Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Författarens egna ord. Specialpedagog

Nedläggning av Lärande Grundskola i Falun, och en uppsägning.

Ja denna vecka har jag inte alls orkat blogga. Eller ja egentligen för att vara ärlig har det varit svårt att skriva någonting eftersom allt handlat om att vakta sina ord men nu är saken ute i media.

Jag har tidigare berättat att jag vet innan saker sker. Vid jul sa jag till Björn: ”Jag har nog inget jobb till hösten.” Helt taget ur luften men jag bara visste som med så mycket annat, lyfte saken med en kollega i januari och började även kolla efter nya arbetsmöjligheter.

Under helgen hade jag en ångest som var svår att placera, och på måndagen kändes något i luften. Klockan 15:00 kom chefer från koncernen upp och meddelande oss i Falun att skolan kommer läggas ner. Vi står alltså utan jobb efter skolavslutningen denna termin. Vi fick direktiv att inget berätta och klockan 17:30 dagen efter, fick vårdnadshavare ett möte och ett pressmeddelande gick ut.

Igår var HR på plats, och vi fick träffa trygghetsråd samt ha med våra fackförbund lokalt vilket var jättebra. Men att jag blev invald som arbetsplatsombud för några veckor sedan känns lite onödigt eftersom arbetsplatsen nu läggs ner…

Jag känner ingen oro egentligen, ser detta som en möjlighet. Jag känner dock en ganska stor irritation inom mig. Den bottnar sig i samma grund som jag hade under pandemin. Att vi inom skolan inte för tycka något är jobbigt för oss själva, att vi bara ska kavla upp ärmarna och bete oss som robotar för elevernas skull… Att vi inte ska få känna, tycka och tala som alla andra. Nej vi ska bara vara: Glada och tacksamma… Till och med när vi blivit uppsagda!

Sedan känns det tråkigt, äntligen efter flera år hade jag igen fått en arbetsplats som känts bra att gå till, känns bra dock att jag i juni är examinerad och legitimerad speciallärare, utövar min specialpedagogexamen. Men livet har inga garantier så den saken är ju som den är, jag förlitar mig på att saker bli bra. Kommer sakna personer på mitt nuvarande jobb, jag vet ju att direkt man lämnar dörren så sprids människor ut likt blombland för vinden.

21 Comments

 1. Alla förändringar är ju stressiga, både positiva och negativa. Klart det är en osäkerhet att bli arbetslös, men förhoppningsvis har du nytt jobb till hösten. Det skriks ju efter din kompetens. Samtidigt. Stängs en dörr, så öppnas en annan.

 2. Ledsamt att höra att skolan läggs ned. Du skrev ju bara positivt om den nya arbetsmiljön och kollegorna.
  Nu lär det knappast gå någon nöd på dig. Min din arbetslivserfarenhet samt sin utbildning borde nya arbetsgivare stå i kö.
  Vet att lärare är otroligt eftersökta här i Stockholm. Dessutom finns det ju vikariepooler som man kan vara med i.
  Lycka till nu!!!

  PS. Attityden att ”vara glad och tacksam” är spridd även inom andra arbetsplatser. DS.

 3. Jättetråkigt förstår jag och såklart det blir med stor saknad mot att lämna platsen och kollegor. Dock tror jag att det kommer att lösa sig för dig. Kanske har en mening med allt ändå

 4. Det var inget roligt besked att få för det känns alltid bättre att byta arbetsplats för att man själv har valt det.
  Nu kommer det garanterat att ordna sig för din del. Tyvärr är det så att man lätt tappar kontakten med varandra när alla sprids på olika håll.

 5. Så trist när du hittat en arbetsplats där du trivs att gå till. Som du skriver så har du på dig till Juni innan du är arbetslös. Sen tror jag som Madelena att lärare med din kompetens skriker dem efter.????

 6. Vad tråkigt att skolan ska läggas ner, du har ju verkligen trivs där. Förstår att det inte är kul att bli uppsagd. Det måste vara så stressande. Men som Madde säger stängs en dörr öppnas nya ????

 7. nej men ja du har sagt det förrut ja vet
  oj oj men håller tummarna verkligen att du hittar något som du verkligen gillar det är så viktigt

 8. Men va tråkigt. Tråkigt att de lägger ner skola som behövs men antar då att det inte finns ev specifika resurser m.m , och ledning. Vad vet jag, men jag hoppas du får nytt jobb snart ????stor kram

 9. Men fy så himla tråkigt. Jag tycker personligen att det är självklart att lärare har rätt till sina känslor. Alla är vi människor. Det är ju bra iallafall att du är så välutbildad och erfaren och att arbetsmarknaden skriker efter lärare. Känner igen mig i det du beskriver om att veta saker i förväg.

 10. Så tråkigt att höra att din skola du jobbar & trivs på ska läggas ner? Vad har dem för argument mot det? Undrar jag.
  Lite kul att du tidigt sa till Björn att du inte kommer jobba kvar på skolan i höst. Vad som att du hade fått ett tecken ????.
  Du får försöka att se i det. I allt elände så förhoppningsvis kommer det något bra ur det.
  Jag håller tummarna ✊& hoppas ???????? för din skull att allt ordnar sig ❤️.
  Hoppas att du kommer ha kontakt med visa av dina arbets kollegor efter detta.

  StyrkeKramar! Ta hand om dig och va rädd om dig❣️????

 11. Åh, det var tråkigt att höra men också som du säger själv, kanske en ny dörr öppnas nu:) Du verkar ha förtröstan att allt ska gå bra och det är huvudsaken. Önskar dig stort lycka till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma sedan 2004. Bor med min mellanpudeltik Lizzla född (230225), hon kom till min efter att hennes älskade och saknade storasyster Skilla (190919) dog framför mina ögon i en bilolycka den 15 april 2023..Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, och speciallärare i språk, läs- och skrivutveckling med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

Upptäck mer från Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa