Dark Mode Off / On
Julkalender

Julkalender 2017 – Lucka 22, Lisa om 4 saker att göra tillsammans med en nollåring.

Hej på er!

Lisa heter jag, bloggar på Mammatrams till vardags men hälsar på hos Madde idag (hej hej).

Mina barn är mycket yngre än Maddes, så jag får anledning att dagligen (för att inte säga hela dagarna, och ibland även nätterna) reflektera över småbarnslivet och de hyss som alla inblandade har för sig för att få det att gå ihop. Eller INTE gå ihop, beroende på vem man syftar på samt dagsform.

Pseudotvillingar

När jag var gravid med mitt första barn hoppades jag på tvillingar för att slippa vara gravid fler gånger i mitt liv (så kul var det), men så blev det inte. Tack och lov, tyckte både jag och min sambo ett par månader in i föräldralivet. Trots det valde vi att försöka (och lyckas) skaffa ett barn till tätt inpå.

Våra pseudotvillingpojkar är nu 1 respektive 2,5 år gamla. De är våra solar, dvs

  • absolut nödvändiga för vår egen existens
  • källa till liv och ljusa stunder
  • ordentligt påfrestande.

Konflikter och kärleksbetygelser avlöser varandra här hemma i så kraftiga svängar att man, om det hade gällt uteslutande vuxna människor, skulle kallat det ohälsosamt. Regelrätt kaos där till slut alla får psykbryt varvas med timmar av stiltje, där 75% av familjen tacklat av efter lunch, och man kommer på sig själv med att sakna kaoset (hur vridet är inte det, liksom?).

Vardag

Jag började studera i höstas, och nu efter julledigheten återgår min sambo till jobbet efter sin föräldraledighet. Vi ska alltså försöka få ihop vardagen på ännu ett nytt sätt i januari.

Så apropå vardag, vill jag bjuda på lite tips till den föräldralediga människan som har svårt att få dagarna att gå utan att fylla dem med transportsträckor.

När man är föräldraledig (och har fått sova på natten) tar idéerna slut ibland. Här är 4 saker man med framgång kan göra tillsammans med sin nollåring (förslagsvis 6-12 mån):

4 saker att göra
tillsammans med en nollåring

1.

När matleveransen kommer och man har beställt frysvaror så levereras de med kolsyreis. Häll den i ett glas med vatten.

När farten avtar, fyll på med varmvatten. Förundras tillsammans.

2.

Montera mobilen på ett bord och filma. Sätt på Riverdancemusik och håll sprattelbebisen med fötterna på bordet framför mobilen. Maila filmen till alla i släkten.

3.

Ge din bebis en torrservett i handen.

4.

Städa det som återstår av torrservetten.

Du tror det kanske inte, men dagen är garanterat slut efter att ovanstående har genomförts, och så kan du berätta för någon som bara suttit på jobbet hela dan vad ni har haft för er. Viktiga grejer detta.

Om du vill läsa några fler inlägg hos mig, så kommer här länkar till mina tre populäraste texter:

  1. Förlossningsberättelse, obs! lång men icketraumatisk
  2. Att knyta an med andra barnet
  3. Ny regel hemma: Mobilvett framför barnen

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.