Lärarprogrammet

Spännande kurser i skolan.

Mest av nyfikenhet faktiskt och mycket på grund av att jag läser en sån kurs det här året på 15 hp är jag väldigt intresserad av hur mycket ni fick av sex och samlevnad i skolan av era lärare. Alltså HUR mycket fick ni veta? Om ni fortfarande går i skolan har ni fått någon kunskap alls som ämnet om om JA vad har sagts och om nej vad tror ni det beror på? Tycker ni att den informationen ni fått har varit bra eller har det känts som ni redan visste allt. Känner ni att ni velat haft mer av ämnet i skolan? På vilken nivå och vad önskar ni er mest att ni fått veta?

Sen undrar jag pratade eller pratar ni med era föräldrar om sex? Är det endast kompisar som vet? Jag känner att det här ämnet är intressant just för det är alldeles för lite om sex och samlevnad i skolan många gånger. Den informationen många elever fortfarande får är den där penis i slidan och inget mer, eller ja vidden av att använda preventivmedel men inget om biverkningar eller varför. Jag är nu nyfiken och undrar om ni vill svara mig på detta. Berätta om era erfarenheter tycker ni att det skulle behövts mera i skolan och HUR önskar ni i så fall att det skulle varit. OM du haft en bra genomgång berätta då tips för mig som jag kanske kan använda mig av i mitt blivande jobb och DU självklart får du vara anonym!

20 Comments

 1. Jag har aldrig haft sexualkunskap i skolan, så jag vet faktiskt inte. Men jag kan inte kalla mig ovetandes för det, haha! I familjen kan vi absolut prata om sex. Min familj har en skitsnuskig humor så det blir verkligen ingen stel stämning. Jag kan helt utan problem gå till mina föräldrar för att fråga eller be om råd. Jag pratar om sex med mina kompisar också, även om dom inte har haft sex. Det är många som säger att det bara är med mig dom kan prata om sånt med. Jag vill ha mer sexualkunskap är skolan, jag har jättemånga kompisar som kommer till mig med massor av frågor, det tycker jag är fel!
  bella recently posted..Promenadsöndag

  1. Bella – Jag blir verkligen ledsen när jag läser detta. Att du inte fått någon som helst undervisning från skolan, framför allt då det står i läroplanen. Problemet är nog att lärare idag har någon bild av att det är tabu att ta upp men även att det är något “eleverna” själva får lära sig. Det är inte konstigt att tonårsaborter ökar när jag läser de du skriver! Är det okej om jag använder detta i en seminarium dock utan att lämna ditt namn, det blir helt anonymt. För jag tycker det är viktigt att framföra till dom jag studerar med så FLER förstår vidden av att prata med ungdomar. Jag var också en av dom som pratade med min mamma men fick inte heller någon direkt undervisning i skolan jag blev liksom “självlärd” det är fel. SKOLAN ska finnas där för att berätta för eleverna inte för att förvänta sig att nätet och kompisar ska ta den undervisningen istället. Tack för du tog dig tid att svara! 🙂

 2. Under min skoltid så hade vi en lektion sexuallundervisning. Och det enda vi fick lära oss var hur man hade analsex. de pratade om analsex och sedan fick vi se en film där 2 st hade analsex.

  Jag tycker att de skulle ha haft lite mer utförlig undervisning om saken. Typ prata om kondomer, vad man ska tänka på, sjukdommar osv.
  Johanna Johansson recently posted..Whey Complete

  1. Johanna Johansson – Jag känner mig riktigt ledsen av att läsa detta. VISST det är bra att undervisa om men det är konstigt att dom inte tog upp mer precis som du skriver. Det är nästan som man får intrycket av att dom endast trodde ungdomar har analsex (missuppfatta mig inte nu, folk får ha alla sorters sex för mig bara de att jag tycker man ska UNDERVISA om alla former) . Tack för svaret 🙂

 3. Vi fick väl reda på hur det funkar på biologin, vi var på ungdomsmottagningen och fick info om preventivmedel, av rfsu några ggr så jo vi fick en del. Det jag saknade var mer fokus på att BÅDE måste aktivt visa att det är med på noterna. Man får alrig ligga med någon som är så full att denne inte är vid medvetande osv
  Nina Ruthström – bloggar från spinnsidan recently posted..Skriet från kärnfamiljen

  1. Nina Ruthström – Tack! Det är något jag fullt håller med om. Jag tror att pga den synen som skolan och även ungdomsmottagningen signalerar ut ibland så är det bara att ha sex sen inget mer. Ingen prat om känslor och hur man säger NEJ, jag tror helt klart ungdomar ibland måste öva på att lära sig säga nej (OM dom inte själva vill). Tack för dina ord. 🙂

 4. Vi hade väl en eller kanske två lektioner iaf, i högstadiet..Vår lärare är/var lite äldre och väldigt “fin i kanten” och kunde knappt säga något könsord alls. Så det vart ju mycket skämt om det från killarnas sida, driva med henne för att få henne att säga tex “penis”.
  Om vi lärde oss något minns jag faktiskt inte.
  Där jag bodde var det nog ingen som debuterat före högstadiet, men annars kan jag nog tycka att det är lite väl sent. Och ju mer undervisning, desto bättre.
  malle recently posted..Typ klar

  1. Malle – Håller fullt med dig. Det är sorgligt och TRAGISKT att inte ta upp det mer, klart tonårs graviditet med utgång på abort ökar när lärare är rädda för att ta upp ämnet. Ett ämne som är VIKTIGT.
   Sen att ge en lärare som är rädd för ämnet den uppgiften är också konstigt det känns som man borde ge LÄRARE som är trygga såna uppgifter inte dom lärarna som är oroliga för ämnet och känner att det känns tabu, då blir det bara fel tror jag.

 5. Minns inte att vi haft sexualkunskap i skolan. Kan hända att ämnet dragits upp under ngn biologilektion, men d va knappast ngt större ämne så. Lite synd.
  Jag själv har nog aldrig pratat me mina föräldrar om sex. Klarar inte av d ämnet me dom. Känns bara äckligt konstigt nog 🙂 Men jag har ju haft en storasyster som informerat mej om allt istället.
  Så jag tänker på dom som inte kan prata me sina föräldrar & inte har ngt äldre syskon att prata me.
  För dom e d väldigt synd att d inte blir mer info om d i skolan. Vet ju dock inte hur d e nu.
  KackMarie recently posted..4 års dagen

  1. KackMarie – Dåligt :/ . Det är så jävla trist att dom inte tar upp ämnet mer, genom att inte tala om sånt så är det ju inte konstigt att aborter ökar 🙁 .
   Skönt att du haft någon i alla fall 🙂 .

  1. Cherie Mortensson – Jag håller med dig. Det är alldeles för lite att använda sig av kondom påträdning och lite prat om graviditet. Det behövs mer, vad sker i kroppen, hur går en gynundersökning till. Sexuellt överförbara sjukdomar och abort samt behålla barnet frågor. Det är riktigt aktuellt för barn, det ska INTE vara dömande utan informativt med diskussion anser jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Madeleine Stenberg

Orsakulla född (840211) boende i Falun. Mamma till William född (041003), i hemmet bor också mellanpudeltiken Skilla (190919). Jag älskar folkdräkt, finporslin och dalainspiration. Är glad, men reserverad och lugn men även harmonisk. Bloggen startade 2004 som en graviditets- och bebisdagbok. Idag är det så mycket mer!
Jobbar som examinerad specialpedagog, med lärarexamen & förskollärarexamen i grunden. Är utbildad FUR-doula, hjälpmamma och kursledare hos Amningshjälpen.

%d bloggare gillar detta: