Igår fixade jag en del inför flytten. Jag var in på Skatteverket för att fixa med adressändring och fick där välja hur sonens pappa (Björn för er som ibland undrar vem han är.) Skulle godkänna vår flytt. Jag valde via e-tjänst och började fundera på det galna faktum att du inte ska kunna flytta inom samma kommun utan att den andra vårdnadshavaren först ska godkänna allting. Detta var inget nytt för mig, 2006 var det precis lika men som utbildad specialpedagog med många år inom skolan kom barnens bästa i fokus upp i mitt huvud.

Tänk dig att du har en skitstövel (jag väljer det ordet då det enbart är skitstövlar som gör sånt här) till andra vårdnadshavare. Tänk dig att denne i varje stund vill göra livet surt för dig. Skitstöveln är svartsjuk, bitter och hämndlysten. Tänk dig att du vill flytta inom samma kommun och skitstöveln vägrar skriva under något. Denna människa sitter inne på makten att vägra ditt barn förflyttning av adress bara för att jävlas med dig.

Regler är ju jättebra utifrån att man inte kan dra med barnet härs och tvärs genom landet, men inom samma kommun! Där kan vi ställa oss frågan huruvida detta är med barnets bästa i fokus! Barnet hamnar återigen i kläm mellan två separerade föräldrar, blir deras tennisboll!

Jag tänkte igår när allt detta fixades på de familjer som inte är lika lyckligt lottade som jag. Som inte har världens bästa medförälder till sitt barn. Som inte har god relation, de som hamnar i situationen jag beskriver ovan.

Byråkratin i Sverige kan verkligen vara bra ibland, men i vissa fall skulle den behövas gås igenom och revideras samt uppdateras!

28 kommentarer

 1. I en separation tycker man ju att barnet inte ska lida men tyvärr gör den det allt för ofta. Är det inte föräldrarna själva som påverkar är det pga kommun, instanser m.m.
  Jag kan med förstå regeln för att inte kunna flytta bort men inom samma kommun borde inte vara nån skillnad men de måste nog dra en gräns nånstans och den blev vud varje flytt oavsett. Skjut egentligen.

  1. Nej fy alla barn skulle ha rätten att få ha det bra. Eller hur, det är liksom märkligt. Att flytta från kommuner förstår jag som jag skriver men inom. Det är inte helt rimligt!

   1. Nu vet ju inte jag vad anledningen var till Annika K:s flytt, men har man delad vårdnad och det inte finns andra problem med i bagaget, kan jag inte tycka att det är för barnens bästa att flytta dem 65 mil från den andra föräldern. Om Björn hade gjort så, sagt till dig att nu tar jag William och flyttar 65 mil härifrån, hade du Madeleine bara glatt skrivit på då?

    1. Om det är för att JÄVLAS som man väljer att inte skriva på tycker jag INTE att det är okej. Om det handlar om att bara vilja bete sig som en skitstövel så tycker jag INTE att det är okej nej. Man sitter inte och vägrar skriva på bara för att jävlas. Du kanske tycker att det är okej att bete sig så om man vill bråka? Jag har absolut inga sympatier för människor som vill ställa till mig besvär för folk.

 2. Jag kan förstå att den andra föräldern måste godkänna om man ska flytta till en annan stad och det blir svårare med skola, umgänge och så vidare men inom samma kommun borde den andra vårdnadshavaren inte behöva godkänna. Kom att tänka på när vi flyttade för åtta år sedan om Samuels pappa godkände flytten. Eller om den regeln kanske inte fanns då.

  1. Usch, det är många föräldrar som använder barnen som slagträ, alltså till att förstöra eller hämnas den andra. Stackars barn säger jag bara….de föräldrana är inte lämpliga vårdnadshavare enligt mitt tycke.

 3. Det måste verkligen vara en enorm styrka att båda föräldrarna har en bra kommunikation fastän de har separerat. Vi har haft föräldrar som inte kommunicerat med varandra utan barnen har fått springa fram och tillbaka med handskrivna lappar. Inte klokt helt enkelt.

 4. Ja jag håller med det blir jobbigt att vilja flytta och den andra föräldern ska sätta käppar i hjulet. Ja du har det bra som har en med förälder som du kan umgås med och vara vän med 😊..

  Livet är inte lätt.. Det är mycket man ska göra inför en flytt 👍

 5. Älskar muggen
  Usch man är så lyckligt lottad så man är förskonad för sånt

  Men tänk på som har en skitstövel som varken bryr sej om hur det är för dej eller barn sorgligt

 6. Förstår om det är frustrerande och jag visste inte att det var så om man skulle flytta. Håller med dig om att man ska kunna flytta inom samma kommun utan att den andra måste godkänna och skriva på…

 7. Håller med dig. Två av mina döttrar har barn med just skitstövlar och den ena fick ett riktigt kontrakt på en lägenhet i en annan kommun men pappan vägrade skriva på. Till saken hör att han i princip aldrig träffar sitt barn utan bara då min dotter får ett utbrott och dottern gråter för hon saknar pappa. Då är det ett par timmar max tillsammans med min dotter, Nu ska hon söka ensam vårdnad och han har gått med på det för hon orkar inte hans idéer. Däremot har hon bra kontakt med hans mamma och barnbarnet med sin farmor vilket är bra.

  1. Det är helt sjukt! Att bara vilja jävlas så där och fritt kunna göra det. Någonstans blir man så förbannad för vuxna människor får frångå sina egna problem och fokusera på barnet när man satt dem till världen.

 8. Har varit i den situationen. Jag flyttade m barnen till en annan kommun. (65 mil bort) . Exet vägrade skriva på. ( Gjorde allt för att djävlas)
  Adressen ändrades för barnen då de såg att flytt faktiskt skett. Detta skedde -98. Så kanske inte lika strikt då

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: