Dark Mode Off / On
Specialpedagog

Jag är inte bara lärare, jag är en jävla fitta också.

Denna rubrik skrev jag i ett inlägg på min Facebook igår eftermiddag. Det var inget spontant, och inget som hänt. Men äntligen orkade jag skriva denna mening som gnagt i mig under flera års tid. Hur jag med mina fötter på skolans golv dagligen, år ut och år in hör hur elever kränker sina lärare och hur avtrubbad man till sist blir.

Det hade inte hänt något speciellt just igår, men jag reagerar och det är dags för mig att också börja agera. Det är inte okej att bli kallas för könsord, inte heller för hora eller din jävla kärring (även om det mest känns som ett hej numera).

Svenska skolan har under många år godkänt att det blivit så här. Rädsla för vårdnadshavare, rädsla för andra instanser gör att vi bara står där helt handlingsförlamade och godtar att bli kallade för jävla fittor för om vi säger något kan ju eleven som sa det känna sig kränkt, och vårdnadshavarna ännu mer kränkta… Effekten i sig blir att man då står där helt ensam, och ber barnet om ursäkt för att hen kallat dig för en jävla fitta… Rädslor för att röra vid en elev, eller att be denne avlägsna sig finns också, dessutom vet vi lärare att om jag ber denna elev gå ut från klassrummet kommer det ställas till med en scen utöver denna värld.

Gärna ska det slängas ner en stol på vägen ut, dunka en klasskompis i ryggen som gärna skrattar till (lite obekvämt) och sedan öppnas dörren och ett skrik med ”DET HÄR ÄR EN JÄVLA SKITSKOLA DET SÄGER MIN MAMMA OCH PAPPA OCKSÅ!” sedan slås dörren igen med en smäll. Utanför hörs sedan samma elev skrika sig igenom korridoren och som lärare vet du att, nu går denna elev och stör mina kollegor och deras elever. Sina kollegor som kämpar med precis samma saker i deras klassrum. Du känner dig misslyckad rakt igenom.

Möten efter möten, vad gjorde du för fel som fick eleven agerade så här? Du förstår väl själv att eleven inte gjorde detta av egen fri vilja? Du förstår väl att du gjort något fel i din undervisning? Du måste ändra på något. Där sitter läraren och vänder ut och in på sig själv, och ändrar och förändrar men det händer ingenting ändå.

Mitt i allt detta sitter sedan de elever som inget hellre vill än att lära sig, de som vill vara i skolan men en efter en seglar bort från skolan. De ger upp, stannar hemma och orkar inte med stöket och att själva bli kallade för: jävla miffo, jävla fitta eller du din idiot och så vidare. Detta vänds också till läraren. Den som inte bara är lärare, utan en jävla fitta också. Det är självklart fel på dennes undervisning. Det är självklart dennes eget fel att bli kallad för jävla fitta…

Jag jobbar inte som lärare sedan 2020, istället är jag utbildad specialpedagog. Jag får inte längre höra dagligen att jag är en jävla fitta. Men det får andra göra, inte bara på en skola i en stad i landet. Utan på flertalet i hela vårat avlånga land. Från den lilla idyllen på landet ut till storstaden. Från norr till söder, får mina kollegor utspridda i landet höra samma ord. Så till sist tänker man:

Jag är inte bara lärare, jag är en jävla fitta också!

11 Comments

 1. Så bra skrivet. Både du och jag vet ju vilka som driver detta mest och bara älskar flumskolan. Vi gör bara barnen en stor björntjänst. Ni har väl också Bo Helskov som guru precis som vi har? Största skämtet jag stött på någon gång. På en föreläsning sa han att hans unge uppfört sig riktigt illa och då hade han svarat läraren : Det är ert problem som ni får lösa. En kollega till mig använde det då skolan ringde och sa att hennes son inte hade uppfört sig också… Flera bra skolpersonal ( både lärare och assistenter) lämnar på grund av det hårda klimatet. Vi jobbar också lågaffektivt men på ett litet annat sätt, men vad jag förstått det så får inte skolan sätta gränser, vilket vi gör. Ni lärare har mig bakom er fullt ut. Hade jag fått till mig att mina barn uppfört sig illa, hade jag tackat dom för att informationen gått fram till mig med.

  1. Ja precis, Bo har verkligen lagt till att du får bete dig hur du vill utan konsekvenser. Dessutom ses konsekvenser som straff. Jag tänker att det här konsekvenslösa samhället vi bygger upp kommer ha ännu mera katastrofala konsekvenser än idag.

 2. Alltså, det är helt galet att det överhuvudtaget fått gå såhär långt! ???? Jag förstår att många inte klarar av skolans värld längre. När till och med de vuxna blir utsatta utan minsta straff som konsekvens för förövarna. Det är så FEL!

 3. Fy fan, där slog du huvudet på spiken. Sååå bra inlägg ❤️❤️ Heja du!! Jag har blivit kallad för svennehora, fitta, hora, av killar mest.. några glåpord kom från ex.. ja de senaste exet jag hade.. suck.. Jag anser att man borde införa värre konsekvenser för de som spyr ut såna vidriga ord till lärare, ja men till varandra i skolan osv.. de är vidrigt. Kraaaaam ❤️

 4. Har alltid påstått att lärare inte är ett jobb utan ett kall. Förstår inte hur ni orkar och tar emot så mycket skit. Det är sällan jag säger ”det var bättre förr”, men vad gäller barnens beteende så var det absolut betydligt mera disciplin i skolan när jag var ung. Och att använda sådana uttryck var helt uteslutet.
  Så du jobbar inte som lärare längre. Men vad gör då en specialpedagog?

  1. Jag har inte klassansvar längre, utan arbetar mer utöver så att säga. Med organisation, kollar behov av stödinsatser. Skriver åtgärdsprogram och gör kartläggningar, samt jobbar så att eleverna ska få extra hjälp.

 5. Usch så fruktansvärt att jobba i ett sådant klimat, helt förståeligt att man blir utbränd och mår dåligt! Man ska absolut inte behöva ta sådant. Helt galet att föräldrarna inte tar det på allvar också att deras barn kastar ur sig så elaka saker mot andra människor…

 6. Så bra skrivet. Skulle aldrig kunna tänka mig jobba som lärare. Men förstår att de som gör det får stå ut med mycket. Även fast det är eleven som gjort fel verkar det alltid vara läraren som gjort något fel enligt vårdnadshavaren. Vissa verkar ha inställningen mitt barn kan inte göra något fel.

 7. Alltså jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är fruktansvärt det jag läser på Bos hemsida nu. Om en elev beter sig dåligt så är det per automatik alltså ditt fel? Är gubben inte riktigt klok. Måste gälla samma i misshandelsförhållanden då. Kvinnan har inte skapat rätt förutsättningar för mannen?

  Näe man tror inte det är sant att du fått höra ” vad gjorde du för fel”

  Kram till dig

 8. Det är så fruktansvärt att lärare blir behandlade på detta vidriga sätt av elever, att det kokar i mig när jag läser dina ord. Det är djupt kränkande och förnedrande att bli kallad såna skymfande ord, och det ska ingen komma undan med. Det är något fundamentalt fel i samhället när föräldrar inte längre förväntas uppfostra sina barn och ge dom goda värderingar och sociala färdigheter. Det är dags att lärare ryter i och säger ifrån istället för att huka sig av rädsla för att inte mobbas och förnedras ännu värre från alla håll. Arbetsmiljölagen gäller på alla arbetsplatser, och det ska inte inkompetenta vårdnadshavare och deras ouppfostrade monster tillåtas ändra på.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: