​tiger(helst​ ​gepard)motiv.​ ​Byxor​ ​av​ ​spillbit​ ​jag​ ​fått​ ​av​ ​min​ ​syster​ ​samt​ ​en​ ​av​ ​mina​ ​urvuxna randiga​ ​tröjor.​ ​Byxor​ ​av​ ​en​ ​loppisfyndad​ ​t-shirt​ ​med​ ​tigermotiv​ ​och​ ​ett​ ​helsvart​ ​tyg​ ​köpt​ ​på loppissida​ ​på​ ​facebook.​ ​T-shirt​ ​sydd​ ​av​ ​en​ ​gammal​ ​​ ​t-shirt​ ​i​ ​damstorlek​ ​som​ ​jag​ ​har​ ​haft.

Det​ ​går​ ​också​ ​att​ ​ha​ ​ett​ ​fint​ ​hem​ ​utan​ ​att​ ​lägga​ ​ner​ ​stora​ ​summor.​ ​Nästan​ ​alla​ ​möbler​ ​och saker​ ​vi​ ​har​ ​hemma​ ​är​ ​köpta​ ​2nd​ ​hand​ ​eller​ ​ärvda.​ ​Det​ ​mesta​ ​är​ ​tillfixat​ ​och​ ​pimpat.​ ​Och​ ​jag trivs​ ​jättebra.​ ​Jag​ ​njuter​ ​verkligen​ ​av​ ​vårt​ ​fina​ ​hem.

Taklampan​ ​över​ ​matbordet​ ​kommer​ ​från​ ​pappersbruket​ ​där​ ​jag​ ​har jobbat.​ ​Den​ ​är​ ​spraymålad​ ​vit.​ ​Golvlampan​ ​i​ ​bakgrunden​ ​är​ ​loppisfyndad​ ​för​ ​75:-​ ​och behövde​ ​bara​ ​få​ ​det​ ​beige​ ​och​ ​bruna​ ​tyget​ ​borttaget​ ​från​ ​skärmen.​ ​Soffan​ ​har​ ​vi​ ​ärvt​ ​efter mins​ ​syster​ ​som​ ​ärvt​ ​den​ ​av​ ​min​ ​mormor​ ​och​ ​morfar​ ​som​ ​ärvt​ ​den​ ​efter​ ​morfars​ ​föräldrar som​ ​ärvt​ ​den​ ​av​ ​grannar.​ ​Bra​ ​kvalitet​ ​kan​ ​man​ ​sammanfatta​ ​det​ ​med.​ ​Världskartan​ ​där​ ​vi sätter​ ​nålar​ ​i​ ​de​ ​länder​ ​vi​ ​besökt​ ​är​ ​köpt​ ​ny.​ ​Ramen​ ​och​ ​anslagstavlebotten​ ​har​ ​jag​ ​dock​ ​köpt på​ ​lokal​ ​2nd​ ​hand.​ ​Vi​ ​fick​ ​dock​ ​minska​ ​ner​ ​storleken​ ​vilket​ ​var​ ​supersvårt​ ​att​ ​få​ ​hörnen​ ​på ramen​ ​snygga.​ ​Dock​ ​värt​ ​det​ ​till​ ​priset​ ​av​ ​40:-


Vi​ ​har​ ​fortfarande​ ​tomater​ ​i​ ​fönstren​ ​och​ ​garaget​ ​efter​ ​sommarens odling.​ ​De​ ​mognar​ ​efter​ ​hand​ ​och​ ​målet​ ​är​ ​att​ ​kunna​ ​äta​ ​hemmaodlade​ ​tomater​ ​fram​ ​till​ ​jul.

Vår​ ​takfläkt​ ​som​ ​är​ ​köpt​ ​på​ ​blocket​ ​och​ ​spraymålad.​ ​Vi​ ​har​ ​så​ ​varmt​ ​i vardagsrummet​ ​på​ ​sommaren​ ​att​ ​sambon​ ​ville​ ​ha​ ​en​ ​takfläkt.​ ​Jag​ ​vägrade​ ​då​ ​jag​ ​tycker​ ​att såna​ ​fläktar​ ​är​ ​så​ ​fula.​ ​När​ ​han​ ​kläckte​ ​denna​ ​idé​ ​så​ ​var​ ​jag​ ​dock​ ​såld.​ ​Jag​ ​älskar​ ​den​ ​och vill​ ​ha​ ​en​ ​gul​ ​likadan​ ​i​ ​sovrummet.

På​ ​denna​ ​vägg​ ​i​ ​källartrappan​ ​fick​ ​jag​ ​gå​ ​all​ ​in​ ​med​ ​kitsch​ ​som​ ​jag älskar.​ ​Tapeten​ ​är​ ​gjord​ ​av​ ​bitar​ ​från​ ​tapet​ ​vi​ ​hade​ ​kvar​ ​från​ ​renoveringen​ ​av​ ​huset,​ ​ärvda tapeter​ ​och​ ​gratis​ ​tapetprover​ ​som​ ​jag​ ​fått​ ​i​ ​färgbutiker.​ ​Övriga​ ​väggar​ ​i​ ​källartrappan​ ​är gjorda​ ​på​ ​samma​ ​sätt​ ​fast​ ​med​ ​bitar​ ​av​ ​helvit​ ​tapet​ ​i​ ​olika​ ​mönster.​ ​Alltså​ ​gratis​ ​tapeter.​ ​De flesta​ ​prylar​ ​är​ ​loppisfyndade.

Vill​ ​du​ ​se​ ​mer​ ​av​ ​vårt​ ​hem​ ​och​ ​våra​ ​loppisfyndade/hemsydda​ ​kläder​ ​får​ ​du​ ​gärna​ ​besöka och​ ​följa​ ​min​ ​blogg​ ​med​ ​länk​ ​härPengarellerpyssel.

Annars​ ​önskar​ ​jag​ ​dig​ ​en​ ​trevlig​ ​tid​ ​och många​ ​fler​ ​dagars​ ​spännande​ ​läsning​ ​här​ ​i​ ​julkalendern​ ​fram​ ​till​ ​jul.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

6 thoughts on “Julkalender 2017 – Lucka 1, Therese tipsar om återbruk & spartänk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: