Att se 13 reasons why med sin tonårsson, när man är lärare & förälder samtidigt.

Gårdagens lördagsmys. William köpte donuts till oss.

Igår kväll placerade jag och William oss i soffan för att fortsätta att kolla på 13 reasons why tillsammans. Vi såg klart på hela säsong ett, serien är så viktig ut många punkter och jag tänker att som mamma till en tonårsson och samtidigt lärare kan jag förklara varför jag tycker serien är viktig.

Den tar upp punkter som är vardag i unga människors liv. Att utsättas för fotografering, kränkningar på nätet och i skolan och framförallt psykisk ohälsa. Att gäng och grupptryck kan medföra att du gör saker du egentligen inte tänkt dig från början. Vuxna som inte tar dina ord på tillräckligt stort allvar, ja listan kan göras lång.

Som förälder till en tonåring ser jag det som min plikt att prata med honom, jag har redan från han var nyfödd visat vad som är rätt och fel, diskuterat och fört honom mot att förstå vad som är okej och inte okej. Det här har gjort att han också talar med mig om allt. Han frågade mig igår under filmen “Om det var mig någon gjorde så mot, skulle du tro på mig då? Eller skulle du tro vad andra tror?” Jag svarade: “Jag skulle tro på dig, jag litar på dig. Jag hoppas du vet det? Jag står alltid upp för dig”. Hans svar var då; “Jag vet, du ställer alltid upp.” Det är precis den relationen jag ville skapa med min son från början. En relation där vi talar med varandra, litar på varandra och finns där alltid.

Dagens lilla frukost.

Det är skillnad på att känna sitt barn så pass väl att man har en djup relation, mot att alltid tro gott om sitt barn. Jag känner William, jag har skapat en relation där jag är hans förälder med allt vad det ansvaret innebär, men samtidigt är en trygg person han alltid kan lita på. Den saken skapas inte över en natt, den relationen måste man bygga på från nyfödd och genom hela livet.

Jag vet att om min son hamnar i diverse svårigheter kommer han våga tala med mig. Men alla barn och ungdomar har inte den relationen till sina föräldrar, om det är rätt eller fel kan jag inte svara på men det är där vi lärare har en sådan viktig roll. Det är där vi måste skapa relationer till barnen och ungdomarna så de vågar prata med oss. För varje människa i livets startskede är det så viktigt att våga prata med någon, att veta att det finns någon där som lyssnar utan att döma och bedöma. Att veta att även om någon blir arg eller besviken på dig så står denne ändå kvar och hjälper dig.

ALLA behöver en trygghetsperson i sitt liv, där är föräldrar, lärare och andra vuxna som barnet möter så viktiga. För trygga vuxna förebilder, kommer alltid generera i trygga barn och ungdomar som vet vad som är rätt och fel innan det är försent.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

50 thoughts on “Att se 13 reasons why med sin tonårsson, när man är lärare & förälder samtidigt.

 • 30 september, 2018 at 11:41
  Permalink

  Så kloka ord! Relationerna till våra barn får vi inte slarva bort för de är så viktiga. Dock vet jag att långtifrån alla lyckas vilket gör att skolans personal blir oerhört viktiga för dessa barn.
  Znogge recently posted..Prick klockan 10…

  Reply
  • 30 september, 2018 at 20:14
   Permalink

   Visst är det så. Ja det är verkligen så, det ser man ju extra tydligt i vårt yrke <3

   Reply
 • 30 september, 2018 at 11:53
  Permalink

  Så sant det du säger. Alla behöver nån trygg person att prata med. ❤️ tycker dock 13 resons why är lite dålig pga känns som den romantiserar självmord. :/

  Reply
  • 30 september, 2018 at 20:11
   Permalink

   Ja det är så viktigt :). Jaså tycker du? Jag tycker den är helt tvärtom 🙂

   Reply
 • 30 september, 2018 at 11:55
  Permalink

  Den serien är verkligen superviktigt. Jag är inne på säsong två nu. Tycker det är super fint att du ser på den med din son. När han ställde frågan till dig om du skulle tro honom om det hände honom, och du svarade ja. Då blev jag riktigt varm i kroppen, för det är fint att se att det finna fina mor och son relationer. Hade jag ställt den frågan i tidig ålder till mina föräldrar hade de bara skrattat. De trodde sällan på mig när det hände saker i skolan . Därav slutade man berätta allt strunt. Som sagt fint att se att alla inte har det som hag hade det, de önskar jag ingen!

  Reply
  • 30 september, 2018 at 20:11
   Permalink

   Visst är den :D. Vi ska börja med säsong 2 också så fort tiden ges :D. Så fint skriver att du blir varm av att läsa den :). Fy så tråkigt att det varit så för dig 🙁

   Reply
 • 30 september, 2018 at 12:09
  Permalink

  Samhället har verkligen ändrat sedan man själv var liten och växte upp. Mobbningen var “tydligare” då och inte som idag dold på nätet. Jätteviktig fråga att prata om och att VÅGA ta upp som förälder

  Reply
  • 30 september, 2018 at 20:12
   Permalink

   Ja mobbningen har bytt form men den har alltid funnits där :(. På ett vis blir vi i alla fall mer uppmärksammade om vad mobbning är, när jag var liten och gick i skolan trodde man endast det var att bli slagen i skolan :/

   Reply
 • 30 september, 2018 at 12:21
  Permalink

  Alla borde se den serien..så otroligt bra.
  Jag försöker som du beskriva bygga upp en liknande samhörighet med min 12 åring son…så viktigt ?

  Reply
  • 30 september, 2018 at 20:10
   Permalink

   Det håller jag verkligen med om :). Så himla fint att du gör det 🙂

   Reply
 • 30 september, 2018 at 13:07
  Permalink

  Den serien är så otroligt bra. Med många funderingar och tankeställare.

  Reply
 • 30 september, 2018 at 13:21
  Permalink

  Jag håller med dig om hur viktig det är att skapa en relation till sina barn och ungdomar så att det blir tryggt att prata om allt.
  Den där fikan såg riktigt läskande ut!?

  Reply
 • 30 september, 2018 at 13:43
  Permalink

  Så viktigt det du skriver om relation barn/förälder men också intressant för mig som läser till lärare och just nu om film i litteraturvetenskap så det här inlägget blev mitt i prick idag ??

  Reply
  • 30 september, 2018 at 20:17
   Permalink

   Ja det är verkligen jätteviktigt :). Så roligt att du fick lite inspiration, vi läste också mycket sådant. Jag har ofta inslag från filmer i min undervisning 🙂

   Reply
 • 30 september, 2018 at 13:57
  Permalink

  Åhh vad skönt att ni har en sådan fin relation och att du vet att han kommer att prata med dig om det är någonting, det är verkligen så viktigt att kunna lita på sin förälder för då slipper barnen gömma en massa saker och man kan vara mer öppna mot varandra!

  Reply
 • 30 september, 2018 at 14:15
  Permalink

  Det serien är så otroligt viktig i dagens samhälle, tänk vad bra det vore om man kunde lägga in att kolla på den på skoltid i högstadiet så ungdomar kan få upp ögonen för vad som faktiskt kan hända om man inte är snälla mot varandra helt enkelt.

  Reply
  • 30 september, 2018 at 20:16
   Permalink

   Håller med dig, pratade med en av sonens lärare om serien. Får se om de kanske kommer se den sen 🙂

   Reply
 • 30 september, 2018 at 15:33
  Permalink

  En väldigt viktig serie som får en att tänka till ordentligt! Den är dessutom riktigt bra. 🙂

  Reply
 • 30 september, 2018 at 16:40
  Permalink

  Jag håller med dig big time!! Jag har inte sett säsong 2. Jag hörde att den skulle vara hemsk.. Kram!!

  Reply
  • 30 september, 2018 at 20:13
   Permalink

   Åh :(. Jag misstänker vad den kommer handla om, fick en känsla i magen i slutet av säsong 1 :/

   Reply
 • 30 september, 2018 at 17:03
  Permalink

  Jag började se första avsnittet men fastnade inte men när du skriver som du gör så vill jag ge det en chans till =)

  Reply
  • 30 september, 2018 at 20:14
   Permalink

   Tyckte första avsnittet var lite speciellt men den blir bättre :). Ge den några avsnitt 🙂

   Reply
 • 30 september, 2018 at 17:50
  Permalink

  Håller med dig om att det är stor skillnad på att tro sig känna och att verkligen gör det med sina tonårsbarn. För mig var det viktigt från början att barnen alltid skulle veta att de kan komma när och var som helst. Vi har den relationen idaag vilket jag är så stolt över.

  Reply
  • 30 september, 2018 at 19:19
   Permalink

   Visst är det så, jag tror verkligen att man måste jobba med relationen från start. Det vinner man så mycket på senare 🙂

   Reply
 • 30 september, 2018 at 18:59
  Permalink

  Barnen ska kunna prata med oss föräldrar om allt som tynger dom eller om dom bara vill prata . En sådan relation är viktigt tycker jag om man hade med sina barn
  Therese Carlsson recently posted..Sista september =)..

  Reply
  • 30 september, 2018 at 20:09
   Permalink

   Ja det är så viktigt :). Det är nog den viktigaste relationen man kan ha i livet 🙂

   Reply
 • 30 september, 2018 at 19:03
  Permalink

  Jättebra att alltid prata med varandra och skulle det vara så att de gjort något man måste konfrontera dem med så får man ju finnas där och ta det då också, så alltid en dialog så tror jag barnen är mer ärliga
  Mirre – Sweetwords recently posted..Pasta och bacongratäng – viktväktarna

  Reply
  • 30 september, 2018 at 20:07
   Permalink

   Ja det är det, unga behöver någon de kan lita på 🙂

   Reply
 • 30 september, 2018 at 19:30
  Permalink

  Tror definitivt att det är jätte viktigt att bygga på relationen från första början. Det tror jag verkligen gynnar en i slutändan . Svårt de där med tonåren och allt som hör till ❤️
  Annelie recently posted..Skapa och pyssla

  Reply
 • 30 september, 2018 at 19:45
  Permalink

  Så himla bra skrivit vännen! Serien låter väldigt intressant och bra så får ta och kolla in den, den är för vuxna också väl? ??

  Reply
  • 30 september, 2018 at 20:05
   Permalink

   Tack :). Det är den absolut, den är väl värd att se 😀

   Reply
 • 30 september, 2018 at 20:33
  Permalink

  Jag älskar den serien. Har sett båda säsongerna och längtar efter den tredje som kommer att komma någon gång nästa år. Var en VÄLDIGT stark scen i slutet på säsong 2. Tänker inte spoila nåt men det var det obehagligaste jag sett i en film eller serie någonsin tror jag. Jag är väldigt tålig mot det mesta som jag vet är påhittad film (även om såna saker så klart händer riktiga människor ute i världen) men den scenen fick mig att dra efter andan.

  Reply
  • 1 oktober, 2018 at 20:12
   Permalink

   Den är verkligen jättebra. Usch :/. Får se hur ajg känner inför den då är rätt känslig med sånt där.

   Reply
 • 30 september, 2018 at 20:34
  Permalink

  Jag har sett båda säsongerna. Skulle dock aldrig se den med mina barn då jag tycker den är alldeles för “tung”. Men det är bra att prata med sina barn så att de känner trygghet.
  Hanna – Pilates och hälsa recently posted..Pekan och kokosnötsmör

  Reply
  • 1 oktober, 2018 at 19:36
   Permalink

   Jag och sonen började se andra säsongen nu :). Jag ser det nog med lärarögon att det är viktigt att prata om och se saker ihop 🙂

   Reply
 • 30 september, 2018 at 21:47
  Permalink

  Åh, den serien är verkligen så bra. Och så otroligt viktig. Tycker att det låter jättebra att du ser den tillsammans med din son! Som du säger – den har ett otroligt viktigt budskap som det är viktigt att man pratar med unga om!

  Reply
  • 1 oktober, 2018 at 19:34
   Permalink

   Visst är den, håller också med dig om att den är väldigt viktig :). Ja det är så viktigt att tala om saker 🙂

   Reply
 • 1 oktober, 2018 at 10:06
  Permalink

  Jag och Casper har likadan relation som du och din grabb, det är jätte viktigt enligt mig att han ska kunna prata med mig om ALLT; och än så länge gör han det 🙂 Jag hoppas han fortsätter med det även när han kommer in i de övre tonåren 😀

  Reply
  • 1 oktober, 2018 at 19:47
   Permalink

   Jag tror att om man skapat en sådan relation fortsätter den 🙂

   Reply
 • 1 oktober, 2018 at 13:17
  Permalink

  Så himla fint skrivet! Precis det där är mitt mål när jag väl skaffar barn och jag hoppas verkligen jag också lyckas skapa en sådan relation. Min mamma tänkte väldigt likt det du skriver och det är jag också så otroligt tacksam för. Jag visste vad som var rätt och fel men jag var aldrig rädd att prata med henne. Behövde jag tex skjuts hem efter att jag varit på en fest kunde jag ringa till henne, till skillnad mot för många av mina vänner som knappt ens vågade åka hem ifall dom skulle bli påkomna..
  Therese recently posted..Ny vecka och ny månad – Måndag den 1a oktober

  Reply
  • 1 oktober, 2018 at 15:25
   Permalink

   Det är så viktigt :). Relationen till sitt eller sina barn, det är så viktigt verkligen :). Så fint att du har den relationen till din mamma 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: