Dark Mode Off / On
Julkalender

Julkalender 2017 – Lucka 1, Therese tipsar om återbruk & spartänk.

Hej. Så​ ​roligt​ ​att​ ​gästblogga.​ ​Och​ ​svårt!​ ​Jag​ ​bloggar​ ​om​ ​så​ ​mycket​ ​och​ ​känner​ ​nu​ ​att​ ​jag​ ​vill​ ​visa och​ ​berätta​ ​så​ ​mycket​ ​även​ ​här.
En​ ​liten​ ​presentation​ ​först​ ​kanske.​ ​Therese​ ​heter​ ​jag​ ​och​ ​driver​ ​bloggen​ ​Pengarellerpyssel se​ ​länk​ ​nedan.​ ​Jag​ ​skriver​ ​om​ ​vardagen​ ​för​ ​mig​ ​och​ ​min​ ​lilla​ ​familj​ ​bestående​ ​av​ ​sambo​ ​och son​ ​på​ ​5​ ​år.​ ​En​ ​vardag​ ​med​ ​mycket​ ​fokus​ ​på​ ​återbruk​ ​och​ ​spartänk.​ ​Vi​ ​har​ ​en​ ​idé​ ​och​ ​vision om​ ​att​ ​jobba​ ​mindre​ ​och​ ​helst​ ​inte​ ​alls​ ​om​ ​det​ ​skulle​ ​vara​ ​möjligt.​ ​Konsumera​ ​mindre​ ​för​ ​att ha​ ​råd​ ​att​ ​umgås​ ​mer.​ ​Vi​ ​har​ ​börjat​ ​odla​ ​så​ ​mycket​ ​vi​ ​kan​ ​på​ ​vår​ ​lilla​ ​radhustomt.​ ​Vi​ ​köper nästan​ ​allt​ ​både​ ​saker​ ​och​ ​kläder​ ​2nd​ ​hand.​ ​Jag​ ​syr​ ​också​ ​mycket​ ​av​ ​återbrukade​ ​kläder.​ ​Vi lappar​ ​och​ ​lagar​ ​och​ ​tar​ ​till​ ​vara​ ​och​ ​försöker​ ​leva​ ​ett​ ​liv​ ​som​ ​gynnar​ ​både​ ​miljön​ ​och plånboken.​ ​Samtidigt​ ​vill​ ​vi​ ​inte​ ​ge​ ​avkall​ ​på​ ​det​ ​goda​ ​i​ ​livet.​ ​Vi​ ​går​ ​ofta​ ​ut​ ​och​ ​äter​ ​och​ ​unnar oss​ ​upplevelser-​ ​de​ ​flesta​ ​i​ ​Sverige​ ​men​ ​i​ ​höstas​ ​båtluffade​ ​vi​ ​i​ ​Grekland​ ​och​ ​vi​ ​har​ ​tidigare bilat​ ​på​ ​Island​ ​när​ ​sonen​ ​var​ ​liten.

Alla​ ​kläder​ ​är​ ​loppisfyndade utom​ ​min​ ​tröja​ ​som​ ​är​ ​köpt​ ​på​ ​rea​ ​på​ ​pojkavdelningen​ ​på​ ​HM​ ​för​ ​några​ ​år​ ​sedan.​ ​Total kostnad​ ​för​ ​alla​ ​plagg​ ​inklusive​ ​väska​ ​och​ ​halsband​ ​ca​ ​130:-”
Min​ ​blogg​ ​går​ ​mycket​ ​ut​ ​på​ ​att​ ​visa​ ​att​ ​man​ ​kan​ ​leva​ ​sparsamt​ ​och​ ​miljövänligt​ ​utan​ ​att​ ​ge avkall​ ​på​ ​att​ ​ha​ ​ett​ ​fint​ ​hem​ ​och​ ​få​ ​klä​ ​sig​ ​själv​ ​och​ ​sitt​ ​barn​ ​fint.​ ​Jag​ ​tror​ ​att​ ​många​ ​backar för​ ​2nd​ ​hand​ ​för​ ​att​ ​de​ ​ser​ ​något​ ​barn​ ​från​ ​sin​ ​egen​ ​mellanstadietid​ ​framför​ ​sig​ ​i​ ​fula omatchande​ ​omoderna​ ​kläder.​ ​Så​ ​behöver​ ​det​ ​inte​ ​alls​ ​vara.​ ​Det​ ​finns​ ​ett​ ​enormt​ ​utbud både​ ​på​ ​lokala​ ​2nd​ ​hand​ ​butiker,​ ​tradera​ ​och​ ​facebooksidor.​ ​Speciellt​ ​för​ ​barnkläder​ ​men också​ ​för​ ​vuxna.​ ​Där​ ​vi​ ​sett​ ​en​ ​brist​ ​är​ ​på​ ​herrkläder.​ ​Jag​ ​gissar​ ​att​ ​män​ ​oftare​ ​sliter​ ​ut​ ​sina kläder​ ​eller​ ​kanske​ ​inte​ ​bryr​ ​sig​ ​lika​ ​mycket​ ​om​ ​hur​ ​trenderna​ ​svänger.​ ​Bra​ ​för​ ​deras ekonomi​ ​och​ ​världen​ ​och​ ​miljön-​ ​sämre​ ​för​ ​sambon​ ​när​ ​han​ ​försöker​ ​hitta​ ​jeans​ ​eller liknande​ ​på​ ​2nd​ ​hand.

Sonen​ ​rockar​ ​skorna​ ​med​ ​en​ ​sko​ ​köpt​ ​på​ ​lokal​ ​2nd​ ​hand​ ​och​ ​den​ ​andra för​ ​50:-​ ​från​ ​Ellos​ ​med​ ​olika​ ​kombinerade​ ​erbjudanden.​ ​Han​ ​har​ ​såklart​ ​hela​ ​par​ ​av​ ​båda men​ ​vill​ ​rocka​ ​sockorna​ ​fast​ ​med​ ​skorna.​ ​Hemsydd​ ​mössa​ ​50:-​ ​köpt​ ​på​ ​rea.​ ​Övriga​ ​kläder inklusive​ ​jacka​ ​köpt​ ​på​ ​tradera​ ​totalt​ ​180:-

Jag​ ​har​ ​tröja​ ​som​ ​jag​ ​ärvt​ ​av​ ​min​ ​mormor​ ​samt​ ​linne​ ​15:-​ ​och​ ​halsband 10:-​ ​från​ ​lokal​ ​2nd​ ​hand.

Jag​ ​har​ ​en​ ​loppisfyndad​ ​randig​ ​klänning​ ​omsydd​ ​till​ ​kjol​ ​samt​ ​en loppisfyndad​ ​t-shirt​ ​som​ ​jag​ ​pimpat​ ​med​ ​en​ ​kurbitsapplikation​ ​av​ ​olika​ ​små​ ​tygbitar​ ​jag​ ​hade hemma.​ ​Bland​ ​annat​ ​från​ ​en​ ​återbrukad​ ​duk,​ ​en​ ​strumpa​ ​och​ ​spillbitar​ ​från​ ​när​ ​jag​ ​klädde om​ ​vår​ ​soffa.

Sonen​ ​i​ ​jacka​ ​som​ ​jag​ ​sytt​ ​av​ ​en​ ​loppisfyndad​ ​gardin,​ ​handduk​ ​och påslakan.​ ​Byxorna​ ​har​ ​jag​ ​också​ ​sytt​ ​av​ ​en​ ​återbrukad​ ​collegetröja​ ​i​ ​vuxenstorlek.​ ​Stövlarna är​ ​köpta​ ​för​ ​10:-​ ​på​ ​lokal​ ​2nd​ ​hand.

 ​Det​ ​senaste​ ​jag​ ​sytt​ ​till​ ​sonen​ ​som​ ​nu​ ​föredrar​ ​coola​ ​kläder​ ​dvs​ ​svart och​ ​tiger(helst​ ​gepard)motiv.​ ​Byxor​ ​av​ ​spillbit​ ​jag​ ​fått​ ​av​ ​min​ ​syster​ ​samt​ ​en​ ​av​ ​mina​ ​urvuxna randiga​ ​tröjor.​ ​Byxor​ ​av​ ​en​ ​loppisfyndad​ ​t-shirt​ ​med​ ​tigermotiv​ ​och​ ​ett​ ​helsvart​ ​tyg​ ​köpt​ ​på loppissida​ ​på​ ​facebook.​ ​T-shirt​ ​sydd​ ​av​ ​en​ ​gammal​ ​​ ​t-shirt​ ​i​ ​damstorlek​ ​som​ ​jag​ ​har​ ​haft.

Det​ ​går​ ​också​ ​att​ ​ha​ ​ett​ ​fint​ ​hem​ ​utan​ ​att​ ​lägga​ ​ner​ ​stora​ ​summor.​ ​Nästan​ ​alla​ ​möbler​ ​och saker​ ​vi​ ​har​ ​hemma​ ​är​ ​köpta​ ​2nd​ ​hand​ ​eller​ ​ärvda.​ ​Det​ ​mesta​ ​är​ ​tillfixat​ ​och​ ​pimpat.​ ​Och​ ​jag trivs​ ​jättebra.​ ​Jag​ ​njuter​ ​verkligen​ ​av​ ​vårt​ ​fina​ ​hem.

Taklampan​ ​över​ ​matbordet​ ​kommer​ ​från​ ​pappersbruket​ ​där​ ​jag​ ​har jobbat.​ ​Den​ ​är​ ​spraymålad​ ​vit.​ ​Golvlampan​ ​i​ ​bakgrunden​ ​är​ ​loppisfyndad​ ​för​ ​75:-​ ​och behövde​ ​bara​ ​få​ ​det​ ​beige​ ​och​ ​bruna​ ​tyget​ ​borttaget​ ​från​ ​skärmen.​ ​Soffan​ ​har​ ​vi​ ​ärvt​ ​efter mins​ ​syster​ ​som​ ​ärvt​ ​den​ ​av​ ​min​ ​mormor​ ​och​ ​morfar​ ​som​ ​ärvt​ ​den​ ​efter​ ​morfars​ ​föräldrar som​ ​ärvt​ ​den​ ​av​ ​grannar.​ ​Bra​ ​kvalitet​ ​kan​ ​man​ ​sammanfatta​ ​det​ ​med.​ ​Världskartan​ ​där​ ​vi sätter​ ​nålar​ ​i​ ​de​ ​länder​ ​vi​ ​besökt​ ​är​ ​köpt​ ​ny.​ ​Ramen​ ​och​ ​anslagstavlebotten​ ​har​ ​jag​ ​dock​ ​köpt på​ ​lokal​ ​2nd​ ​hand.​ ​Vi​ ​fick​ ​dock​ ​minska​ ​ner​ ​storleken​ ​vilket​ ​var​ ​supersvårt​ ​att​ ​få​ ​hörnen​ ​på ramen​ ​snygga.​ ​Dock​ ​värt​ ​det​ ​till​ ​priset​ ​av​ ​40:-


Vi​ ​har​ ​fortfarande​ ​tomater​ ​i​ ​fönstren​ ​och​ ​garaget​ ​efter​ ​sommarens odling.​ ​De​ ​mognar​ ​efter​ ​hand​ ​och​ ​målet​ ​är​ ​att​ ​kunna​ ​äta​ ​hemmaodlade​ ​tomater​ ​fram​ ​till​ ​jul.

Vår​ ​takfläkt​ ​som​ ​är​ ​köpt​ ​på​ ​blocket​ ​och​ ​spraymålad.​ ​Vi​ ​har​ ​så​ ​varmt​ ​i vardagsrummet​ ​på​ ​sommaren​ ​att​ ​sambon​ ​ville​ ​ha​ ​en​ ​takfläkt.​ ​Jag​ ​vägrade​ ​då​ ​jag​ ​tycker​ ​att såna​ ​fläktar​ ​är​ ​så​ ​fula.​ ​När​ ​han​ ​kläckte​ ​denna​ ​idé​ ​så​ ​var​ ​jag​ ​dock​ ​såld.​ ​Jag​ ​älskar​ ​den​ ​och vill​ ​ha​ ​en​ ​gul​ ​likadan​ ​i​ ​sovrummet.

På​ ​denna​ ​vägg​ ​i​ ​källartrappan​ ​fick​ ​jag​ ​gå​ ​all​ ​in​ ​med​ ​kitsch​ ​som​ ​jag älskar.​ ​Tapeten​ ​är​ ​gjord​ ​av​ ​bitar​ ​från​ ​tapet​ ​vi​ ​hade​ ​kvar​ ​från​ ​renoveringen​ ​av​ ​huset,​ ​ärvda tapeter​ ​och​ ​gratis​ ​tapetprover​ ​som​ ​jag​ ​fått​ ​i​ ​färgbutiker.​ ​Övriga​ ​väggar​ ​i​ ​källartrappan​ ​är gjorda​ ​på​ ​samma​ ​sätt​ ​fast​ ​med​ ​bitar​ ​av​ ​helvit​ ​tapet​ ​i​ ​olika​ ​mönster.​ ​Alltså​ ​gratis​ ​tapeter.​ ​De flesta​ ​prylar​ ​är​ ​loppisfyndade.

Vill​ ​du​ ​se​ ​mer​ ​av​ ​vårt​ ​hem​ ​och​ ​våra​ ​loppisfyndade/hemsydda​ ​kläder​ ​får​ ​du​ ​gärna​ ​besöka och​ ​följa​ ​min​ ​blogg​ ​med​ ​länk​ ​härPengarellerpyssel.

Annars​ ​önskar​ ​jag​ ​dig​ ​en​ ​trevlig​ ​tid​ ​och många​ ​fler​ ​dagars​ ​spännande​ ​läsning​ ​här​ ​i​ ​julkalendern​ ​fram​ ​till​ ​jul.

6 Comments

  1. Vad kul att läsa hur ni sparar så mycket pengar på kläder, inredning m.m. ? Har du några tips för dem som inte är så händiga med sy och laga saker? Och för de som tycker sådant är lite trist att pyssla med men ändå vill leva lite mer miljö- och slitvänligt? ☺

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: