Älskade mormor Barbro Stenberg född Loman.

Den 24 oktober 2018 förändrades mitt liv för evigt. Det var då den största sorg jag någonsin upplevt slog sig över mig likt ett slag i magen. Min underbara fantastiska och fina mormor tog sitt sista andetag och min värld rasade samman.

Det var som en chock alltihopa, hon var pigg tog sina dagliga och raska promenader och satt med korsord trots sin synnedsättning dagligen. Så började hon hosta, 88 år gammal i somras. Hon åkte till sist in efter några veckor med hostan och fick diagnosen Lungcancer. Jag var i chock där i juli, det här betydde att min mormor som alltid varit så pigg nu var döende i cancer.

Jag har ringt min mormor flera gånger i veckan, nästintill dagligen. Vi har skrattat tillsammans och pratat om allt mellan himmel och jord. Hon har varit min andra mamma, mormor och bästa vän i ett. Att förlora henne till cancern känns overkligt. Varje dag tänker jag på att ringa henne och berätta om dagen. Men hon finns inte mera, för cancern tog henne ifrån oss.

Hon var högt älskad, fem barn, tretton barnbarn och tio barnbarnsbarn. Jag sitter här och skriver ett inlägg som länge varit i mina tankar. Mormor ville inte ha en begravning utan hennes aska ligger nu tillsammans med min morfar i deras gemensamma askgrav. Hon hade också specifikt sagt att det var först när hon var gravsatt och annonsen var ute som vi fick berätta att hon var borta. Precis sådan var hon min mormor, och henne barn och vi andra har respekterat detta,

Jag funderar dagligen över hur mitt liv ska fortskrida utan henne, men så märker jag av henne då och då. Eftersom jag är andligt lagd känner jag hennes närvaro och hör hennes röst de dagar när det är tungt. Jag saknar henne så djupt.

Den 1 januari 2019 skulle varit hennes åttionionde födelsedag. Hon och hennes tvillingbror Örjan som också dog i cancer för några år sedan föddes den 1 januari 1930, som konstnärsbarn till Anders Loman den äldre. 

Jag är så tacksam över alla år med min fina mormor i mitt liv. Jag kommer för alltid att sakna henne. 

Jag några minuter gammal, och min mormor var redan på besök.
Tre generationer. Min mormor, jag och min mamma.

“Jag älskar dig mormor, tack för allt du gett mig. Att du älskat mig, och mina syskon som vi vore dina egna barn. Att du var så stolt över mig och älskade min son. Tack för allt du lärt mig. Jag kommer för alltid att älska dig, och du fattas mig.”

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer! Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

79 thoughts on “Älskade mormor Barbro Stenberg född Loman.

 • 26 november, 2018 at 07:34
  Permalink

  Jätte fint inlägg! Blir så extra berörd just eftersom att pga vad min mormor gjort mot mig är hon som död för oss nu. Och hon var min andra mamma, min älskade bäsravän & mormor, men inte nu längre. Jobbig känsla ♡ du får tänka på allt positivt och bara älska de studer då det blir svårt!!

  Reply
 • 26 november, 2018 at 08:05
  Permalink

  Det finns aldrig ord som kan lindra sorgen som man bär i hjärtat, men kanske en tröst i att det finns nära och kära omkring sig som finns där och bryr sig. Jag förstår hur du känner, det har gått upp för mig att min mormor som är över 80 nu inte kommer att finnas för alltd. Samtidigt kommer jag ihåg när min farfar dog 85 år gammal att jag hade en lugn känsla inom mig att han var färdig. Han hade fått leva ett långt och meningsfullt liv trots att hans livskamrat, min farmor, dog 20 år före honom.
  Sörj i lugn och ro! ❤️
  Anna recently posted..Måndagslistan

  Reply
  • 27 november, 2018 at 21:56
   Permalink

   Jag kände att jag inte fick den tiden jag behövde för att bearbeta chocken över cancern, så kom sedan döden så snabbt inpå. Det känns så konstigt, en människa som varit hälsosam hela livet som får lungcancer 🙁

   Reply
 • 26 november, 2018 at 09:07
  Permalink

  Jag skickar alla världens tankar och kramar till dig och din familj vännen!! <3 <3 <3

  Reply
 • 26 november, 2018 at 09:40
  Permalink

  Så mycket kärlek, saknad och omtänksamhet i ett inlägg. Jag beklagar sorgen ? Inget jag skriver kan minska eller ta bort din saknad. Det vet jag. Ta hand om dig och dina nära ❤️

  Reply
 • 26 november, 2018 at 10:18
  Permalink

  Beklagar förlusten. ? Jag misstänkte att det var din mormor som hade dött, innan du skrev det här inlägget. Ja, det är verkligen tungt när en nära anhörig dör. ? Min farmor dog ju förra året och min mamma i år, så jag förstår hur det känns. Kram till dig. ?

  Reply
  • 27 november, 2018 at 21:54
   Permalink

   <3, ja det gör så himla ont på alla sätt och vis :(. Man undrar över hur man ska gå vidare efter förluster. Ibland känns det som vissa får fler än andra. Kramar

   Reply
 • 26 november, 2018 at 11:05
  Permalink

  Det är så otroligt tungt att förlora en närstående, än mer när det kommer sådär hastigt tycker jag. Vet att det inte kommer gå över, men det kommer bli bättre för dig <3

  Reply
 • 26 november, 2018 at 11:13
  Permalink

  Jag beklagar sorgen! ❤️ Även om att hon var gammal så gör det ändå lika ont att förlora en familjemedlem ❤️
  Emelie recently posted..Vår helg

  Reply
  • 27 november, 2018 at 21:53
   Permalink

   Ja det gör ont, speciellt när hon var som en förälder för mig.

   Reply
 • 26 november, 2018 at 12:07
  Permalink

  Jag förstår känslan precis! Min mormor och jag pratade varje dag och flera år senare känns det fortfarande så tomt utan henne.

  Reply
 • 26 november, 2018 at 12:28
  Permalink

  Jag beklagar verkligen. Jag förstår att du har mått dåligt nu. Jag kan inte ens föreställa mig hur det känns. Min mormor är i liv men hon har nog inte så långt kvar. Jag beklagar verkligen ❤️❤️
  Jennysvardag recently posted..Potträning

  Reply
  • 27 november, 2018 at 21:50
   Permalink

   Ja det gör verkligen så ont :(. Det gör verkligen ont med sådant 🙁

   Reply
 • 26 november, 2018 at 12:36
  Permalink

  Finaste du, det gör så ont att läsa om din sorg och förlust. Jag känner så starkt med dig för jag hade samma känslor när jag förlorade mina mor och far föräldrar. Det finns inte ord… Det är en del av den vi är, vår historia.
  Massa med kramar till dig <3
  Fnulan recently posted..Helgens stora AHA

  Reply
  • 27 november, 2018 at 21:50
   Permalink

   <3, det gör verkligen så ont. Man blir så liten när man förlorar någon som varit så självklar i ens liv :(.

   Reply
 • 26 november, 2018 at 13:49
  Permalink

  Jag har förstått att din mormors bortgång tagit hårt på dig. Beklagar verkligen sorgen. Fuck Cancer!
  Kamilla recently posted..Bye Vecka 47.

  Reply
 • 26 november, 2018 at 13:54
  Permalink

  usch vad sorligt jag beklagar!att förlora någon i cancer är så smärtsamt, förlorade min bonus mormor för 3 veckor sen i cancern också. Ska på begravning nu på torsdag hela min värld har också rasat när cancern tar dom finaste personerna! Styrke kram till dig??

  Reply
 • 26 november, 2018 at 14:09
  Permalink

  Åh, fina du! Jag misstänkte redan från början att din sorg handlade om en förlust av en närstående. Jag kan föreställa mig det tomrum och den ändlösa sorg som din mormor har lämnat efter dig, men du får försöka fokusera på hur mycket hon hade önskat att du var lycklig. Ta hand om dig! <3
  charlottelinden.se recently posted..Måndagspepp #37

  Reply
 • 26 november, 2018 at 15:20
  Permalink

  Vilket fint inlägg och beklagar verkligen sorgen. Och cancer är en hemsk sjukdom. Men jag vet att hon finns med dig varje dag och stöttar dig när du behöver det. Kram 🙂

  Reply
 • 26 november, 2018 at 15:58
  Permalink

  beklagar.
  så hemskt att hon lämnade så hastigt :/
  fint att du o din mamma har fått en sån nära relation till varandra 🙂
  håll hårt i henne, själv har jag ingen familj 🙁

  Reply
  • 27 november, 2018 at 21:42
   Permalink

   Ja det är helt fruktansvärt. Det gör jag absolut, står min mamma nära precis som med min mormor.

   Reply
 • 26 november, 2018 at 17:38
  Permalink

  Jag beklagar verkligen fina du!! Jag förlorade min farmor i alzheimers för 2 1/2 år sedan.. Det tog mega hårt på mig så jag kan förstå dina känslor! Stooor styrke kram till dig!

  Reply
 • 26 november, 2018 at 18:25
  Permalink

  Jag beklagar verkligen sorgen fina Madeleine❤️ Har också förlorat min mormor som stått mig oerhört nära & trodde att jag aldrig skulle bli hel igen efter de, men jag helades och mår bra men hon finns ständigt med i mina tankar och i hjärtat? Jag tror verkligen på att de sitter och vakar över & att vi en dag återförenas igen. Styrkekramar❤️
  Yela recently posted..Veckans Lista

  Reply
  • 27 november, 2018 at 21:46
   Permalink

   Det vet jag att de gör. De finns där hela tiden även om vi inte alltid ser dem 🙂

   Reply
 • 26 november, 2018 at 18:43
  Permalink

  Ditt inlägg tog hårt, har varit tvungen att skriva ett likadant och kommer ihåg hur tungt det var. Din mormor verkar som en helt underbar person, och jag beklagar din sorg. Väldigt fint citat måste jag säga! Jag är glad att jag också är andligt lagd då jag kan känna av min fästman, det hjälper faktiskt. Kram och ta hand om dig, vi är många som tänker på dig ❤

  Reply
  • 27 november, 2018 at 21:43
   Permalink

   <3 Det var hon verkligen en person jag saknar så oerhört. Det är en tröst att vara andlig eller hur <3.

   Reply
 • 26 november, 2018 at 19:09
  Permalink

  Så sorgligt att höra 🙁 Att mista en anhörig som står en så nära är bara så tufft så det inte är sant . Men jag skulle ändå försöka tänka att din kära mormor ändå fick ett långt liv och var sjuk först på slutet.

  Själv älskade jag min mormor precis lika mycket och hon betydde allt för mig. Hon dog av samma sjukdom när hon var 64 år och var dessutom icke rökare viket kändes bittert. Ja, vad ska man säga mer än att sorgen är tung.

  Min pappa dog när han var 62 och det var så tungt. Mamma dog när hon var 81 men med tanken på hennes ålder hade jag lättare att hantera det. Inte för att det gjorde sorgen eller saknaden mindre men min acceptans var större.

  Kram
  Znogge recently posted..Som vanligt…

  Reply
  • 26 november, 2018 at 20:11
   Permalink

   Min mormor var också icke rökare ?. Är nog så att många automatiskt tror att lungcancer = rökning så är det ju inte ?

   Reply
 • 26 november, 2018 at 19:28
  Permalink

  Förstår verkligen din sorg ? samtidigt tycker jag det är så bra att du ger sorgen den plats den förtjänar. Det får ta tid och till slut blir det ljusare.
  Fuck cancer!!!
  Många kramar
  My wonderful loves recently posted..Här ska dammsugas

  Reply
  • 27 november, 2018 at 21:42
   Permalink

   <3
   Ja det gör jag, jag behöver få känna sorgen och bearbeta den. Sorgen och saknaden kommer jag aldrig komma över, även om man lär sig leva med den.

   Reply
 • 26 november, 2018 at 19:38
  Permalink

  Jag ryser! Så tragiskt. Inga ord kan förklara, massa kramar underbara du<3 Går igenom liknande just nu, så vet vad du går igenom. Du är otroligt stark. <3

  Reply
  • 27 november, 2018 at 21:45
   Permalink

   Ja det är hemskt :(. Stor kram även till dig. Men jag är inte stark, jag tar mig bara igenom.

   Reply
 • 26 november, 2018 at 19:48
  Permalink

  Beklagar verkligen sorgen! Vet hur det känns att förlora någon som står en riktigt nära. Det gör verkligen så ont. Cancern är verkligen för jävlig… #FUCKCANCER. Skickar STORA Styrkatankar och kramar till dig! <3

  Reply
 • 26 november, 2018 at 19:55
  Permalink

  Så fint skrivet av dig. Tänk vad lyckligt lottad hon var att ha en sån stor familj som älskade henne. <3 Blir alldeles blödig och tänker på min egen mormor som betyder så mycket. Hoppas så att jag kommer känna hennes närvaro den dag hon inte finns.

  Reply
  • 27 november, 2018 at 21:45
   Permalink

   Ja verkligen det var hon. Älskar henne så oerhört mycket, även om hon inte är här i fysisk form är hon fortfarande högt älskad.

   Reply
 • 26 november, 2018 at 20:36
  Permalink

  Men vännen så sorgligt att höra. Låter som att ni hade en fantastisk relation, förstår att saknaden är stor.❤

  Reply
 • 26 november, 2018 at 21:19
  Permalink

  Åh så sorgligt, alltid så fruktansvärt när någon så älskad försvinner från en.. 🙁 Stor kram till dig

  Reply
 • 26 november, 2018 at 21:24
  Permalink

  Beklagar verkligen sorgen, förstår att du verkligen mått som du skrivit.
  Att mista någon som står så nära gör verkligen ont.

  Förlorade min farmor för 7 år sedan och det gör fortfarande ont<3
  Ida recently posted..Tips

  Reply
  • 27 november, 2018 at 21:35
   Permalink

   Jag vet att varken sorgen eller saknaden någonsin kommer försvinna denna gång.

   Reply
 • 26 november, 2018 at 22:12
  Permalink

  Jag beklagar djupt, förlorade både mormor o farfar kr i cancer. Och är just nu i sorg över att svärfar precis gått bort i denna vidriga sjukdom. Så fint med askgrav.

  Reply
 • 26 november, 2018 at 22:15
  Permalink

  Beklagar sorgen. Jag hatar hatar hatar cancer. Förlorat min mormor ich farfar i cancer. Och svärfar nu nyligen. Fint med askgrav. Jag hoppas att det känns lite lättare snart och att du kan glädjas åt fina minnen istället för att bara känna sorg.

  Reply
  • 27 november, 2018 at 21:34
   Permalink

   <3, samma här. Min morfar dog också i cancer, lika så min faster. Men min mormor känns hårdast :(.
   <3

   Reply
 • 26 november, 2018 at 23:59
  Permalink

  Men åh, 🙁 beklagar verklgien. Vet exakt vilken smärta, min farmor och jag hade en väldigt tight relation och det var som en bit av hjärtst brast när hon dog?
  Kram på dig ❤️❤️

  Reply
  • 27 november, 2018 at 21:33
   Permalink

   Ja det här är det värsta jag upplevt. Förstår precis känslan <3.

   Reply
 • 27 november, 2018 at 10:07
  Permalink

  Förstår sorgen. Min mormor dog 20 januari i år. Snart ett år sen & jag saknar henne nåt enormt. Det gör så ont. Fick “tyvärr” mer kontakt de sista åren. Tyckte mest att mormor var as jobbig när jag var ung. Sen förändrades hon & jag blev äldre. Fick en speciell relation som inte går riktigt att beskriva. Kanske är ointressant för nån annan att veta men jag tatuerade in hennes & min hand i ett hjärta på min arm typ 12 -24 timmar innan hon dog. Det kändes obehagligt. Kanske ointressant för nån annan att veta men.
  Elin recently posted..NMFTG

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: