Dark Mode Off / On
[instagram-feed]
Tv-serier, film & musik

Barnfilmer och tv idag och förut.

Jag blev förbannad nyss när jag läste morgontidningen. I tidningen var det en artikel om Winx club jag tror det stavas så, rätta mig om jag har fel. Detta är ett program om ett gäng fe tjejer som går i feskola och räddar alfea dom har alltså lite övernaturliga krafter, serien går på Nickelodeon och tillhör Williams favoritserier där, det är ju lite krig och krafter. MEN vad jag gillar med serien är att här framställs inte kvinnor som något offer dessa tjejer är starka personligheter som besegrar onda monster, vilket i mitt tycke gör att vi mer och mer i samhället faktiskt TYCKER att kvinnor kan och inte är svaga. Men i artikeln stod det självklart om avsmak för dom vackra flickorna med stora ögon och geting midja. VAD ger de ut för något till flickorna, att man måste vara smal för att vara lycklig typ.

Jag blev störd, varför är det ALLTID fel med snygga och smala tjejer? Det började med Barbie, hon såg inte naturlig ut, barnen fick komplex och skulle på grund av barbie vilja sminka sig, klä sig snyggt och fick aneroxia. Till saken hör enligt min egen erfarenhet att dom mest hatade tjejerna i samhället är SMALA och SNYGGA tjejer. Det är sällan tjejer som är ”vanliga”, kanske inte snygg men inte ful heller. Vad nu benämns som ful för jag har jävligt svårt att se FUL i någon, kanske inte att personen är min typ men det gör inte personen ful och alla människor bär på något vackert i sig, oavsett hur kroppen ser ut eller hur risigt håret är. Men i alla fall tillbaka till utgångspunkten, jag tror alla som anses snygga ses som ett hot från samhällets sida. I alla fall när det gäller tjejer, när jag tänker tillbaka på vilka människor som haft det jävligast i skolan är det sällan personer som sett speciella ut, det har i stora hela alltid varit tjejer som killarna velat ha men kanske inte fått, eller tjejer som tjejerna ville vara men ansåg på sitt kvinnliga sett vara ett hot. För så är vi tjejer, inte alla kanske men i stort. Vi framställs ofta som offer men i stora hela hatar jag andra tjejer, jag erkänner det. Jag hatar när det kommer en ny tjej till festen jag är på om jag känner alla som är där. Jag försöker inte ens bli vän med personen för hon är ett HOT. Vad hon nu är ett hot för vet jag inte, kanske är det de att man någonstans inte vill känna att hon kommer dit som en vän. Jag är inte ensam heller, så gott som alla tjejer jag pratar med säger samma sak. JAG hatar andra tjejer.

Vi tjejer/kvinnor lär oss kanske tidigt att andra kvinnor är ett hot? Är det då inte bra att vi någonstans låter barn leka med smala dockor eller se på filmer där kvinnor inte framställs som offer? Är det inte så att vi kvinnor många gånger GÖR oss till offer? Kan vi inte låta barnen som växer upp kunna slå ner foten och faktiskt våga vara stolt tjej som kan glädjas med den snygga tjejen istället för att hata henne? Jag menar inte att man ska älska alla, det är omöjligt men istället för att hata någon man inte känner. Kan man se den personen som en ny vän man aldrig tidigare träffat.

Kanske babblade på nu så ingen hänger med. Allt detta började med att jag läste morgontidningen och eftersom jag kom på något som kändes som viktigt för mig att skriva kommer det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.