I veckan insåg jag att det nog är viktigt att höra av sig till veterinären och ställa frågan kring vaccination mot rabies. Detta då det nu kommer många med hundar nu från Ukraina på grund av kriget. Ukraina är ett högriskland med rabies, och helt ärligt blev jag orolig.

Ringde därför veterinären som rekommenderade mig att vaccinera Skilla, så mitt råd till er mina hundvänner! Vaccinera era hundar ni också! Det är en billig försäkring för både dig och din älskling!

Jag läste detta på Anicura och gör det du också!

16 kommentarer

 1. Både hos Anicura och jordbruksverket står det att idag ser de inte någon ökad risk så våra djur skulle behöva vaccinera sig. De ansåg inte det behövdes då vi var och gav vår den årliga vaccinationen heller…
  Nu träffar kanske ni många fler okända hundar än vi gör förvisso.
  Min hund har sina kompisar hon leker med o hälsar på, i övrigt hälsar hon inte på “allt o alla”. 🙂
  Är dock med orolig att få in rabies i landet (!) men än så länge avvaktar jag med vaccination tills jag ser/hör/läser annat hos skk, jordbruksverket m.m.

  Visst förgyller hundarna våra liv och ger oss så mycket lycka, kärlek och glädje 😀

  1. Min hund går på hunddagis, men när jag ringde till Veterinären så säger de att;: Jag skulle inte tveka.
   Men sedan är jag mest rädd för att det ska komma en lös hund och hugga tag. Tyvärr så vet man aldrig, och nu känns det mer osäkert. :/
   Vi har hundar i området som kommer från kriget har jag nyligen fått veta.

   Hörde även att vaccinet börjar ta slut. Så för mig kändes det extra viktigt. Tyvärr känner jag att våra myndigheter alltid är ute när det brinner 🙁 . Då är jag hellre klar innan det sker 🙁 .

   Håller med dig hundar är ljuvliga 😀

 2. Just det. Inget jag som hundägare har tänkt på. Men det är sant ju. Inte bara människor som kommer hit. Utan djur åxå från Ukraina & andra delar av Europa.
  Det är bra att du uppmärksammar det här på din blogg 👍😊. Så andra läsare som har hund förhoppningsvis vaccinerar sina hundar.
  Det är inte bara vi människor som vaccinerar oss. Även djur bör göra det 😅

  Ta hand om dig & va rädd om dig❣️🤗
  Jessifri85 recently posted..Promenad & kör

 3. Miss T har pass vilket per automatik också kräver vaccination med rabies så det är klart sedan två år tillbaka. Miss T som blir 14 år snart är inte vaccinerad men jag kommer att vaccinera henne också.
  znogge recently posted..I går blev det av…

 4. Alltså jag trodde ju i min enfald att alla hundar och katter måste vara vaccinerade mot en massa sjukdomar innan de får komma in i Sverige. Fick svaret på min undran i din länk.
  Sedan lärde jag mig nåt nytt här också, nämligen att rabies smittar från djur till djur. Här trodde jag att rabies bara kan smitta från djur till människa.

  Guuuu så mycket man lär sig…
  BP recently posted..Onsdagsmix

 5. Du tänker helt rätt tycker jag. Jag ska prata med veterinär angående mina katter. Det stryker ju omkring en del katter på min tomt ibland, men annars är ju mina pojkar aldrig lösa. Tror inte att salivsmitta kan sitta i gräset mm. Men jag vet inte.
  Det jag däremot tänker göra är att fylla på min vaccination. Vaccinatören pratade om det sist jag var där, men jag tyckte inte det behövdes eftersom vi bara skulle vara i stadsmiljö och jag aldrig klappar främmande djur utomlands. Oavsett vaccin eller inte. Men nu känns det som en god idé. Inkubationstiden är förhållandevis lång och blir man smittad så är det kört.

   1. Jag vaccinerade mig mot rabies 2002 när jag skulle vandra Inkaleden med tältning och också vandra i regnskogen. Jag sa bara att jag ville ha vaccin. Det var 3 sprutor med visst mellanrum.
    Nu när jag skulle till Franska Guyana så frågade jag bara om det var något jag behövde vaccineras mot och då föreslog vaccinatören att fylla på rabiesvaccinet. Men jag valde bort det just då, lite av ekonomiska skäl. prioriterade vaccin mot bältros, som ju rekommenderas för alla över 50 år i Sverige. Men som svar på din fråga så ja, det borde väl bara vara att säga att du vill vaccinera dig mot bältros.
    Jag brukar avfärda alla invändningar med ”jag vet”. Men då är jag förstås ordentligt påläst innan så jag kan besvara deras argument ifall de säger att man inte ska/behöver vaccineras.
    Här är Folkhälsomyndighetens text om rabiesvaccinering: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/rabies/
    Du får gärna maila mig om du tror jag kan vara till nytta med svar på dina frågor.
    Kraka recently posted..Jobbtisdag och dito onsdag

 6. Oj, jag har inte tänkt på om man behöver vaccinera mot rabies. Nu träffar ju Mini så lite andra hundar men man vet väl aldrig när det kan springa fram en okänd hund. Hur smittar det mellan hundar?

  1. Jag började först tänka på saken i veckan så förstår det. Är mest rädd för just lösspringande hund som skulle bita så är mycket därför. Man vet ju aldrig.

   Det smittar genom bett, tror viruset sprids via saliv (inte helt säker). Det är därför en människa kan bli smittad dels genom att bli slickad på (vid sår) eller bett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!
%d bloggare gillar detta: