Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Författarens egna ord.

Tankar kring kollektivtrafik och A-traktorer i Dalarna.

Jag är född och uppväxt i lilla Orsa. Som nittonåring flyttade jag därifrån, men kunskapen kring att bo på landsbygden med dålig kollektivtrafik lever kvar. När jag var tonåring gick sista bussen hem från Mora 18:00. Det betydde att missades den bussen blev du fast i Mora. Det gick visserligen att börja gå hemåt, men det skulle ta flera timmar. Därmed passade man bussen och många gånger missade man allt roligt som funnits att göra eftersom det i Orsa var dött som in i graven på kvällstid som tonåring.

På den tiden gick bussarna, idag runt tjugo år senare måste du istället beställa bussar på flera platser i Dalarna. Det kallas fint för flextrafik, och som jag förstått det funkar inte flextrafiken speciellt bra alla gånger. Så unga blir strandsatta på platser utan att ha möjligheten att röra på sig och hitta på trevliga saker. Unga människor som har tråkigt är aldrig speciellt bra, vissa blir deprimerade och andra börjar göra skit som klottrar, förstör gatubelysning eller slår sönder busshållplatser. Det sista där kan man ju fundera över varför det ens ska finnas om det enda inte går någon buss? Men det ser väl fint ut för orten och kommunen kanske?

Det finns ett färdmedel som behövs så här utanför storstadsregionen, det är bilen. Uppåt i landet blir sträckorna länge och kollektionstrafiken glesare. Det blir dyrare att åka bil men människor fortsätter köra sina bilar för det finns inget annat alternativ. Häst och vagn är sedan länge en ovanlig syn i landet Sverige, även om jag ibland tror att politikerna i Stockholm tror att det är så vi tar oss fram här utanför storstadsregionen.

Många unga här i Dalarna åker A-traktor, det som många kallar för EPA-traktor trots att det inte riktigt stämmer med betäckningen av fordonet. De unga ska nu besikta sina bilar enligt en ny lag som träder i kraft i maj. Besiktning tycker jag är jättebra, men vad jag vänder mig mot är det hat många skriver om dessa unga människor som tar sig fram på vägarna med sina A-traktorer. Personligen anser jag att det är betydligt bättre att tonåringar åker A-traktor på kvällarna, än att de sysslar med skadegörelse. Jag tycker det är betydligt trevligare med ungdomar som åker runt på kvällarna och umgås med sina vänner, än som att de slår ner någon på gatan i oprovocerat våld.

När människor klagar på våra ungdomar blir jag upprörd. Enda sedan Sokrates har det varit samma visa. Är det inte lite tragiskt? Unga människor är vår framtid, låt dem leka och ha roligt som barn- och unga så får vi trevliga människor som kollegor i framtiden. Det är ändå dessa som ska ta hand om oss i framtiden.

Avslutar med Sokrates citat kring ungdomar, läs det och tänk på som sägs om ungdomar idag? Ser ni någon likhet? Som ni förstår, ungdomar idag är precis som de alltid har varit. Bara det att många tycks glömt att de var precis lika en gång i tiden.

Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum.

21 Comments

 1. Håller med dig, kommer också från en liten ort och kollektivtrafiken blev bara sämre och sämre med året. Till slut gick inga bussar alls på helgerna. De som hade föräldrar som var snälla och lämnade/hämtade kunna göra saker, annars var det till att sitta hemma eller sova hos någon kompis i stan.

  Hoppas besiktningen av A-traktorer gör det mer säkra och minskar antalet som är trimmade.

  1. Så himla tråkigt att det blir så :(. Det är ju inte alls kul för boende att inte kunna ta sig någonstans, och är man ung vill man ju det :).
   Vet precis det där dilemmat då jag minns det själv. Det är ju också en risk att man som ung kanske sover över hos någon man inte borde och gör saker, man egentligen inte vill för man inte tar sig hem :(.
   Jag undrar ibland om folk tänker på sånt? Hoppas också det blir bra med besiktningen, och jag vet ju att just A-traktorer behövs för många :).

 2. Man kan inte dra alla över en kant, men de är verkligen sorgligt hur vissa beter sig i dagens samhälle!!

 3. Motorburen ungdom har alltid blivit skällt på och fått höra att dem beter sig illa.
  Jag tror att flesta Atraktorer/Epatraktor finns i ”Glesbygd” utanför storstadsregionen,
  utan möjlighet till skjuts tar tonåringar sig ingenstans.

  Ett bra formulerat inlägg.

  1. Visst är det så :(. Så himla tråkigt för dessa motorburna behöver sina fordon hur ska de annars ta sig runt i samhället :-o. Glesbygden glöms bort och det är verkligen tydligt :/.
   Tack <3

 4. Håller med,tycker det är helt ok med epa så länge dom kör ordentligt o inte stör folk.
  Här kör ganska många epa,o ganska många kör inte lagligt.
  Nu håller 2 av våra barn på med sånt körkort .
  Dom ska dock ha lagliga bilar?

 5. Håller verkligen med dig. Nu är det ju inte lika långa avstånd här nere, men det är verkligen helt hopplöst när kollektivtrafiken inte fungerar. Speciellt, som du säger, när man är ung och det inte finns så många andra alternativ att välja på om man inte har föräldrar som kör överallt.

  1. Eller hur :/. Så sorgligt, då ska man bli strandsatt på en plats och inte kunna göra något roligt med sina vänner. Är ju verkligen så, blir ju svårt för föräldrar att skjutsa till flera platser med :-o. Speciellt om det är flera mil mellan :/.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa